Felis wenzensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Felis wenzensis
Період існування: пліоцен (пізній русцин)
Зображення голотипу F. wenzensis від Stach, 1961.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feliformia)
Родина: Котові (Felidae)
Підродина: Малі кішки (Felinae)
Рід: Кіт (Felis)
Вид:
F. wenzensis
Біноміальна назва
Felis wenzensis
Stach, 1961

Felis wenzensis — це вимерлий вид кішок, описаний на основі скам'янілостей із пліоценового місця знаходження Węże 1 у Польщі. Він відомий лише з одного зразка, частково лівої нижньощелепної гілки, і відрізняється від близькоспоріднених Felis lunensis і Felis silvestris більшими зубами.

Історія та найменування[ред. | ред. код]

Голотипну скам'янілість було зібрано в місцевості Венже, на північній частині Краківсько-Велюнської височини в Польщі. Він був описаний як новий вид Felis wenzensis палеонтологом Яном Стахом у 1961 році. Назва виду wenzensis означає «з Węże»[1].

Інший набір скам'янілостей з пізнього ранньоплейстоценового місця Somssich Hill 2 в Угорщині було описано як подібне за розміром до Felis wenzensis, але було віднесено до Felis cf. lunensis через молодший вік[2].

Опис[ред. | ред. код]

Голотип і єдиний зразок — це передня частина частково лівої гілки нижньої щелепи з неушкодженими третім і четвертим премолярами, але без ікла та різців. Присутня частина зубної лунки ікла, що дозволяє виміряти діастему. Перший і другий премоляри були повністю відсутні, а третій і четвертий премоляри були присутні й неушкоджені[1].

F. wenzensis був схожий за розмірами на сучасну європейську дику кішку. Він відрізняється від цього виду коротшою діастемою, а також від доісторичного Felis lunensis (у якого така ж коротка діастема) та сучасної дикої кішки порівняно більшими зубами[1].

Класифікація[ред. | ред. код]

Стах вважав F. wenzensis близьким родичем, якщо не просто північним різновидом, Felis lunensis[1].

Палеоекологія[ред. | ред. код]

Місцезнаходження Węże 1 датується пліоценом (пізній русцин, MN 15), приблизно 4,2–3,4 мільйона років тому. Вважається, що на той час клімат у цій місцевості був середземноморським — відносно теплим і посушливим — через наявність різних рептилій, таких як черепахи. У місцевості також зареєстровано різноманітність дрібних ссавців, включаючи численні види землерийок, їжаків, хижаків, кротів, сліпаків, щонайменше п’ять видів гризунів, зайцеподібного Hypolagus beremendensis та їжатця Hystrix primigenia[3].

Окрім Felis wenzensis, п'ять інших хижих тварин відомі з Węże 1: Baranogale helbingi, Agriotherium intermedium, Martes wenzensis, Mustela plioermina, Mustela pliocaenica. Більшість із них, у тому числі F. wenzensis, відомі лише з місця Węże 1[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Stach, Jan (1961). On two carnivores from the Pliocene breccia of Węże. Acta Palaeontologica Polonica. 6 (4): 321—329. Архів оригіналу за 14 листопада 2023. Процитовано 9 листопада 2023.
  2. Gasparik, Mihály; Pazonyi, Piroska (2018). The macromammal remains and revised faunal list of the Somssich Hill 2 locality (Late Early Pleistocene, Hungary) and the Epivillafranchian faunal change (PDF). Fragmenta Palaeontologica Hungarica. 35: 164—166. doi:10.17111/FragmPalHung.2018.35.153. Архів (PDF) оригіналу за 27 жовтня 2023. Процитовано 9 листопада 2023.
  3. а б Kowalski, K. (1990). Stratigraphy of Neogene Mammals of Poland. У Lindsay, E.H.; Fahlbusch, V.; Mein, P. (ред.). European Neogene Mammal Chronology. NATO ASI Series. Springer. с. 204—205. doi:10.1007/978-1-4899-2513-8_14. ISBN 978-1-4899-2515-2. Процитовано 9 листопада 2023.