Exo

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з EXO)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
EXO
логотип
EXO у липні 2016 року Зверху, зліва на право: Бекхьон, Чен, Лей, Сехун, Чаньоль, ДіО, Кай Внизу, зліва на право: Сухо, Сюмін
EXO у липні 2016 року
Зверху, зліва на право: Бекхьон, Чен, Лей, Сехун, Чаньоль, ДіО, Кай
Внизу, зліва на право: Сухо, Сюмін
Основна інформація
Жанр
Роки 2012-донині
Країна Південна Корея Південна Корея
Місто Сеул
Мови
Лейбл
Склад
Колишні
учасники
Інші
проєкти
Офіційний сайт

Exo у Вікісховищі

EXO (укр. ексо, кор.— 엑소) — південнокорейсько-китайський хлопчачий гурт, сформований у 2011 році в Сеулі, Південна Корея. На цей момент гурт складається із 9 учасників: Сюмін, Сухо, Лей, Бекхьон, Чаньоль, Чен, ДіО, Кай та Сехун.

Спочатку група дебютувала з 12 учасниками, поділеними на Exo-K (Сухо, Бекхьон, Чаньоль, ДіО, Кай та Сехун) та Exo-M (Сюмін, Лей, Чен, Кріс, Лухан і Тао). В 2014—2015 роках Кріс, Лухан та Тао покинули групу на тлі юридичних баталій з SM Entertainment. Exo-K та Exo-M виконували музику корейською та мандаринською мовами, до випуску третього мініальбому Overdose у 2014 році. Відтоді Exo виступають виключно як один гурт. У 2016 році, Чен, Бекхьон та Сюмін дебютували в підгрупі Exo-CBX, а у 2019 році Сехун та Чаньоль дебютували як підгрупа Exo-SC. Також кожен учасник продовжує сольну кар'єру в музиці, кіно та телебаченні.

З 2014 по 2018 рік EXO входили до п'ятірки найвпливовіших знаменитостей у списку Forbes Korea Power Celebrity, а різні ЗМІ називали їх «королями к-попу» та «найбільшим бой-бендом у світі». Поза музикою учасники гурту рекламують такі бренди, як Nature Republic та Samsung, а також беруть участь у благодійних акціях, таких як Smile For U, проект SM Entertainment та ЮНІСЕФ, що розпочався у 2015 році.

Назва[ред. | ред. код]

Назва походить від терміну екзопланета — планета, що розташована за межами Сонячної системи. Назва фандому — EXO-L (укр. ексо-л).

Кар'єра[ред. | ред. код]

Історія створення[ред. | ред. код]

У січні 2011 року Лі Су Ман анонсував дебют нового гурту у березні чи квітні 2012 року. Тимчасово гурт мав назву «М1». Незабаром виклали фото з танцювальної студії, де у гурті було 7 учасників.

У травні 2012 ж року Лі Су Ман на бізнес-семінарі у Стенфордському університеті, де розповів про концепцію: гурт поділявся на підгрупи М1 і М2, одна з них мала просуватися на корейському музичному ринку, а інша — на китайському, і у кожного треку, синглу, кліпу групи буде дві версії, китайська і корейська. Дебют відкладали через зміни в складі[1][2].

У грудні 2011 року було оголошено офіційну назву гурту — EXO, південнокорейська підгрупа мала назву — EXO-K (K від Korean), а китайська EXO-M (M від Mandarin).

2006—2012: Формування та ранні роки[ред. | ред. код]

У 2006 році Лідер Exo-K, Сухо, перший з гурту, приєднався до SM Entertainment[3]. Наступного року, Кай, з підтримкою батька, пройшов прослуховування на конкурсі SM Youth Best Contes, переміг та підписав контракт[3]. У 2008 році Чаньоль, який навчався в акторській академії, та Сехун, якого SM Entertainment помітили ще у віці тринадцяти років та який пройшов чотири прослуховування за останні два роки, стали наступними учасниками, що стали трейні[4][5]. У 2010 році ДіО пройшов прослуховування та підписав контракт[4]. У 2011 році, приєднався останній учасник Exo-K — Бекхьон, який приєднався через систему кастингу SM Entertainment та готувався приблизно рік до дебюту.

Лідер Exo-M, Кріс, пройшов прослуховування в 2008 році на глобальному кастингу SM Entertainment в Канаді, а згодом переїхав до Південної Кореї для підготовки[6].

У тому ж році Лея помітили на глобальному кастингу і згодом поїхав до Південної Кореї, в той час, як Сюмін був на кастингу разом зі своїм другом й посів друге місце[7].

У 2010 році Лухана помітив представник SM Entertainment, тож він пройшов прослуховування, в той час, як Тао відібрали на прослуховуваннях SM в Китаї, в Циндао.

У 2011 році, приєднався останній учасник Exo-M — Чен.

29 грудня 2011 року відбувся перший виступ гурту на щорічному заході SBS Gayo Daejeon.

Exo у SM Town Live World Tour III в Сингапурі у листопаді 2012 року.

8 квітня 2012 року Exo-K і Exo-M дебютували з синглом «Mama», а 9 квітня вийшов мініальбом Mama. Обидві підгрупи просували альбом окремо: Exo-K виступили на південнокорейській музичній програмі Inkigayo, а Exo-M — того ж дня, на церемонії вручення нагород Top Chinese Music Awards у Шеньчжені[8]. Корейська версія мініальбому зайняла перше місце в Gaon Album Chart та восьме місце у Billboard World Albums Chart, у той час як версія китайською мовою, заняла друге місце в чарті Sina Album Chart та перше на інших китайських платформах.

Також, до свого дебюту Exo випустили два сингли, «What Is Love» та «History», які посіли відповідно 88 та 68 місця в чарті Gaon та шосте місце в китаїському чарті Sina. Exo нагородили як найкращий новий азійський гурт на церемонії Mnet Asian Music Awards 2012 та отримали Newcomer Award на церемонії Golden Disc Awards.

2013—2014: Внутрішній прорив[ред. | ред. код]

Exo з президенткою Південної Кореї — Пак Кин Хє у червні 2013 року.

3 червня 2013 року вийшов перший студійний альбом XOXO, у двох версіях: корейською та китайською мовами[9]. Обидва підрозділи спільно просували альбом. Exo записали головний сингл «Wolf» разом, попри те, що решта треків записані окремо[10]. 5 серпня 2013 року вийшло перевидання альбому під назвою Growl разом з трьома додатковими треками. Всі версії XOXO розпродали загальним тиражем понад мільйон копій, що зробило Exo першими південнокорейськими артистами за 12 років, що досягли цієї позначки[11][12]. У грудні того ж року гурт випустив другий мініальбом, Miracles in December - спеціальний зимовий альбом, з заглавним однойменним синглом[13]. Перед релізом гурт просував альбом через своє перше реаліті-шоу Exo's Showtime прем'єра якого відбулася 28 листопада 2013 року[14]. Після успіхів 2013 року Exo отримали кілька нагород: за «Growl» — «Song of the Year» на Melon Music Awards[15] та за XOXO — «Album of the Year» на Mnet Asian Music Awards[16].

