Old Man's Journey

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Old Man's Journey
Розробник Австрія Broken Rules
Видавець Австрія Broken Rules
Дистриб'ютор  Steam
Жанр(и) пригодницька відеогра, казуальна відеогра, point-and-click, інді-гра
Платформа  Microsoft Windows
 OS X
 Android
 iOS
 Nintendo Switch
 PlayStation 4
 Xbox One
Дата випуску Android, iOS, macOS, Windows:
18 травня 2017
Nintendo Switch:
20 лютого 2018
PlayStation 4:
29 травня 2018
Xbox One:
4 березня 2019
Режим гри  Однокористувацька гра
Мова англійська
Українська відсутня
Творці
Керівник(и) Фелікс Богащ, Клеменс Скотт
Програміст(и) Джон Гакл, Стефан Керняк
Художник(и) Клеменс Скотт, Браян Мейн, Ліп Комарелла
Композитор(и) scntfc
Технічні деталі
Рушій Unity[1]
Носій цифрова дистрибуція і цифрове завантаження[d]
Офіційний сайт

Old Man's Journey (укр. Мандрівка старого) — пригодницька відеогра 2017 року[2], що розповідає історію старого чоловіка, який вирушив у подорож, розроблена та випущена австрійською студією Broken Rules. Гра була випущена у 2017 році для Android, iOS, macOS та Microsoft Windows[3]. У 2018 році вона була портована на Nintendo Switch та PlayStation 4, а у 2019 році на Xbox One. Old Man's Journey здобула позитивні відгуки критиків та гравців та отримала номінації на різноманітні ігрові премії.

Відеогра розповідає про подорож старого чоловіка, який вирушає в мандри після отримання листа. Упродовж гри деякі напівзастиглі спогади пояснюють минуле життя чоловіка. Гравець взаємодіє з оточенням та пересуває старого чоловіка з однієї точки в іншу, розв'язуючи прості головоломки та взаємодіючи з різними персонажами. Один з ключових елементів гри — це її візуальний стиль. Гра має детальну та красиву графіку, що створює атмосферу ніжності та меланхолії. Музика та звуковий дизайн також доповнюють настрій гри, підсилюючи емоції та переживання гравця. У грі немає діалогів або тексту, тому гравець повинен звертати увагу на зображення та звуки, щоб зрозуміти історію.

Сюжет[ред. | ред. код]

Old Man's Journey розповідає історію літнього чоловіка, який вирушає у тривалу подорож, щоби пізнати себе. Бувши молодим чоловіком, наш герой знайшов кохання свого життя і створив з нею сім'ю. Але, попри сильні почуття, його пристрасть до моря не могла вгамуватися. Тож чоловік вирушив на подорожі, сумуючи за своєю дружиною та дочкою. Згодом він повертається додому, але бачить, що будинок порожній: сім'я покинула свій дім. Історія починається з того, що чоловік дивиться на море, а потім отримує листа, який змушує його надіти величезний рюкзак, взяти палицю і вирушити в дорогу. Історія розповідається повністю без слів. У певні моменти чоловік зупиняється, сідає і згадує своє життя. Кожен спогад має форму нерухомого зображення, що зображає особливо важливу життєву подію: народження дитини, наприклад. Діставшись до місця призначення, старий знаходить свою літню дружину в ліжку. Невдовзі вона помирає. Дочка та батько обіймаються та плачуть. Гра закінчується тим, що головний герой, його дочка й онука пливуть на човні.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Old Man's Journey — це відеогра, яка належить до жанру пригодницьких графічних ігор. Історія гри розкривається через різноманітні сцени, які гравець проходить, пересуваючи старого чоловіка з одного місця на інше. Гра має дуже глибоку та емоційну атмосферу, яку створює комбінація графічного дизайну, музики та звукового дизайну. Кожна сцена гри містить чудово зроблену графіку та звуковий фон, що допомагає передати настрій історії. Багато елементів у грі засновані на дійсних місцях у світі, таких як Австрія, Іспанія та Італія, що створює відчуття дійсності. Гра також містить прості головоломки, які гравець повинен розв'язати, щоб продовжити історію. Головоломки не досить простими.

