Metrosideros polymorpha

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Metrosideros polymorpha

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Streptophyta
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Еудікоти
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Миртоцвіті (Myrtales)
Родина: Миртові (Myrtaceae)
Рід: Metrosideros
Вид: M. polymorpha
Metrosideros polymorpha
J.R.Forst. ex Hook.f., 1864
Посилання
Вікісховище: Metrosideros polymorpha
Віківиди: Metrosideros polymorpha
EOL: 2508626
IPNI: 598292-1
ITIS: 27259
МСОП: 62779
NCBI: 101976

Metrosideros polymorpha — вид квіткових рослин родини миртові (Myrtaceae). Ендемік Гавайських островів.

Назва[ред. | ред. код]

Гавайська назва дерева звучить як охіа лехуа (гауса ʻōhiʻa lehua). У світі за деревом закріпилася назва охіа (англ. Ohia), а його квіти, що використовуються для плетіння традиційних гавайських вінків, називаються лехуа (англ. Lehua).

Поширення[ред. | ред. код]

Квітка

Вид досить поширений на Гаваях. Трапляється на островах Гаваї, Кауаї, Ланаї, Мауї, Молокаї та Оаху. Росте переважно у вологих і помірних або сухих лісах у долинах і в горах, а також у субальпійських чагарниках і на сухих лавових скелях на висоті до 2200 м наді рівнем моря. Заселені різноманітні типи ґрунтів, але переважають середні та важкі глинисті ґрунти. Metrosideros polymorpha також можна знайти на скелястих ґрунтах і ґрунтах, які утворюються на охолоджених потоках лави.

Опис[ред. | ред. код]

Дерево, що виростає до 20–25 м у сприятливих ситуаціях і набагато менший розпростертий кущ, коли росте на болотистих ґрунтах або безпосередньо на базальті. Вид дає яскраві квіти, що складаються з маси тичинок, які можуть варіюватися від вогненно-червоного до жовтого. Деревина міцна, червонувато-коричневого кольору.

Швидка смерть охіа[ред. | ред. код]

З 2014 року на острові Гаваї спостерігається відмирання дерева охіа, спричинене двома видами грибів Ceratocystis huliohia та Ceratocystis lukuohia. Гриб також присутній на острові Кауаї з 2018 року. Хвороба отримала назву швидка смерть охіа через те, що здорові дерева гинуть протягом кількох днів або тижнів.[2] Відтоді Міністерство сільського господарства та Служба національних парків запровадили карантинні закони та правила очищення, особливо для туристичного взуття, щоб запобігти поширенню грибків у незаражених районах або на сусідніх островах.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Keir, M. (2020) Metrosideros polymorpha: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 27 вересня 2023
  2. Rapid ʻōhiʻa death. College of Tropical Agriculture and Human Resources. University of Hawaii. Процитовано 5 березня 2019.
  3. ʻOhiʻa fungus found on Kauai. Breaking news. Honolulu Star-Advertiser (амер.). 11 травня 2018. Процитовано 14 травня 2018.