7 травня 2014 року вийшов третій мініальбом Exo — Overdose[17]. Спочатку випуск запланували на 21 квітня, однак альбом затримали через аварію парома Sewol 16 квітня. Корейський варіант досяг 129 місця в чарті Billboard 200[18]. Overdose став найбільш продаваним релізом 2014 року в Південній Кореї й першим мініальбомом, що очолив річний чарт[19]. 22 грудня Exo випустили свій перший концертний альбом, Exology Chapter 1: The Lost Planet[20]. Заглавний сингл альбому «December, 2014 (The Winter's Tale)» посів перше місце в чарті Gaon, ставши першим номером один для гурту. 15 травня 2014 року Кріс подав позов проти SM Entertainment з вимогою розірвати контракт. Він стверджував, що компанія нехтувала його здоров'ям та несправедливо розподіляла прибуток[21]. 24 травня гурт розпочав свій перший хедлайнерський тур «Exo from Exoplanet 1 — The Lost Planet» на Olympic Gymnastics Arena[22]. Квитки на концерт розпродали за 1.47 секунду, побивши рекорд найшвидшого розпродажу квитків на концерт корейського артиста[22].

10 жовтня Лухан також подав позов проти SM Entertainment з вимогою розірвати контракт[23][24], посилаючись на проблеми зі здоров'ям та інше ставлення до нього, аніж до корейських учасників гурту[25].

2015: Зростаюча популярність та японський дебют[ред. | ред. код]

Зліва-направо: ДіО, Лей та Кай на 24ій Seoul Music Awards у січні 2015 року.

7 березня 2015 року на Olympic Gymnastics Arena в Сеулі, Exo розпочали другий хедлайнерський світовий тур — Exoplanet 2 — The Exo'luxion. 30 березня 2015 року гурт випустив другий студійний альбом — Exodus, з корейською та китайською версіями[26]. Титульний сингл «Call Me Baby» випустили достроково, 27 березня, після того, як чистина пісні потрапила в Інтернет[27], а чотирма днями пізніше випустили музичні відео[28]. Альбом продали тиражем понад мільйон копій, що зробило його другим найпопулярнішим альбомом Exo після XOXO[29]. Гурт потрапив на 98 місце в Billboard's Canadian Hot 100, що зробило їх першою кпоп групою та другим корейським артистом, що потрапив туди[30]. 3 червня 2015 року Exo випустили оновлену версію Exodus з назвою Love Me Right. У перевиданні додали чотири нові пісні, в тому числі сингл «Love Me Right»[31]. Тао був відсутній через травми під час просування Exodus та 24 серпня став третім учасником, який подав позов проти SM про розірвання контракту[32]. У жовтні того ж року Exo стали першими артистами, що провели концерт на стадіоні Gocheok Sky Dome під назвою Exo — Love Concert in Dome[33].

4 листопада 2015 року Exo випустили свій дебютний японський сингл — Love Me Right ~romantic universe~, що включав японську версію «Love Me Right» та оригінальну пісню — «Drop That». У день релізу альбом розійшовся накладом 147,000 копій та очолив чарт Oricon, ставши найбільш продаваним дебютним синглом корейського виконавця в Японії за всю історію[34]. П'ять днів потому гурт випустив спеціальний сингл — «Lightsaber», на підтримку «Зоряні війни: Пробудження Сили»; перед виходом фільму в Південній Кореї у рамках співпраці між SM Entertainment та Walt Disney. 10 грудня Exo випустили свій другий спеціальний зимовий реліз та четвертий мініальбом Sing for You, у який увійшли сингли «Sing for You» та «Unfair». Частину прибутку від продажу альбому передали кампанії ЮНІСЕФ «Smile For U» на підтримку музичної освіти для дітей в Азії.

У грудні 2015 року лідери південнокорейської індустрії розваг оцінили Ехо на сьоме місце у десятці лідерів поп-культури 2015 року, що було найвищим званням для кпоп артиста[35].

2016—2017: Подальший успіх та соло учасників[ред. | ред. код]

Exo на пресконференції з приводу випуску Ex'act у червні 2016 року.

9 червня 2016 року вийшов третій студійний альбом Ex'Act та титульні сингли — «Lucky One» та «Monster» в корейській та китайській версіях[36]. Альбом побив рекорд за кількістю продажів між корейських альбомів за перший тиждень, що раніше встановив четвертий мініальбом гурту — Sing For You[37]. «Monster» заняв перше місце у чарті Billboard World Digital Songs[38]. 18 серпня вийшла оновлене видання альбому — Lotto, до якого додали чотири нові пісні, в тому числі однойменний сингл[39]. За два місяця з моменту релізу обидва видання разом продали тиражем понад 1,17 мільйона копій, що зробило Ex'Act третім альбомом-мільйонником Exo та принесло гурту титул «тримільйонника»[40].

21 липня 2016 року врегульовали контрактні претензії між Крісом та Луханом й SM Entertainment, і обидва учасники покинули гурт[41]. 22 липня Exo розпочали свій третій хедлайнерський тур — Exoplanet 3 — The Exo'rdium, в рамках якого провели рекордні шість концертів поспіль на Olympic Gymnastics Arena[42].

Exo-CBX на своєму дебютному концерті в Сеулі 31 жовтня 2016 року.

Наприкінці 2016 року учасники гурту зосередились на просуванні сольних кар'єр. 28 жовтня Лей випустив свій дебютний мініальбом Lose Control[43]. 31 жовтня Чен, Бекхьон та Сюмін дебютували в першому саб-юніті гурту, Exo-CBX, випустивши перший мініальбом Hey Mama![44].

7 грудня 2016 року Exo випустили другий японський сингл «Coming Over»[45]. Розпроданий тиражем понад 158,000 копій, він досяг другого місця в чарті Oricon й став другим японським синглом гурту, що отримав платиновий сертифікат від японської асоціації звукозаписувальних компаній[46]. 19 грудня вийшов третій зимовий реліз Exo й п'ятий мініальбом — For Life[47].

Exo на червоній доріжці Golden Disk Awards у січні 2017 року.

28 травня 2017 року тур завершився на Олімпійському стадіоні Сеула, найбільшому стадіоні Південної Кореї. Завдяки цьому туру загальна кількість концертів гурту перевищила 100[48]. У червні 2017 року Лей оголосив, що не братиме участі у записі наступного альбому гурту й замість цього зосередиться на своїй акторській кар'єрі[49].

Exo на концерті Dream у червні 2017 року.

