Фрайлея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Frailea)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фрайлея
Frailea castanea
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Порядок: Гвоздикоцвіті (Caryophyllales)
Родина: Кактусові (Cactaceae)
Підродина: Cactoideae
Триба: Notocacteae
Рід: Фрайлея (Frailea)
Britton & Rose (1922)
Echinocactus cataphractus[1]
Dams, 1904

дивіться #Види

Посилання
Вікісховище: Category: Frailea
Віківиди: Frailea
EOL: 5190128
IPNI: 295879-2
ITIS: 906975
NCBI: 154412

Фрайлея[2][3] (Frailea) — рід сукулентних рослин з родини кактусових.

Розповсюдження та екологія[ред. | ред. код]

Frailea pygmaea
Frailea pumila
Квітка Frailea pumila
Frailea curvispina
Frailea cataphracta
Frailea uhligiana

Ареал розповсюдження охоплює величезні простори внутрішніх областей Південної Америки від Болівії до Бразилії, де фрайлеї доволі поширені, а також у невеликій кількості зустрічаються в Колумбії. Ростуть вони і в гірських місцевостях на висоті 1000—2000 м над рівнем моря. В природних умовах фрайлеї воліють ховатися серед уламкових порід, під прикриттям навколишньої рослинності — трав, чагарників і хвойних дерев. У посушливий період стебла зморщуються, втягуючись частково в кам'янистий, але родючий ґрунт, де окремі екземпляри так і гинуть, не витримуючи тривалого зневоднення.

Історія[ред. | ред. код]

Цей нечисленний за видовим складом рід мініатюрних кактусів був описаний в 1922 році Натаніелем Бріттоном і Джозефом Роузом і названий на честь працівника департаменту сільського господарства з Вашингтона, видного садівника іспанського походження Мануеля Фрайля.

Опис[ред. | ред. код]

У більшості видів стебло кулясте (рідше циліндричне), 3-5 см у діаметрі, обростає бічними пагонами. Ребра (10-25) низькі, майже плоскі, з маленькими горбиками. Ареоли дуже дрібні, опушені, білі або жовті.

Радіальні колючки (3-20) тонкі і короткі, 0,1-0,3 см завдовжки. Центральні колючки (0-3) 0,4-0,7 см завдовжки. Забарвлення колючок від солом'яно-жовтого до коричневого і чорного.

Квітки клейстогамні, при сприятливих умовах розкриваються повністю. Насіння велике, чашоподібне, коричневе, блискуче. Насіннєва шкаралупка дуже схожа на насінневу шкаралупу блосфельдії, що може вказувати на їх віддалену спорідненість.

Утримання в культурі[ред. | ред. код]

В умовах колекції рослини невибагливі, добре розвиваються в субстраті, що наполовину складається із суміші дернової і листяної землі з додаванням до 30 % гравійних складових, решта — наповнювачі з домішкою торф'яної крихти. Полив регулярний, але помірний у міру висихання ґркнту. Навесні фрайлеї слід притіняти від прямих сонячних променів, але після набухання квіткових бруньок відкривати для інтенсивного сонячного освітлення, при якому їх самозапильні в закритому стані клейстогамні квітки розкриваються повністю.

Взимку рослини утримують при температурі 6-10 °C в сухому стані. Тривалі зимівлі фрайлеї переносять важко, їх стебла можуть зморщитися, а коріння стати крихким і ламким, тому до весни рослини слід зрідка обприскувати в теплі години доби і злегка зволожувати субстрат після його попереднього прогрівання.

Фрайлеї — недовговічні рослини. Продовжити їх життя можна щепленням, але це небажано, тому що підвищення динаміки зростання на підщепах призводить до погіршення габітусу рослин. Розмножують ці мініатюрні кактуси насінням, яке дружно проростає. Деякі види фрайлей при вирощуванні з насіння розвиваються дуже повільно.

Види[ред. | ред. код]



Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]