Хвощ рябий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Equisetum variegatum)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хвощ рябий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Відділ: Папоротеподібні (Polypodiophyta)
Клас: Папоротевидні (Polypodiopsida)
Підклас: Equisetidae
Порядок: Equisetales
Родина: Хвощеві (Equisetaceae)
Рід: Хвощ (Equisetum)
Підрід: E. subg. Hippochaete
Вид:
Хвощ рябий (E. variegatum)
Біноміальна назва
Equisetum variegatum

Хвощ рябий[1][2] (Equisetum variegatum) — багаторічна трав'яниста рослина родини хвощові (Equisetaceae). Етимологія: лат. variegatum — «строкатий»[3].

Опис[ред. | ред. код]

Стебла до 40 (80) см (часто менше 20 см), порожнисті, зелені. Стебла можуть бути нерозгалуженим або мати гілки, які ростуть від основи. Родючі стебла теж зеленого кольору. Підземна частина стебла складається з горизонтального кореневища (чорного або темно-коричневого). Навіть у найнесприятливіші періоди рослина продовжує жити, бо деякі короткі бічні підземні відділення перетворюються на круглі бульби, які містять резервні речовини для зимівлі. Листки розташовані у вузлах стебла, вони прямостоячі й притиснуті до самого стебла. З червня до серпня з'являються спорові шишки (3-4 мм в діаметрі, як правило, зеленого кольору з чорним, прямо-загостреним кінчиком) на верхній частині головного стебла. Спори дозрівають в період з червня по вересень. Рослина має 2n = 216 хромосом.

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал циркумполярний. Він набув значного поширення від Євразії через Гренландію до Північної Америки. У Центральній Європі цей хвощ особливо поширений в Альпах, зі збільшенням на висоті до 2570 метрів. Світлолюбний, росте особливо в піщаній, вапняній, болотистій місцевості, в кар'єрах, на берегах, дюнних долинах.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Equisetum variegatum // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. О.О. Кагало, Н.М. Сичак. Рідкісні, Зникаючі та інші Види Судинних Рослин Львівської Області (Україна), які Потребують Охорони // Наукові основи збереження біотичної різноманітності. — 2003. — С. 47–58.
  3. Dictionary of Botanical Epithets. Архів оригіналу за 6 липня 2019. Процитовано 9 вересня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]