18 липня 2017 року вийшов четвертий студійний альбом Exo — The War[50]. Альбом зібрав 807,235 пред-замовлень, що перевершило власний рекорд гурту у Ex'Act - 660,000. 29 серпня 2018 року видання Книги рекордів Гіннеса назвали Exo переможцями в номінації «Most Daesang» на церемонії Mnet Asian Music Awards.[51] 5 вересня гурт випустив оновлене видання альбому The War — The War: The Power of Music. У перевиданні додали три нові пісні, разом з синглом «Power»[52]. Exo розпочали свій третій світовий тур — Exo Planet #4 — The Elyxion, починаючи з 24 листопада — три ночі поспіль у Gocheok Sky Dome (Сеул)[53]. Станом на 30 листопада продажі «The War» у Південній Кореї досягли майже 1.6 мільйонів копій, що зробило його найбільш продаваним альбомом Exo на той час та принесло гурту звання «чотиримільйонника» від ЗМІ[54]. На початку грудня Exo анонсували четвертий спеціальний зимовий реліз та шостий мініальбом — Universe. Спочатку реліз мав відбутися 21 грудня, але його перенесли на 26 грудня після смерті партнера по лейблу Джонхьона[55].

2018—2019: Міжнародне визнання та перший японський студійний альбом[ред. | ред. код]

Ехо із президентом Південної Кореї, Іванкою Трамп та співачкою CL на олімпійських іграх у лютому 2018 року.

16 січня 2018 року «Power» стала першою піснею в стилі кпоп, що прозвучала у фонтані Дубай на Бурдж-Халіфа в центрі Дубая; семеро учасників були присутні, щоб побачити перший показ[56]. Початковий хіт-парад пісні продовжили з січня до березня[57]; пісню також повернули з вересня до листопада у тому ж році[58]. 31 січня Exo випустили перший японський студійний альбом — Countdown. Альбом дебютував на першому місці в щотижневому хіт-параді Oricon та розійшовся тиражем у близько 89,000 копій. Це досягнення зробило Exo першим неяпонським гуртом, чиї дебютний сингл і дебютний студійний альбом досягли першого місця в щотижневому чарті Oricon.

25 лютого Exo виступили разом з CL, на церемонії закриття Зимових Олімпійських ігор 2018 року в Пхьончхані, як представники K-pop[59]. 5 лютого Бекхьон заспівав національний гімн на церемонії відкриття генеральної асамблеї Міжнародного олімпійського комітету, й наприкінці 2017 року Exo виступили на офіційному концерті D-100, що відзначає 100 днів до початку Зимових Олімпійських ігор[59]. Виступ привернув велику увагу та похвалу світових ЗМІ[60]. У квітні 2018 року Korean Mint Corporation випустили офіційні пам'ятні медалі для Exo, вшановуючи їхній внесок у глобальне поширення корейської культури[61]. Дев'ять медалей, кожна з яких присвячена одному з учасників гурту, представили на церемонії в Сеулі[62].

2 листопада 2018 вийшов п'ятий студійний альбом Exo — Don't Mess Up My Tempo[63]. У записі альбому взяли участь усі учасники гурту — це перший реліз гурту з часів Lotto у 2016[63]. Альбом отримав комерційний успіх, продавши тираж 1 179 997 копій до 30 листопада та зробивши Exo «п'ятимільйонниками»[64]. З випуском Don't Mess Up My Tempo Ехо стали першими виконавцями, які перевищили 10 мільйонів загальних продажів в Південній Кореї[64]. 13 грудня вийшов Love Shot — перезаписана версія Don't Mess Up My Tempo[65]/ Однойменний головний сингл «Love Shot» став третім синглом номер один в Billboard World Digital Songs та утримував цю позицію три тижні поспіль[66]. У квітні 2019 року Чен став другим учасником Exo, що дебютував як соліст з мініальбомом — April, and a Flower. 10 липня Бекхьон дебютував як соліст, випустивши мініальбом City Lights[67]. У липні Чаньйоль та Сехун дебютували як другий офіційний підрозділ Exo, Exo-SC, та випустили перший мініальбом What a Life[68]. Бекхьон та Кай представляли Exo в супергурті SuperM[69]. Exo розпочали п'ятий хедлайнерський тур — Exo Planet 5 — Exploration з шістьма виступами в Сеулі з 19 по 28 липня, загалом тридцять один концерт. 27 листопада 2019 року вийшов шостий студійний альбом Exo — Obsession[70].

2020—2021: Фокус на соло активностях та спеціальний альбом[ред. | ред. код]

У лютому 2020 року компанія оголосила, що Exo віддадуть перевагу сольному просуванню та діяльності підгруп через те, що більшість учасників взяли перерву для проходження обов'язкової військової служби[71]. 30 березня 2020 року Сухо став четвертим учасником, який дебютував як соліст з мініальбомом Self-Portrait[72]. Бекхьон та Кай повернулися до роботи з SuperM для першого студійного альбому — Super One[73]. 30 листопада 2020 року Кай дебютував як соліст, випустивши мініальбом — Kai[74].

Перед приєднанням Чаньоля та Бекхьона до армії, усі активні учасники таємно записували наступний альбом Exo. 8 квітня 2021 у відео, присвяченому дев'ятій річниці, гурт показав зйомки майбутнього кліпу та анонсував, що готується до випуску альбому в першій половині року, що ознаменує повернення Сюміна та ДіО до гурту[75]. Лей також взяв участь у записі альбому, що було його першим поверненням до роботи з Exo з часів Don't Mess Up My Tempo[76]. 7 червня вийшов сьомий мініальбом гурту, «спеціальний альбом» — Don't Fight the Feeling[77]. 26 липня 2021 року ДіО дебютував як соліст з мініальбомом Empathy[78].

2022-донині: Річниця дебюту, розірвання контракту та Exist[ред. | ред. код]

8 квітня 2022 року Exo відсвяткували десяту річницю прем'єрою нового сезону реаліті-шоу — Exo's Ladder, випущеного на Wavve, а також спеціальною зустріччю з фанатами 9 квітня — 2022 Debut Anniversary Fan Event на Jamsil Arena, що стало їхнім першим виступом перед живою аудиторією з початку COVID-19[79][80]. Після завершення контракту з SM Entertainment Лей оголосив про покидання компанії. Також він уточнив, що залишиться учасником Exo. 26 вересня 2022 року Сюмін став сьомим учасником, що дебютував як соліст із мініальбомом — Brand New[81][82].

5 січня 2023 року Сухо оголосив, що гурт випустить нові пісні після весни[83]. 8-9 квітня року Exo відсвяткували 11-ту річницю свого дебюту на фан-зустрічі 2023 Exo Fanmeeting 'Exo' Clock у KSPO Dome[84].

