Рокет-салат городній

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Eruca vesicaria)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рокет-салат городній
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Капустоцвіті (Brassicales)
Родина: Капустяні (Brassicaceae)
Рід: Eruca
Вид:
E. vesicaria
Біноміальна назва
Eruca vesicaria

Рокет-салат городній[1][2] (Eruca vesicaria) — вид рослин з родини капустяних (Brassicaceae), батьківщиною якого є Південна Європа, Північна Африка, помірна Азія та Пакистан; це широко натуралізований та культивований вид.

Опис[ред. | ред. код]

плід

Однорічна рослина 30—60 см заввишки. Стебло гіллясте, негусто вкрите жорсткими, вниз відхиленими волосками. Листки з ніжкою, ліровидно-перисторозсічені, з зубчастими часточками. Чашолистки прямостійні. Пелюстки 15—22 мм довжиною, спочатку жовтуваті, потім майже білі, з фіолетовими жилками. Стручки довгі, 2—3 см завдовжки, з довгим сплюсненим безсім'янним носиком[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною є Південна Європа, Північна Африка, помірна Азія та Пакистан; широко натуралізований та культивований вид[3][4][5].

В Україні вид зростає у посівах, розсіяно на всій території[2].

Використання[ред. | ред. код]

Харчова, жироолійна, ефіроолійна рослина[2].

Назва[ред. | ред. код]

Латинський прикметник sativa в біноміальній назві рослини походить від satum, від дієслова sero, що означає «сіяти», що вказує на те, що насіння рослини було посіяне в садах. Eruca sativa відрізняється від E. vesicaria тим, що має ранні листяні чашолистки.[6] Деякі ботаніки вважають його підвидом Eruca vesicaria: E. vesicaria subsp. sativa.[6] Інші ж не розрізняють їх як окремі підвиди.[7]

Загальна англійська назва rocket походить від італійського слова Ruchetta або rucola, зменшуваного від латинського слова eruca, яке колись позначало конкретну рослину з родини Brassicaceae (ймовірно, вид капусти).[8] Рукола ( / ə ˈ r uː ɡ ə l ə /), поширена назва, яка зараз широко поширена в США та Канаді, увійшла до американської англійської з нестандартного діалекту італійської мови. Стандартне італійське слово — rucola. Оксфордський словник англійської мови датує першу появу «руколи» американською англійською статтею 1960 року в The New York Times редактора харчових продуктів і плідного автора кулінарних книг Крейга Клейборна.[9]

Іноді його змішують з Diplotaxis tenuifolia, відомим як «багаторічна настінна ракета», іншою рослиною родини Brassicaceae, яка використовується таким же чином.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Eruca vesicaria // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б в г Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 112. (рос.)(укр.)
  3. The Euro+Med Plantbase Project. Процитовано 29.09.2019. (англ.)
  4. Plants of the World Online / Kew Science. Процитовано 29.09.2019. (англ.)
  5. Germplasm Resources Information Network. Процитовано 29.09.2019. (англ.)
  6. а б Flora of NW Europe: Eruca vesicaria [Архівовано 2007-10-14 у Wayback Machine.]
  7. Flora Europaea Search Results. rbge.org.uk.
  8. Oxford English Dictionary
  9. Claiborne, Craig (24 травня 1960). A Green by Any Name: Pungent Ingredient Is Cause of Confusion for City Shopper; Arugula – or Rocket – Is the Secret of Experts' Salads. The New York Times. с. 33.