Гравець керує чоловіком за допомогою миші, натискаючи туди, куди він хоче рухатися. Щоб персонаж міг просуватися, гравець має натискати та перетягувати пагорби, щоб змінити ландшафт, регулюючи їхню висоту в певних межах, за винятком того місця, де стоїть дідусь. Коли краї пагорбів збігаються, старий може переходити з одного на інший — навіть якщо один з них знаходиться на передньому плані, а інший на задньому. Іноді до складу головоломок входять вівці, які потрібно відсунути, щоб дідусь зміг пройти. Здебільшого дідусь здійснює свою подорож пішки, але іноді використовуються й інші засоби пересування. У цьому випадку гравцеві може знадобитися розв'язати кілька головоломок про навколишнє середовище, щоб дозволити їм просуватися далі. Іноді старий сідає відпочити, і гравець повинен знайти в декораціях предмет, який викличе в ньому спогад, ініціюючи флешбек і дозволяючи гравцеві просуватися далі. Більша частина історії чоловіка розповідається через ці спогади, які складаються з коротких, одномоментних анімацій (наприклад, чоловік дивиться на будинок під дощем) і повністю уникають діалогів.

Оцінки[ред. | ред. код]

Гра отримала «загалом схвальні» відгуки, згідно з Metacritic, агрегатором оглядів відеоігор.

Нагороди[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Результат Примітки
2018 Bolognaragazzi Цифрова нагорода Перемога
Emotional Games Award Найкраще художнє досягнення Перемога
Game Developers Choice Awards Найкраща мобільна гра Почесна відзнака
Google Indie Games Contest Друга сходинка
Google Indie Games Contest Unity-нагорода Перемога
Taipei Game Show Найкраще візуальне мистецтво Перемога
Taipei Game Show Гран-прі Перемога
2017 The Game Awards 2017 Найкраща мобільна гра Номінація [9]
Apple iPad Game of the Year Перемога
Apple Design Awards Перемога
IGN Best of 2017 Найкраща мобільна гра Номінація
AzPlay Найкраще візуальне мистецтво Перемога
Busan Indie Connect Festival Досконалість у мистецтві Перемога
BIG Festival Нагорода за найкраще мистецтво Перемога
BIG Festival Нагорода за інновації Перемога
Golden Joystick Awards Мобільна гра року Номінація
Independent Games Festival Досконалість у візуальному мистецтві Фіналіст
Indie Plus Awards Перша сходинка
Sense of Wonder Night Найкраще мистецтво Перемога
TapTap Game Awards Найкращий звук Перемога
TapTap Game Awards Найкраща інді-гра Почесна відзнака
TapTap Game Awards Найкращий сюжет Перемога
TapTap Game Awards Найкраще візуальне мистецтво Перемога
2016 IndieCade Europe Приз глядацьких симпатій Перемога [10]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Mod DB — 2002.
  2. Renaudin, Clement (8 січня 2017). Old Man's Journey is a whimsical puzzle adventure game coming this year to mobile, first gameplay revealed. Pocket Gamer (англ.). Процитовано 19 травня 2017.
  3. Campbell, Colin (18 травня 2017). Old Man's Journey review. Polygon (англ.). Процитовано 19 травня 2017.
  4. Glagowski, Peter (20 травня 2017). Review: Old Man's Journey. Destructoid. Процитовано 26 травня 2021.
  5. Campbell, Colin (18 травня 2017). Old Man's Journey review. Polygon. Процитовано 26 травня 2021.
  6. Croft, Liam (17 лютого 2018). Old Man's Journey Review (Switch eShop). Nintendo Life. Процитовано 26 травня 2021.
  7. Gwaltney, Javy (31 травня 2017). Old Man's Journey A Poignant Adventure Through Memory. Game Informer. Процитовано 26 травня 2021.
  8. Slater, Harry (19 травня 2017). Old Man's Journey review - A trip worth taking. Pocket Gamer. Процитовано 26 травня 2021.
  9. Makuch, Eddie (7 грудня 2017). All The 2017 Game Awards Winners Revealed. GameSpot (англ.). Процитовано 7 грудня 2017.
  10. IndieCade Europe 2016 Recap. IndieCade (англ.). 8 січня 2017. Архів оригіналу за 8 березня 2018. Процитовано 7 березня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]