Lontra provocax

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lontra provocax

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Куницеві (Mustelidae)
Підродина: Видрові (Lutrinae)
Рід: Лонтра (Lontra)
Вид: L. provocax
Lontra provocax
(Thomas, 1908)

Посилання
Вікісховище: Lontra provocax
Віківиди: Lontra provocax
EOL: 311557
ITIS: 621915
МСОП: 12305
NCBI: 366500
Fossilworks: 233324

Lontra provocax (лонтра південна[1]) — вид хижих ссавців з родини мустелові (Mustelidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Країни поширення: Аргентина, Чилі. L. provocax переважно прісноводний вид, що мешкає в прісноводих озерах, річках і струмках. Лігва знаходяться в районах з густою рослинністю і достатком надземного коріння, дрібного каменю і щебеню, які забезпечують відповідні щілини, з яких тварина може переглядати сусідні води, не побоюючись бути викритою.

Морфологія[ред. | ред. код]

Розпізнавання. L. provocax більше (> 100 см в довжину і > 5 кг маси тіла), ніж Lontra felina, низ тіла сріблясто-білуватий, що різко контрастує з темним низом L. felina.

Опис. Хутро темно-коричневого кольору зверху. Черево набагато блідіше, а шия і горло сірі. Ступні перетинчасті. Самиці мають чотири молочні залози. Маса тіла дорослих становить 5-10 кг. Зубна формула: I 3/3, C 1/1, P 3-4/3, M 1/2 = 36. 2n=38 хромосом.

Поведінка[ред. | ред. код]

Переважно здобиччю є риба; молюски та навіть птахи споживаються при нагоді. Розмноження, як вважають, відбуваються в липні й серпні; молодь народжуються у вересні й жовтні. Середній розмір приплоду від одного або двох, але може бути до чотирьох малят.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Sepúlveda, M.A., Valenzuela, A.E.J., Pozzi, C., Medina-Vogel, G. & Chehébar, C. (2015). Lontra provocax. The IUCN. Архів оригіналу за 7 серпня 2020. Процитовано 19.06.2019. (англ.)
  • Serge Larivtere. Lontra felina // Mammalian Species. — 1998. — № 575. — С. 1–5. (англ.)