Harenadraco

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Harenadraco
Період існування: пізня крейда
72–72 млн р. т.
[1]
Художня реконструкція
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Архозаври (Archosauria)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Троодонтиди (Troodontidae)
Рід: Harenadraco
Lee et al., 2024
Вид:
H. prima
Біноміальна назва
Harenadraco prima
Lee et al., 2024

Harenadraco — вимерлий рід тероподових динозаврів троодонтид з пізньої крейдяної формації Баруунгойот Монголії. Рід містить один вид, H. prima, відомий за фрагментарним скелетом. Харенадрако є першим троодонтидом, відомим із формації Баруунгойот. Оскільки члени цієї родини також відомі з формацій Немегт і Джадохта, відкриття Harendraco вказує на те, що троодонтиди були важливими фауністичними компонентами кожної формації в басейні Немегт.

Відкриття та найменування

[ред. | ред. код]

Зразок голотипу Harenadraco, MPC-D 110/119, був виявлений у 2018 році в відкладеннях формації Baruungoyot (місцевість Hermiin Tsav) у провінції Ömnögovi, Монголія. Зразок складається з уламкового та частково зчленованого скелета, що складається з частин правої клубової кістки, кінця правої стегнової кістки та кількох кісток лівої задньої ноги, включаючи верхню частину стегнової кістки, кінець великогомілкової кістки, другий через четверта плесна і кілька фаланг стопи. Деякі неідентифіковані фрагменти кісток також пов'язані зі скелетом[2].

У 2024 році Лі та ін. описав Harenadraco prima як новий рід і вид троодонтидного теропода на основі цих викопних останків. Родова назва, Harenadraco, поєднує латинські слова «harena», що означає «пісок», і «draco», що означає «дракон». Конкретна назва, prima, є латинським словом, що означає «перший», посилаючись на той факт, що Harenadraco є першим троодонтидом, відомим з його геологічної формації[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Gradziński, R.; Jerzykiewicz, T. (1974). Sedimentation of the Barun Goyot Formation (PDF). Palaeontologia Polonica. 30: 111−146.
  2. а б Lee, S.; Lee, Y.-N.; Park, J.-Y.; Kim, S.-H.; Badamkhatan, Z.; Idersaikhan, D.; Tsogtbaatar, K. (2024). The first troodontid (Dinosauria: Theropoda) from the Upper Cretaceous Baruungoyot Formation of Mongolia. Journal of Vertebrate Paleontology. e2364746. doi:10.1080/02724634.2024.2364746.