1 червня 2023 року оголосили, що Чен, Бекхьон та Сюмін розірвали свої контракти з SM Entertainment та подали спільний позов проти SM щодо забезпечення доходів[85]. Попри це, SM підтвердили, що гурт продовжить зйомки кліпу, також включивши Кая, незважаючи на його військову службу[86]. У відповідь SM підтвердили, що Чен, Бекхьон та Сюмін шукають шляхи продовжити просування як учасники Exo за результатами судового процесу. 19 червня SM Entertainment та Чен, Бекхьон і Сюмін спільно анонсували, що обидві сторони вирішили суперечку щодо контракту, й учасники вирішили залишитися[87].

10 липня 2023 вийшов сьомий студійний альбом Exo — Exist[88]. Exist — перший альбом гурту, що просувається у складі семи учасників, оскільки Кай наразі проходить обов'язкову військову службу, а Лей просуває свою соло діяльність у Китаї[89].

Учасники[ред. | ред. код]

15 травня 2014 року Кріс Ву припинив активності з Exo та Exo-M внаслідок позову, що він подав проти SM Entertainment[21]. Захищати права Кріса у суді мала та ж юридична фірма, яка представляла Хан Гена із Super Junior, зі схожою ситуацією[90]. 10 жовтня 2014 року Лухан також подав позов[23]. 21 липня 2016 року обидва учасники офіційно покинули гурт[41]. Тао взяв офіційну перерву під час промоушену Exodus через травму. 15 серпня 2015 року він подав позов проти SM, й 15 березня 2018 року офіційно покинув Exo[91][92].

13 червня 2017 року SM Entertainment оголосили, що Лей не участуватиме в роботі над майбутнім альбомом гурту(The War) через конфлікт графіків з його сольною діяльністю[93]. Лей не повертався до активної участі в Exo до 2021 року, однак, у 2018 році записав партію для китайської версії пісні «Tempo»[94]. 26 травня 2021 року повідомили, що Лей повернеться до гурту, щоб взяти участь у їхньому спеціальному альбомі Don't Fight the Feeling[95]. Лей приняв участь у кожній з пісень альбому Don't Fight the Feeling й знявся в однойменному відеокліпі на титульний сингл.

7 травня 2019 року Сюмін став першим учасником, який взяв участь в обов'язковій військовій службі і 6 грудня 2020 року був демобілізований[96]. 1 липня 2019 року на службу вступив ДіО, та завершив її 25 січня 2021[97]. Сухо вступив на службу 14 травня 2020 та завершив її 13 лютого 2022[98], за ним пішов Чен, який вступив на службу 26 жовтня 2020 року та завершив її 25 квітня 2022 року[99]. Чаньоль був призваний 29 березня 2021 та був звільнений 28 вересня 2022[100]. Бекхьон був призваний 6 травня 2021 та завершив службу 5 лютого 2023[101]. Кай був призваний 11 травня 2023[102].

Сценічне ім'я Справжнє ім'я Дата народження Позиція в гурті Громадянство
Українською Латиницею Хангилем Українською Латиницею Хангилем Ханча
Сюмін Xiumin 시우민 Кім Мінсок Kim Minseok [кор.]
Jin Min Shuo [кит.]
김민석 金珉硕 26 березня 1990 (34 роки) Танцюрист, саб-вокаліст, саб-репер, учасник підгрупи CBX Південна Корея Південна Корея
Сухо Suho 수호 Кім Чунмьон Kim Junmyeon
Jin Junmian
김준면 金俊绵 22 травня 1991 (32 роки) Лідер, вокаліст Південна Корея Південна Корея
Лей Lay 레이 Чжан Ісін Zhāng Yìxīng [кит.] - 张艺兴 7 жовтня 1991 (32 роки) Головний танцюрист, вокаліст, саб-репер КНР КНР
Бекхьон Baekhyun 백현 Бьон Бекхьон Byun Baekhyun
Bian Buo Xian
변백현 卞白贤 6 травня 1992 (31 рік) Головний вокаліст, учасник підгрупи CBX Південна Корея Південна Корея
Чен Chen Кім Джонде (Чонде) Kim Jong-dae
Jin Zhong Da
김종대 金鐘大 21 вересня 1992 (31 рік) Головний вокаліст, учасник підгрупи CBX Південна Корея Південна Корея
Чаньйоль Chanyeol 찬열 Пак Чаньйоль Park Chanyeol
Piao Canlie
박찬열 朴灿烈 27 листопада 1992 (31 рік) Провідний репер, вокаліст Південна Корея Південна Корея
Д. О. (ДіО) D.O 디오 До Кьонсу Do Kyungsoo
Du Qingzhu
도경수 度庆洙 12 січня 1993 (31 рік) Головний вокаліст Південна Корея Південна Корея
Кай Kai 카이 Кім Чонін Kim Jongin
Jin Zhongren
김종인 金钟仁 14 січня 1994 (30 років) Головний танцюрист, саб-репер Південна Корея Південна Корея
Сехун Sehun 세훈 О Сехун Oh Sehun
Wu Shixun
오세훈 吴世勋 12 квітня 1994 (30 років) Провідний танцюрист, саб-репер, макне Південна Корея Південна Корея
Колишні учасники
Лухан Luhan 루한 Лу Хань Lu Han 루한 鹿晗 20 квітня 1990 (34 роки) Танцюрист, провідний вокаліст КНР КНР
Кріс Kris 크리스 У Іфань
(Ву Іфань)
Wú Yifán - 吴亦凡 6 листопада 1990 (33 роки) Лідер, провідний репер, саб-вокаліст КНР КНР
Тао Tao 타오 Хуан Цзитао (Зитао) Huáng Zitāo - 黄子韬 2 травня 1993 (30 років) Саб-репер, танцюрист КНР КНР

Хронологія[ред. | ред. код]

Тури та концерти[ред. | ред. код]

Exo from Exoplanet #1 — The Lost Planet[ред. | ред. код]

Exo from Exoplanet: The Lost Planet — перший концерт-тур EXO, під час якого гурт відвідав концертні майданчики по всій Азії — 2014—2015 роках. Стартував тур концертами 23-25 травня на Олімпійській гімнастичній арені Сеулу[103][104][105]. 16 квітня менш ніж за 2 секунди квитки на концерти були продані[106]. Зважаючи на високі продажі квитків, компанія оголосила про додатковий концерт у Сеулі — 23 травня[107].

Exo Planet 2 — The Exo'luxion[ред. | ред. код]

Докладніше: Exo Planet 2 – The Exo'luxion

Exo Planet 2 — The Exo'luxion — другий тур Exo. Він розпочався 7 березня 2015 року на Olympic Gymnastics Arena в Сеулі. У січні 2015 року тур офіційно оголосили разом з першими п'ятьма концертами в Південній Кореї. Тур включив 39 концертів по всій Азії та п'ять концертів у Північній Америці.

24 серпня 2015 року учасник Тао подав позов проти SM і припинив свою участь у турі Exo Planet #2 — The Exo'luxion, тому решта дев'ять учасників продовжили просування туру без нього.

