LED TV

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

LED TV — комерційний термін, для виділення на ринку такого продукту як телевізор з рідкокристалічним дисплеєм та світлодіодним підсвічуванням англ. LED-backlit LCD television[1] замість звичного підсвічування люмінесцентними лампами. Термін використовується компаніями Samsung Electronics, Toshiba, Philips, LG Electronics, ProScan і Vizio. Його не слід плутати з класичними світлодіодними дисплеями та технологією OLED, котра на разі не доступна для комерційних моделей телевізорів окрім 11-ти дюймового телевізора Sony XEL-1.

Телевізори LED TV можуть бути двох типів:

  • RGB Dynamic — світлодіоди розташовані за панеллю. Цей метод дозволяє локально створювати темніші області на екрані. Це означає, що Ви бачите дійсно чорний колір та значно вищі значення динамічної контрастності.
  • Edge — світлодіоди розташовані по краю екрану. Світло розсіюється по всьому екрану спеціальної панелі, яка виробляє чудову рівномірну колірну гаму по всьому екрану.

Порівняння LCD телевізорів зі світлодіодним та люмінесцентним підсвічуванням[ред. | ред. код]

Порівняння LCD з люмінісцентною підсвіткою, з світлодіодною підсвіткою з розсіюючою панеллю (edge lit LED) та LED TV

LED-backlit and CCFL-backlit LCD displays

Рідкокристалічні телевізори з світлодіодним підсвічуванням (англ. LED-backlit and LCD displays ) мають чіткі відмінності[2] у порівннянні з телевізорами де використовується технологія підсвічування люмінісцентними лампами (англ. CCFL-backlit):

  • Покращена динамічна контрастність.
  • Телевізори з Edge-LED мають надзвичайно малу товщину. Деякі моделі можуть мати до 2,5 см.
  • Покращена передача кольору, особливо при RGB-LED.
  • Зменшене енергоспоживання до 40%.
  • Менше забруднення довкілля при їх утилізації.
  • Більша ціна за теперішніх умов позиціонування на ринку.

Мерехтіння екрану[ред. | ред. код]

Якщо управління яскравістю підсвічування здійснюється широтно-імпульсною модуляцією, екран майже непомітно мерехтить. Це можна перевірити, погойдавши олівцем або ручкою на тлі дисплея. Якщо частота дуже низька, силует олівця розкладеться на декілька (стробоскопічний ефект). У людей чутливих до мерехтіння, втомлюються очі та може з'явитися мігрень[3][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [1] [Архівовано 8 квітня 2015 у Wayback Machine.] What's an LED TV?, New York Times Gadgetwise Blog, 11-JUN-2009(англ.)
  2. LED vs LCD TV Comparison [Архівовано 28 січня 2017 у Wayback Machine.](англ.)
  3. Flickering LED Screen on my X200 Tablet [Архівовано 29 листопада 2010 у Wayback Machine.] Post on Lenovo's support forum, 2009-03-17(англ.)
  4. Migraine headaches from LED backlighting in x200t [Архівовано 16 липня 2011 у Wayback Machine.] Post on Lenovo's support forum, 2008-03-12(англ.)