Ephedra gerardiana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ephedra gerardiana
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Гнетоподібні (Gnetophyta)
Клас: Гнетоподібні (Gnetopsida)
Порядок: Ефедроцвіті (Ephedrales)
Родина: Ефедрові (Ephedraceae)
Рід: Ефедра (Ephedra)
Вид:
E. gerardiana
Біноміальна назва
Ephedra gerardiana
Wall. ex Klotzsch & Garcke, 1862

Ephedra gerardiana — вид гнетоподібних з родини ефедрових (Ephedraceae). Місцем проживання цього виду є Сибір, Афганістан, Індія (Гімалаї), Непал, Пакистан, Цінхай, Таджикистан, Тибет, і Сіньцзян[1].

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Цей вид є низькорослим, жорстким голонасінним, 30–60 см заввишки з багатьма скупченими, зеленими, з'єднаними гілками, що виходять з дерев'янистої основи. На гілках є листяні коричневі лусочки. Чоловічі шишки поодинокі або скупчені групами по 2–3 і містять 4–8 стробілів. Жіночі шишки поодинокі. Змінені внутрішні конусні лусочки охоплюють чорне насіння і стають червоними та м'ясистими. Це вітрозапильний вид, а його насіння поширюють птахи[2].

Використання[ред. | ред. код]

Ephedra gerardiana використовувалася в системах традиційної медицини ще 5000 років тому. Його споживають у різних формах, включаючи пиття соку з ягід, кип'ятіння стебел для приготування чаю або подрібнення стебел у порошок. Його ефективність у лікуванні ревматизму була науково підтверджена дослідженням, яке відзначає, що це пов'язано з поєднанням алкалоїдів, флавоноїдів, сапонінів і антиоксидантів у рослині. Також було підтверджено його вплив на лікування респіраторних проблем і підвищення серцевої діяльності. Його корисність при лікуванні респіраторних проблем пояснюється сильною антибактеріальною дією та судинорозширювальною дією ефедрину. Ефедрин, основний алкалоїд E. gerardiana, вперше був видобутий і використаний у західній медицині в 1930-х роках. Хоча ефедрин можна отримувати синтетично, загальний неочищений екстракт виявився більш ефективним у лікуванні застуди та грипу, ніж синтетичний еквівалент. E. gerardiana має велику кількість ефедрину порівняно з більшістю інших видів Ephedra[2].

Окрім використання в медицині, у деяких регіонах його використовують як джерело палива та корму[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Plants of the World Online / видавець=Kew Science. Процитовано 11.09.2023. (англ.)
  2. а б в IUCN