Дискографія[ред. | ред. код]

Докладніше: Дискографія EXO
Див. також: Список пісень EXO

Корейські та китайські альбоми

Ексклюзивні корейські альбоми

Японські альбоми

Відеографія[ред. | ред. код]

Докладніше: Відеографія EXO
Дата випуску Пісня Примітки
29 січня 2012 What is love [108][109]
08 березня 2012 History [110][111]
07 квітня 2012 MAMA [112][113]
30 травня 2013 Wolf [114][115]
15 липня 2013 Wolf (Drama version) (Episode 1) [116][117]
30 липня 2013 Growl [118][119]
19 серпня 2013 Growl (2nd Version) [120][121]
03 вересня 2013 Wolf (Drama version) (Episode 2) [122][123]
04 грудня 2013 Miracles in December [124][125]
6 травня 2014 Overdose [126][127]
31 березня 2015 Call Me Baby [128][129]
02 червня 2015 Love Me Right [130][131]
04 листопада 2015 Love Me Right ~ romantic universe~ [132]
10 листопада 2015 STAR WARS Collaboration Project) [133]
09 грудня 2015 Sing For You [134][135]
09 червня 2016 Lucky One [136][137]
09 червня 2016 Monster [138][139]
17 вересня 2016 Dancing King (EXO & Yoo Jae Suk collaboration) [140]
31 жовтня 2016 Hey Mama (EXO-CBX) [141]
06 листопада 2016 The One (EXO-CBX) [142]
07 грудня 2016 Coming Over [143]
19 грудня 2016 For Life [144][145]
30 квітня 2017 Ka-CHING!」MUSIC VIDEO -Short Ver.- (EXO-CBX) [146]
18 липня 2017 Ko Ko Bop [147][148]
05 вересня 2017 Power [149][150]
05 грудня 2017 Electric Kiss -Short Ver.- [151]
26 грудня 2017 Universe [152][153]
10 квітня 2018 花요일 (Blooming Day) (EXO-CBX) [154]
24 квітня 2018 Horololo (EXO-CBX) [155]
31 серпня 2018 Young (EXO & Loco collaboration) [156]
14 вересня 2018 We Young (Chanyeol & Sehun) [157]
02 листопада 2018 Tempo [158][159]
13 грудня 2018 Love shot [160]
07 червня 2021 Don't fight the feeling [161]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SM 신예 2팀 드디어 출격..샤이니 이후 4년만 `기대`. 이데일리 (кор.). 22 грудня 2011. Процитовано 16 серпня 2023.
  2. Seabrook, John (1 жовтня 2012). Factory Girls. The New Yorker (англ.). ISSN 0028-792X. Процитовано 16 серпня 2023.
  3. а б 외계소년 EXO-K, 매력탐구대백과사전-수호, 카이, 디오편(인터뷰②). 아이뉴스24 (кор.). 5 червня 2012. Процитовано 13 серпня 2023.
  4. а б EXO-K 사용설명서② 디오·카이·세훈 편. 오마이스타 (кор.). 11 травня 2012. Процитовано 13 серпня 2023.
  5. EXO-K 사용설명서① 수호·백현·찬열 편. 오마이스타 (кор.). 11 травня 2012. Процитовано 13 серпня 2023.
  6. Kris Wu: from K-pop singer with Exo to solo star and actor. South China Morning Post (англ.). 6 листопада 2018. Процитовано 13 серпня 2023.
  7. OSEN (16 березня 2018). '인생술집' 시우민x최강창민x마크, 훈남들의 으른+꿀잼 수다[종합]. mosen.mt.co.kr (кор.). Процитовано 13 серпня 2023.
  8. Щоб переглянути, увійдіть або зареєструйтеся. www.facebook.com (укр.). Процитовано 13 серпня 2023.
  9. BNTNews- EXO to release first complete album around the world today. web.archive.org. 30 березня 2019. Архів оригіналу за 30 березня 2019. Процитовано 14 серпня 2023.
  10. BNTNews- EXO to visit Super Junior's Kiss the Radio. web.archive.org. 30 березня 2019. Архів оригіналу за 30 березня 2019. Процитовано 14 серпня 2023.
  11. https://koreajoongangdaily.joins.com (27 грудня 2013). Exo reaches a sales record. koreajoongangdaily.joins.com (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  12. Woo-young, Lee (30 березня 2015). All eyes on EXO with ‘Exodus’ return. The Korea Herald (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  13. Oak, Jessica (5 грудня 2013). EXO Gifts Fans With Intense Winter Ballad, ‘Miracles in December’. Billboard (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  14. EXO'S 쇼-타임. web.archive.org (кор.). Архів оригіналу за 2 вересня 2017. Процитовано 14 серпня 2023.
  15. EXO Wins Five Awards; Sets Record As The First Group To Win Three Daesangs At '2016 MelOn Music Awards'. koreaportal. 21 листопада 2016. Процитовано 14 серпня 2023.
  16. D-day. MAMA. Архів оригіналу за 23 листопада 2013. Процитовано 14 серпня 2023.
  17. EXO confirms release date of “Overdose” for the 7th. EXO will be releasing their second mini album “Overdose” on May 7.Along with the album release, the group will release all the tracks of the album thr.. (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  18. Benjamin, Jeff (15 травня 2014). EXO-K’s ‘Overdose’ EP Enters Billboard 200. Billboard (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  19. CIRCLE CHART - 써클차트. circlechart.kr (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  20. OSEN (17 грудня 2014). 엑소, 오는 22일 첫 단독콘서트 실황 앨범 발매..신곡 수록. mosen.mt.co.kr (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  21. а б 서혜림 (15 травня 2014). 엑소 멤버 크리스, SM 상대 전속계약 무효 소송(종합). 연합뉴스 (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  22. а б EXO、単独コンサートのチケットが1.47秒で完売に. Kstyle. 16 квітня 2014. Процитовано 14 серпня 2023.
  23. а б https://koreajoongangdaily.joins.com (10 жовтня 2014). Luhan plans to leave Exo. koreajoongangdaily.joins.com (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  24. Joo-won, Chung (10 жовтня 2014). EXO Luhan sues S.M. to end exclusive contract. The Korea Herald (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  25. 루한 절친 “루한 소송? 건강악화·가족에 대한 그리움”…SM 공식입장과 달라. 종합일간지 : 신문/웹/모바일 등 멀티 채널로 국내외 실시간 뉴스와 수준 높은 정보를 제공 (кор.). 10 жовтня 2014. Процитовано 14 серпня 2023.
  26. Mathew, Ilin (28 березня 2015). EXO Reveals Release Date, Track List of Upcoming Album 'EXODUS'. www.ibtimes.co.in (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  27. K-pop superband EXO releases title track ‘Call Me Baby’ – The Korea Times (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  28. 정준화. 엑소, '콜 미 베이비' M/V.. 2015 상반기 가장 많이 본 K팝 영상. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  29. EXO′s Second Album Becomes Million Seller | Mwave. web.archive.org. 15 липня 2018. Архів оригіналу за 15 липня 2018. Процитовано 14 серпня 2023.
