Impatiens godfreyi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Impatiens godfreyi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Вересоцвіті (Ericales)
Родина: Бальзаминові (Balsaminaceae)
Рід: Розрив-трава (Impatiens)
Вид:
I. godfreyi
Біноміальна назва
Impatiens godfreyi
P.S.S. Richard & Karupp., 2022

Impatiens godfreyi — вид рослин із родини бальзаминових (Balsaminaceae).

Епонім[ред. | ред. код]

Цей вид названо на честь пана К. Годфрі Вебб-Пепло (англ. C. Godfrey Webb-Peploe), християнського місіонера, соціального працівника та натураліста з товариства Дохнавур, Тірунелвелі, Таміл Наду, щоб відзначити його новаторські зусилля щодо вивчення, документування та збереження мега фауни і флори пагорбів Тірунелвелі, південні Західні Гати[1].

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Новий вид схожий на Impatiens disotis Hook.f. від якого легко відрізняється насамперед тим, що I. godfreyi — багаторічний розгалужений деревний кущик заввишки до 200 см, з яйцювато-еліптичними листками, 2–3-квітковим зонтиковим суцвіттями, круглими штандартними пелюстками з великими багряно-червоними крапками всередині, бічними частками віночка, що перекриваються з виїмчастими верхівками, наявністю однодольчатої дистальної частки віночка із заокругленою верхівкою та конусоподібною губою з трубчастою вигнутою шпорою[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Новий вид описано з вічнозелених лісів середньої висоти заповідника Калаккад Мундантурай, південні Західні Гати, Індія[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Richard, P. S. S., Karuppusamy, S., & Ravichandran, V. Impatiens godfreyi (Balsaminaceae), A New Species of Balsam from the southern Western Ghats, India // Journal of Asia-Pacific Biodiversity. — 2022. — Вип. 15. — № 1. — С. 138–144. — DOI:10.1016/j.japb.2021.12.001. (англ.)