Ламінарія пальчаста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Laminaria digitata)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ламінарія пальчаста
Ламінарія пальчаста з англійського узбережжя
Ламінарія пальчаста з англійського узбережжя
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Хромальвеоляти (Chromalveolata)
Відділ: Гетероконти (Heterokontophyta)
Клас: Бурі водорості (Phaeophyceae)
Ряд: Laminariales
Родина: Ламінарієві (Laminariaceae)
Рід: Ламінарія (Laminaria)
Вид: Ламінарія пальчаста
Laminaria digitata
(Huds.) Lamouroux, 1813
Посилання
Вікісховище: Laminaria digitata
EOL: 919354
ITIS: 11228
NCBI: 80365

Ламінарія пальчаста (лат. Laminaria digitata, Laminaria japonica — морська водорість) — вид бурих водоростей (Phaeophyceae), широко поширений у Північній Америці та Європі. Широко використовується у фармакології.

Ареал[ред. | ред. код]

Ареал L. digitata охоплює північно-західну Атлантику від Гренландії і Гудзонової затоки на півночі до Кейп-Коду і Нью-Йорка на півдні. Також у північно-східній Атлантиці від Ісландії і Карського моря в Росії на південь до Бретані у Франції. Є звичайним видом вздовж берегів Британських островів крім великої частини східного узбережжя Англії.[1]

Використання у фармакології[ред. | ред. код]

Із стебла ламінарії виготовляються так звані Палички ламінарії, які являють собою натуральні розширювачі у вигляді щільних негнучких паличок завдовжки 5-6 см, товщиною від 2 до 10 мм, які збільшуються в поперечному розмірі в 3-4 рази, за рахунок вбирання рідини.

Палички ламінарії застосовуються в гінекології і призначені для розширення цервікального каналу шийки матки перед пологами, абортом, гістероскопією.

Показання для застосування паличок ламінарій[ред. | ред. код]

  1. Підготовка шийки матки до пологів, особливо у жінок, які потребують дострокове переривання вагітності при не готовій до пологів шийці матки.
  2. Для підготовки до пологів у жінок з ускладненим перебігом вагітності (гестоз, гіпотрофія плода, антенатальна загибель плода, резус-конфлікт).
  3. Розширення шийки матки перед внутрішньоматковими втручаннями (абортом, гістероскопією).
  4. Підготовка шийки матки до переривання вагітності в пізніх термінах.

Протипоказання[ред. | ред. код]

Абсолютно протипоказано застосування ламінарій при явищах кольпіту і цервіцитів (запалення вагіни та цервікального каналу). У цих випадках необхідна попередня санація.

Механізм дії[ред. | ред. код]

Розширення цервікального каналу паличкою ламінарії відбувається внаслідок її розбухання у цервікальному каналі і впливу на стінки каналу при збільшенні поперечних розмірів палички. Механізм дії палички ламінарії обумовлений не тільки її механічними властивостями, пов'язаними з високою гігроскопічністю, але й стимуляцією локального виділення ендогенних простагландинів. Поступовий механічний та біохімічний вплив палички ламінарії призводить до швидкого дбайливого «дозрівання» шийки матки. Процес розширення цервікального каналу повністю контрольований і керований.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Laminaria digitata (Hudson) J.V. Lamouroux [Архівовано 31 березня 2012 у Archive.is] The Seaweed Site. Retrieved 2011-09-22.

Джерела[ред. | ред. код]