Резус-конфлікт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Резус-конфлікт
Спеціальність педіатрія і Transfusion Medicined
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 KA84.0
МКХ-10 P55.0
MeSH D012203

Резус-конфлікт — це ускладнення вагітності, гуморальна імунна відповідь резус-негативної вагітної на еритроцитарні антигени резус-позитивного плоду, при якому у жінки утворюються антирезусні антитіла[1][2].

При потраплянні в кров плоду через плаценту ці антитіла жінки викликають розпад (гемоліз) червоних кров'яних тілець (еритроцитів) плода, що призводить до гемолітичної жовтяниці новонароджених.

Симптоми[ред. | ред. код]

За допомогою УЗД у плода можуть бути виявлені збільшення печінки, селезінки і серця. Спостерігається анемія, в легких випадках — ретикулоцитоз, у важчих — еритробластоз, жовтяниця. У найважчих випадках розвиваються водянка плода й набряковий синдром новонароджених, що може призвести до мертвонародження або смерті новонародженого.

Патогенез[ред. | ред. код]

Частина серії
Жіноче здоров'я
Портал Проєкт Стиль


Як правило, під час вагітності кров плода не потрапляє в кровотік жінки. Тому під час першої вагітності у жінок не виробляються антитіла до антигену D і плід залишається здоровим. Однак при пологах найчастіше кров породіллі і дитини змішується, тому жінка стає сприйнятливою до резус-антигену й утворює проти нього антитіла. Існують суперечливі дані щодо підвищення ймовірності резус-конфлікту, якщо у жінки був аборт, викидень або позаматкова вагітність[3][4].

Вироблена імунна пам'ять призводить при наступній вагітності до нового і посиленого утворення антитіл (імуноглобулінів IgG) до антигену D. Останні здатні проникати через гематоплацентарний бар'єр у кровотік плоду і зв'язуватись з його резус-позитивними еритроцитами. Обтяжені антитілами еритроцити руйнуються в селезінці плоду передчасно. Настає гемолітична анемія, супроводжувана гіпоксією і ацидозом, синтез альбуміну скорочується, розвиваються набряки, плевральні випоти і водянка плода. Гемоліз веде до компенсаторного прискорення утворення кров'яних тілець і поза кістковим мозком (екстрамедулярне кровоутворення) — в печінці і селезінці.

Ще одна форма непереносимості жінкою плода є алоімунною тромбоцитопенією і нейтропенією плода або новонародженого, при яких руйнуються тромбоцити і нейтрофільні лейкоцити плода.

Епідеміологія[ред. | ред. код]

Близько 14 % населення Європи мають негативний резус-фактор (dd, завжди гомозиготні), з чого по закону Харді-Вайнберга слідує, що близько 47 % — мають гетерозиготний (Dd) і 39 % — гомозиготний (DD) позитивний.

  • Якщо мати є резус-позитивною, а батько — гомозиготним резус-негативним, то будь-який плід буде гетерозиготним резус-позитивним.
  • Якщо мати є резус-негативною, а батько — гетерозиготним резус-позитивним, то плід буде з 50%-ю ймовірністю гетерозиготним резус-позитивним і з 50%-ю ймовірністю — резус-негативним.

Тому в пари, де мати є резус-негативною, а батько — резус-позитивним, плід буде резус-позитивним приблизно в 72 % випадків (=(0.39*1+0.47*0.5)/(0.39+0.47)).

А в резус-негативної матері при невідомому резус-факторі батька, дитина буде резус-позитивною приблизно в 63 % випадків (= 0.39*1+0.47*0.5+0.14*0).

У разі випадкової вагітності (при невідомих резус-факторах батьків) така ситуація трапиться з ймовірністю 9 % (= 0.14*0.63+0.86*0), тобто приблизно при кожній одинадцятій вагітності.

В африканських і азійських популяціях, а також серед індіанців Північної Америки негативний резус-фактор зустрічається з частотою близько 1 % і менше, тому резус-конфлікт зустрічається з невеликою частотою.

Профілактика[ред. | ред. код]

Здебільшого резус-конфлікт може бути попереджений шляхом внутрішньом'язового введення резус-негативній жінці спеціальних анти-D антитіл (Rho d імуноглобулін, комерційна назва — RhoGAM) у період вагітності або протягом 72 годин після пологів або будь-якої іншої події, яка може привести до сенсибілізації жінки. При введенні RhoGAM еритроцити резус-позитивного плода, що потрапили в організм жінки, руйнуються до того, як на них встигає відреагувати її імунна система. Самі ж антитіла, введені при пасивній імунізації, руйнуються зазвичай протягом 4—6 тижнів.

Нині в ході антенатальної профілактики заведено вводити RhoGAM усім резус-негативним вагітним на 28-му тижні, іноді з повторною ін'єкцією на 34-му тижні.

Після першої вагітності при ймовірному резус-конфлікті тест на резус-конфлікт необхідно пройти під час планування вагітності або до 28-го тижня вагітності [1], тому що зазвичай до цього часу у резус-негативної вагітної може початися синтез антитіл проти плода.

Перевірити резус плода можна вже після 10-го тижня вагітності методом аналізу циркулюючої ДНК плода в крові вагітної.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mueller-Eckhardt, C. and Kiefel, V.: Transfusionsmedizin, 3. Auflg. Springer 2004
  2. Richtlinien der Bundesärztekammer …", 2005, Unter: «Schreibweise» in Kapitel 4.2.5.13, zu finden im Internet: Архівована копія. Архів оригіналу за 1 липня 2007. Процитовано 24 жовтня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. American Pregnancy Association. Rh Factor (англ.). Архів оригіналу за 13 серпня 2013. Процитовано 27 липня 2013.
  4. Karanth L, Jaafar SH, Kanagasabai S, Nair NS, Barua A. Anti-D administration after spontaneous miscarriage for preventing Rhesus alloimmunisation.. — Department of Obstetrics and Gynecology, Melaka Manipal Medical College, Melaka, Malaysia., 2013. — 25 April. — DOI:10.1002/14651858.CD009617.pub2. — PMID 23543581 .
Класифікація