  30. Benjamin, Jeff (20 квітня 2015). EXO’s ‘Call Me Baby’ Lands on Canadian Hot 100. Billboard (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  31. Mathew, Ilin (28 травня 2015). EXO Reveals Release Date of Repackaged Album 'Love Me Right'. www.ibtimes.co.in (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  32. 新闻中心首页_新浪网. news.sina.com.cn. Процитовано 14 серпня 2023.
  33. Enjoy Mnet K·POP | Mwave. www.mwave.me (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  34. www.koogle.tv http://www.koogle.tv/media/news/exo-breaks-records-in-japan-becoming-best-selling-k-pop-act/. Процитовано 14 серпня 2023. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  35. 고승희. [대중문화 파워리더 빅30 ④] 1위~10위…나영석, 예능PD 최초 첫 빅5. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  36. Fuse. Fuse (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  37. “엑소, 엑소를 넘었다” 정규 3집 앨범 ‘이그잭트’, 발매 3일만의 역대 초동 1위 기록. 종합일간지 : 신문/웹/모바일 등 멀티 채널로 국내외 실시간 뉴스와 수준 높은 정보를 제공 (кор.). 12 червня 2016. Процитовано 14 серпня 2023.
  38. Benjamin, Jeff (15 червня 2016). EXO Earns First No. 1 on World Digital Songs With ‘Monster’. Billboard (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  39. https://www.facebook.com/hkilbo (13 серпня 2016). 엑소, '로또'로 대기록 도전. 한국일보 (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  40. OSEN (18 серпня 2016). "독보적 클래스"..엑소, 컴백 동시에 '트리플 밀리언셀러'. mosen.mt.co.kr (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  41. а б 정유진. 크리스·루한 대 SM 소송 종결 "원계약 유지..매출 분배" [전문]. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  42. 시우민·찬열·세훈, 엑소 첫 유닛될까…미발표곡 '같이해' 첫선. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  43. 엑소 레이, 미니앨범 ‘LOSE CONTROL’로 中 솔로 데뷔 ‘싱어송라이터 면모 과시’. 종합일간지 : 신문/웹/모바일 등 멀티 채널로 국내외 실시간 뉴스와 수준 높은 정보를 제공 (кор.). 21 жовтня 2016. Процитовано 14 серпня 2023.
  44. OSEN (24 жовтня 2016). 엑소-첸백시, 10월31일 'Hey Mama!'로 데뷔 확정..블록버스터급. mosen.mt.co.kr (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  45. 株式会社ローソンエンタテインメント. EXO 日本オリジナル楽曲による第2弾シングル『Coming Over』|Coming Over|HMV&BOOKS online. www.hmv.co.jp (яп.). Процитовано 14 серпня 2023.
  46. 一般社団法人 日本レコード協会. www.riaj.or.jp. Процитовано 14 серпня 2023.
  47. 엑소, 19일 0시 겨울 스페셜 'For Life' 음원 공개. 조선일보 (кор.). 22 липня 2020. Процитовано 14 серпня 2023.
  48. [엑's 이슈] "엑소 파워 시동"…잠실서 또 신기록 세울까. www.xportsnews.com (кор.). 30 березня 2017. Процитовано 14 серпня 2023.
  49. 파이낸셜뉴스. [단독] 엑소, 레이 제외한 8인조로 7월 컴백. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  50. EXO to return with ‘The War’ on July 18. kpopherald.koreaherald.com. Процитовано 14 серпня 2023.
  51. Most "daesang" ("grand prize") awards won at the Mnet Asian Music Awards. Guinness World Records (англ.). 11 грудня 2021. Процитовано 14 серпня 2023.
  52. Herman, Tamar (31 серпня 2017). EXO Goes All Out Teasing Fans With Upcoming ‘Power’ Release. Billboard (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  53. 홍, 세영 (19 жовтня 2017). 엑소, 11월 고척스카이돔서 4번째 단독콘서트 개최 확정 [공식입장]. Sports Donga (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  54. 정, 지원 (11 грудня 2017). [공식입장] "무려 160만장"…엑소, 올해 최다 앨범판매량 기록경신. Osen (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  55. Herman, Tamar (26 грудня 2017). EXO Delivers Up Winter Album ‘Universe’. Billboard (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  56. 네이버 :: 세상의 모든 지식, 네이버. m.star.naver.com. Процитовано 14 серпня 2023.
  57. Lau, Evelyn (24 січня 2018). Extended Power: Exo's hit song to play at the Dubai Fountain until March 31. The National (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  58. K-Pop Corner: Exo’s ‘Power’ back to Dubai Fountain. gulfnews.com (англ.). 28 жовтня 2018. Процитовано 14 серпня 2023.
  59. а б Herman, Tamar (9 лютого 2018). Korean Singers, K-Pop Acts Get Drawn Into Pyeongchang 2018 Winter Olympics: EXO, CL to Perform At Closing Ceremony. Billboard (англ.). Процитовано 16 серпня 2023.
  60. Belam, Martin (24 лютого 2018). EXO: K-pop boyband thrills Winter Olympics closing ceremony. The Guardian (англ.). ISSN 0261-3077. Процитовано 16 серпня 2023.
  61. 정유나. [공식] 엑소 공식 메달 나온다…K팝스타 기념메달 1호. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  62. [엑's HD] 엑소 수호-백현-카이 '기념 주화가 나왔어요'. www.xportsnews.com (кор.). 18 квітня 2018. Процитовано 16 серпня 2023.
  63. а б 정지원. 엑소, 11월 2일 컴백 확정…화려한 귀환 예고 [공식입장]. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  64. а б 엑소, 누적 음반판매 1000만장 돌파…2000년대 데뷔 가수 중 최초 [공식] :: 네이버 TV연예. web.archive.org. 20 листопада 2018. Архів оригіналу за 20 листопада 2018. Процитовано 16 серпня 2023.
  65. Sun-ah, Shim (3 грудня 2018). EXO to release repackaged album 'Love Shot'. Yonhap News Agency (англ.). Процитовано 16 серпня 2023.
  66. EXO’s ‘Love Shot’ tops Billboard chart for third week. kpopherald.koreaherald.com. Процитовано 16 серпня 2023.
  67. 스타한국, 이호연. 엑소 백현, 첫 솔로앨범은 ‘시티 라이츠’…도시를 밝힐 음색 킹. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  68. 기자, 전아람. SM 측 "엑소 찬열X세훈, 7월 목표로 유닛 첫 앨범 준비" [공식입장]. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  69. Herman, Tamar (8 серпня 2019). EXO, NCT 127, SHINee & WayV Members Unite for SuperM Supergroup Via Capitol Records & SM Entertainment. Billboard (англ.). Процитовано 16 серпня 2023.
  70. 뉴, 스엔 (1 листопада 2019). 엑소의 귀환, 정규 6집 ‘OBSESSION’ 11월 27일 발매(공식). Newsen (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  71. 뉴스엔. SM 측 “엑소 첸 결혼, 멤버들과 논의…멤버 변동 없다”(공식입장 전문). entertain.naver.com (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  72. 뉴, 스엔 (6 березня 2020). 엑소 수호, 3월30일 데뷔 첫 솔로 앨범 ‘자화상’ 발매(공식). Newsen (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  73. Nast, Condé (6 серпня 2020). "Jopping" Kings SuperM Just Announced Their Comeback. Teen Vogue (англ.). Процитовано 16 серпня 2023.
