Merycoidodontoidea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Merycoidodontoidea
Період існування: 35–5 млн р. т. Пізній ЕоценМіоцен[1]
Реконструкції різних міоценових ореодонтів, включаючи Merycochoerus, Promerycochoerus, Brachycrus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Підряд: Мозоленогі (Tylopoda)
Надродина: Merycoidodontoidea
Родини й підродини
Вікісховище: Merycoidodontidae

Merycoidodontoidea — це вимерла надродина доісторичних парнокопитних, що жують жуйку, з короткими обличчями та іклоподібними зубами. Як випливає з їх назви, деякі з більш відомих форм були, як правило, свиноподібними і група традиційно поміщалася в Suina, хоча деякі нещодавні дослідження припускають, що вони, можливо, були більш тісно пов’язані з верблюдами[2]. «Ореодонт» означає «гірські зуби», маючи на увазі зовнішній вигляд молярів. Більшість ореодонтів були розміром з вівцю, хоча деякі роди виросли до розміру великої рогатої худоби. Вони були важкої статури, з короткими чотирипалими копитами і порівняно довгими хвостами.

Тварини виглядали б швидше як свині чи вівці, але особливості їхніх зубів вказують на те, що вони були ближче до верблюдових. Вони були широко поширені в Північній Америці в олігоцені та міоцені. Пізніші форми урізноманітнилися, щоб відповідати різноманітним середовищам існування. Наприклад, у Promerycochoerus були пристосування, що свідчать про напівамфібійний спосіб життя, схожий на спосіб життя сучасних бегемотів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Palmer, D., ред. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. с. 270–271. ISBN 1-84028-152-9.
  2. Spaulding, M., O'Leary, M.A. & Gatesy, J. (2009): Relationships of Cetacea (Artiodactyla) Among Mammals: Increased Taxon Sampling Alters Interpretations of Key Fossils and Character Evolution. PLoS ONE no 4(9): e7062. DOI:10.1371/journal.pone.0007062 article