Fraxinus profunda

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Fraxinus profunda
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Маслинові (Oleaceae)
Підтриба: Fraxininae
Рід: Ясен (Fraxinus)
Секція: Fraxinus sect. Melioides
Вид:
F. profunda
Біноміальна назва
Fraxinus profunda
(Bush) Bush, 1901

Fraxinus profunda — вид квіткових рослин з родини маслинових (Oleaceae).

Опис[ред. | ред. код]

Це зазвичай листопадне дерево середнього розміру 12–30 метрів у висоту з діаметром стовбура до 1 метра, але дерево може досягати 50 метрів у висоту з діаметром стовбура 4.7 метра[1]. Кора сіра, товста і тріщиниста з ромбоподібним малюнком на дорослих деревах. Зимові бруньки від темно-коричневого до чорнуватого. Листки супротивні, перисті, з 7–9 листочків; кожен листок 25–40 см завдовжки, листочки 8–20 см завдовжки і 5–8 см завширшки, з дрібно-зубчастим краєм, на коротких ніжках; вони запушені знизу і вздовж хребта[2]. Квітки утворюються в волотях навесні незадовго до появи нових листків; вони непоказні пурпурувато-зелені без пелюсток і запилюються вітром. Плід — самара 5–8 см[2][3][4][5].

Поширення[ред. | ред. код]

Зростає в Північній Америці: Канада (Онтаріо); США (Мічиган, Пенсільванія, Іллінойс, Вірджинія, Огайо, Індіана, Кентуккі, Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Луїзіана, Міссурі, Меріленд, Джорджія, Теннессі, Округ Колумбія, Арканзас, Делавер, Алабама, Міссісіпі)[6][7].

Зустрічається на вологих або дуже вологих місцях, де в роки звичайних дощів поверхневі води стоять протягом вегетаційного періоду. Місця включають окрайці боліт і глибоких лугів, дуже низькі, погано дреновані рівнини заплав великих річок, болота припливних естуаріїв, окрайці прибережних боліт і глибші, широкі западини Прибережної рівнини. Плоди їдять лісові качки та багато інших птахів. Білохвостий олень споживає молоді гілочки та листя[6].

Використання[ред. | ред. код]

Вид виробляє високоякісні фабричні пиломатеріали та розмірний матеріал і є важливим джерелом ручок та обладнання. Через смертність, спричинену смарагдовим попелястиком, муніципалітети зараз витрачають мільярди доларів на видалення мертвого попелу з громад по всьому США[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Missouri State Champion Trees (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 17 грудня 2014. Процитовано 23 вересня 2022.
  2. а б Harms, W. R. (1990). "Fraxinus profunda". In Burns, Russell M.; Honkala, Barbara H. (eds.). Hardwoods. Silvics of North America. Washington, D.C.: United States Forest Service (USFS), United States Department of Agriculture (USDA). Vol. 2 – via Southern Research Station
  3. Ojibway Nature Centre: Trees of Essex County, Ontario
  4. Virtual Herbarium of the Chicago Region: Fraxinus profunda [Архівовано 2006-10-04 у Wayback Machine.]
  5. Michigan Natural Features Inventory: Fraxinus profunda (pdf file) [Архівовано 2008-01-07 у Wayback Machine.]
  6. а б в Westwood, M.; Jerome, D.; Oldfield, S.; Romero-Severson, J. (2017). Fraxinus profunda. The IUCN. Процитовано 22.09.2022. (англ.)
  7. Fraxinus profunda. Plants of the World Online. Kew Science. Процитовано 22.09.2022. (англ.)