  74. 기자, 동아닷컴 전효진. 엑소 카이, 솔로 데뷔…30일 ‘KAI’ 발매 [공식]. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  75. You-mee, Hwang (8 квітня 2021). [Today’s K-pop] EXO to release album to mark 9th anniversary. The Korea Herald (англ.). Процитовано 16 серпня 2023.
  76. 엑소, 스페셜 앨범 6월 7일 발매 [공식입장]. X Sports Han (кор.). 11 травня 2021. Процитовано 16 серпня 2023. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  77. 기자, 최희재. 엑소, 스페셜 앨범 6월 7일 발매 [공식입장]. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  78. You-mee, Hwang (26 липня 2021). [Today’s K-pop] EXO's D.O. unveils solo debut album. The Korea Herald (англ.). Процитовано 16 серпня 2023.
  79. Exo to release third season of its reality show on Wavve on April 8. Korea JoongAng Daily (англ.). 28 березня 2022. Процитовано 16 серпня 2023.
  80. EXO to mark 10th anniversary with fan meet. The Korea Herald (англ.). 17 березня 2022. Процитовано 16 серпня 2023.
  81. 기자, 이덕행. SM "시우민, 9월 말 첫 솔로 앨범 발매" [공식]. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  82. 선미경. 엑소 시우민, 9월 26일 첫 솔로앨범 'Brand New' 발매 확정[공식]. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  83. 김, 유림 (5 січня 2023). '군백기' 끝난 엑소, 완전체로 돌아온다. Money S (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  84. 엑소, 데뷔 11주년 팬미팅 연다. Sports Khan (кор.). 1 березня 2023. Процитовано 16 серпня 2023.
  85. Ziwei, Puah (1 червня 2023). EXO's Baekhyun, Xiumin and Chen to terminate contracts with SM Entertainment. NME (англ.). Процитовано 16 серпня 2023.
  86. 지민경 (1 червня 2023). 백현·시우민·첸, 엑소 신곡 MV 참여..SM “7인 촬영 예정대로 진행” [공식]. Osen (кор.). Процитовано 16 серпня 2023.
  87. Sun-ah, Shim (19 червня 2023). 3 EXO members to stay with SM Entertainment, resolving contract dispute. Yonhap News Agency (англ.). Процитовано 16 серпня 2023.
  88. Eun-jung, Kim (10 липня 2023). K-pop boy group EXO releases 7th album 'EXIST'. Yonhap News Agency (англ.). Процитовано 16 серпня 2023.
  89. Ziwei, Puah (4 травня 2023). EXO's Kai to enlist in the military next week. NME (англ.). Процитовано 16 серпня 2023.
  90. Крис из EXO собирается отказаться от контракта с SM Entertainment. Архів оригіналу за 22 травня 2014. Процитовано 22 травня 2014.
  91. Former EXO member Tao files lawsuit against SM Entertainment; Says company 'mistreated' him. Venture Capital Post (англ.). 2 жовтня 2015. Процитовано 14 серпня 2023.
  92. SBS PopAsia. SBS Audio (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  93. 스타뉴스 (23 червня 2017). 엑소, 레이 없이 8인조 7월 컴백 "레이 中활동 집중"(공식). 스타뉴스 (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  94. OSEN (4 жовтня 2018). 엑소, 11월 2일 컴백 확정…화려한 귀환 예고 [공식입장]. mosen.mt.co.kr (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  95. Nast, Condé (26 травня 2021). Lay Will Be Part of EXO’s Next Comeback. Teen Vogue (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  96. 강민경. '엑소 첫 군필돌' 시우민 "기다려줘서 고마워..고생 끝 행복 시작". entertain.naver.com (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  97. Herman, Tamar (1 липня 2019). EXO’s D.O. Releases ‘That’s Okay’ Ahead Of Military Enlistment and Hiatus: Listen. Billboard (англ.). Процитовано 14 серпня 2023.
  98. sksdmswl807@busan.com, 김은지 부산닷컴 기자. 수호 입대, 엑소 3번째 군복무…'엑소엘 사랑해'. 부산일보 (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  99. 기자, 황수연. '엑소 의리 최고' 첸, 멤버들 배웅 속 현역 입대(Ft.수호 휴가) [★해시태그]. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  100. 엑소 찬열, 오늘(28일) 육군 만기 전역..그룹 내 다섯번째 군필 멤버. 언론사 뷰. Процитовано 14 серпня 2023.
  101. 수정, 입력 (1 лютого 2023). [스경X초점]당당한 ‘군필돌’이 온다. sports.khan.co.kr (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  102. “엑소 컴백 준비했으나‥” 카이, 5월11일 입대→사회복무요원 대체 복무[공식]. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 14 серпня 2023.
  103. EXO FROM. EXOPLANET #1 — THE LOST PLANET -. Архів оригіналу за 14 травня 2014. Процитовано 1 червня 2014.
  104. EXO FROM. EXOPLANET #1 — THE LOST PLANET -. Архів оригіналу за 14 травня 2014. Процитовано 1 червня 2014.
  105. EXO_FIRST CONCERT_STAND BY_MESSAGE. Архів оригіналу за 6 червня 2014. Процитовано 1 червня 2014.
  106. Tickets for EXO's First Seoul Concert Sold Out in Less Than 2 Seconds. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 1 червня 2014.
  107. EXO добавили еще одну дату проведения своего первого сольного концерта. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 1 червня 2014.
  108. EXO-K_WHAT IS LOVE_Music Video (Korean Ver.). Архів оригіналу за 27 березня 2016. Процитовано 6 квітня 2014.
  109. EXO-M_WHAT IS LOVE_Music Video (Chinese Ver.). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  110. EXO-K_HISTORY_Music Video (Korean ver.). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  111. EXO-M_HISTORY_Music Video (Chinese ver.). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  112. EXO-K_MAMA_Music Video (Korean ver.). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  113. EXO-M_MAMA_Music Video (Chinese ver.). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  114. EXO_늑대와 미녀 (Wolf)_Music Video (Korean ver.). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  115. EXO_늑대와 미녀 (Wolf)_Music Video (Chinese ver.). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  116. EXO 엑소_Music Video_Drama Episode 1 (Korean Version). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  117. EXO 엑소_Music Video_Drama Episode 1 (Chinese Version). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  118. EXO_으르렁 (Growl)_Music Video (Korean ver.). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  119. EXO_으르렁 (Growl)_Music Video (Chinese ver.). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  120. EXO_으르렁 (Growl)_Music Video_2nd Version (Korean ver.). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  121. EXO_으르렁 (Growl)_Music Video_2nd Version (Chinese ver.). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  122. EXO 엑소_Music Video_Drama Episode 2 (Korean Version). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  123. EXO 엑소_Music Video_Drama Episode 2 (Chinese Version). Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  124. EXO_12월의 기적 (Miracles in December)_Music Video (Korean ver.). Архів оригіналу за 23 березня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  125. EXO_12월의 기적 (Miracles in December)_Music Video (Chinese ver.). Архів оригіналу за 25 квітня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  126. EXO-K_중독(Overdose)_Music Video. Архів оригіналу за 19 травня 2014. Процитовано 20 травня 2014.
  127. EXO-M_上瘾(Overdose)_Music Video. Архів оригіналу за 17 травня 2014. Процитовано 20 травня 2014.
  128. SMTOWN (30 березня 2015), EXO 엑소 'CALL ME BABY' MV, архів оригіналу за 29 квітня 2021, процитовано 2 листопада 2018
  129. SMTOWN (30 березня 2015), EXO 엑소 'CALL ME BABY (叫我)' MV, архів оригіналу за 5 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  130. SMTOWN (2 червня 2015), EXO 엑소 'LOVE ME RIGHT' MV, архів оригіналу за 8 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  131. SMTOWN (2 червня 2015), EXO 엑소 'LOVE ME RIGHT (漫遊宇宙)' MV, архів оригіналу за 8 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  132. avex (18 жовтня 2015), EXO / 「Love Me Right ~romantic universe~」MV short ver., архів оригіналу за 21 січня 2019, процитовано 2 листопада 2018
  133. SMTOWN (10 листопада 2015), EXO 'LIGHTSABER' (EXO | STAR WARS Collaboration Project), архів оригіналу за 6 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  134. SMTOWN (9 грудня 2015), EXO 엑소 'Sing For You' MV, архів оригіналу за 23 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  135. SMTOWN (9 грудня 2015), EXO 엑소 'Sing For You (为你而唱)' MV, архів оригіналу за 31 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  136. SMTOWN (8 червня 2016), EXO 엑소 'Lucky One' MV, архів оригіналу за 8 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  137. SMTOWN (8 червня 2016), EXO 엑소 'Lucky One' MV (Chinese ver.), архів оригіналу за 7 січня 2019, процитовано 2 листопада 2018
  138. SMTOWN (8 червня 2016), EXO 엑소 'Monster' MV, архів оригіналу за 16 травня 2021, процитовано 2 листопада 2018
  139. SMTOWN (8 червня 2016), EXO 엑소 'Monster' MV (Chinese ver.), архів оригіналу за 25 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  140. SMTOWN (17 вересня 2016), [STATION] 유재석 X EXO 'Dancing King' MV, архів оригіналу за 11 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  141. SMTOWN (30 жовтня 2016), EXO-CBX (첸백시) 'Hey Mama!' MV, архів оригіналу за 27 жовтня 2017, процитовано 2 листопада 2018
  142. SMTOWN (6 листопада 2016), EXO-CBX (첸백시) 'The One' Special Clip (From EXO PLANET #3 - The EXO’rDIUM -), архів оригіналу за 10 серпня 2017, процитовано 2 листопада 2018
  143. SMTOWN (17 листопада 2016), EXO_「Coming Over」 MUSIC VIDEO~Short Ver.~, архів оригіналу за 16 січня 2019, процитовано 2 листопада 2018
  144. SMTOWN (18 грудня 2016), EXO 엑소 'For Life' MV, архів оригіналу за 13 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  145. SMTOWN (18 грудня 2016), EXO 엑소 '一生一事 (For Life)' MV, архів оригіналу за 28 листопада 2018, процитовано 2 листопада 2018
  146. SMTOWN (30 квітня 2017), EXO-CBX /「Ka-CHING!」MUSIC VIDEO -Short Ver.-, архів оригіналу за 22 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  147. SMTOWN (18 липня 2017), EXO 엑소 'Ko Ko Bop' MV, архів оригіналу за 4 травня 2021, процитовано 2 листопада 2018
  148. SMTOWN (18 липня 2017), EXO 엑소 '叩叩趴 (Ko Ko Bop)' MV, архів оригіналу за 16 лютого 2019, процитовано 2 листопада 2018
  149. SMTOWN (5 вересня 2017), EXO 엑소 'Power' MV, архів оригіналу за 4 листопада 2018, процитовано 2 листопада 2018
  150. SMTOWN (5 вересня 2017), EXO 엑소 '超音力 (Power)' MV, архів оригіналу за 5 вересня 2017, процитовано 2 листопада 2018
  151. SMTOWN (5 грудня 2017), EXO 'Electric Kiss' MV -Short Ver.-, архів оригіналу за 28 листопада 2018, процитовано 2 листопада 2018
  152. SMTOWN (26 грудня 2017), EXO 엑소 'Universe' MV, архів оригіналу за 8 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  153. SMTOWN (26 грудня 2017), EXO 엑소 '為心導航 (Universe)' MV, архів оригіналу за 3 червня 2019, процитовано 2 листопада 2018
  154. SMTOWN (10 квітня 2018), EXO-CBX (첸백시) '花요일 (Blooming Day)' MV, архів оригіналу за 10 грудня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  155. SMTOWN (24 квітня 2018), EXO-CBX 'Horololo' MV, архів оригіналу за 6 січня 2019, процитовано 2 листопада 2018
  156. SMTOWN (31 серпня 2018), [STATION X 0] 백현 (BAEKHYUN) X 로꼬 'YOUNG' MV, архів оригіналу за 4 червня 2020, процитовано 2 листопада 2018
  157. SMTOWN (14 вересня 2018), [STATION X 0] 찬열 (CHANYEOL) X 세훈 (SEHUN) 'We Young' MV, архів оригіналу за 2 жовтня 2018, процитовано 2 листопада 2018
  158. SMTOWN (2 листопада 2018), EXO 엑소 'Tempo' MV, архів оригіналу за 14 січня 2021, процитовано 2 листопада 2018
  159. SMTOWN (2 листопада 2018), EXO 엑소 '節奏 (Tempo)' MV, архів оригіналу за 6 листопада 2018, процитовано 2 листопада 2018
  160. EXO 엑소 'Love Shot' MV (укр.), процитовано 21 серпня 2022
  161. EXO 엑소 'Don't fight the feeling' MV (укр.), процитовано 21 серпня 2022

Посилання[ред. | ред. код]