Ralph Lauren

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ralph Lauren
Тип бізнес
публічна компанія і підприємство
Форма власності simplified joint-stock companyd
Галузь Комерція (значення)
Засновано 1967
Засновник(и) Латвія
Штаб-квартира Нью-Йорк
Продукція одяг
взуття
парфуми
побутові товари
ювелірний виріб
Співробітники 24 000 осіб
Дочірні компанії Club Monaco[d]
ralphlauren.com(англ.)
Мапа
CMNS: Ralph Lauren у Вікісховищі

Ralph Lauren Corporation (укр. Ральф Лорен Корпорейшн) (NYSERL) — американська компанія зі штаб-квартирою в Нью-Йорку, виробник одягу, аксесуарів, парфумерії, меблів та інших товарів для дому. За підсумками 2006 року увійшла до списку найбільших американських компаній Fortune 1000, зайнявши в рейтингу 657-е місце.

Історія[ред. | ред. код]

Компанія заснована в Нью-Йорку в 1966 році сином емігрантів з колишньої Російської імперії Ральфом Лореном (уроджений Ральф Лівшиц). У 1967 році виробник одягу Норман Хілтон (англ. Norman Hilton) вклав у справу початківця модельєра 50 тисяч доларів, що дозволило відкрити перший фірмовий магазин і почати торгувати краватками під маркою Polo. Логотипом компанії стало зображення гравця в поло, який скаче на коні.

У 1968 році Ральф Лорен відкриває власний відділ в магазині Bloomingdale's[en], в 1971-му — фірмовий магазин в Беверлі-Хіллз, на вулиці Родео-драйв. У тому ж році запускається перша лінія жіночого одягу.

На початку 1970-х компанія Polo Fashion перебувала на межі банкрутства. Вийти з кризи допоміг новий інвестор, Пітер Сміт (англ. Piter Smith), він же став президентом компанії.

У 1970-х спортивні сорочки від Ральфа Лорена випускаються в широкій гамі з 24 відтінків.

У 1974 році виходить колекція окулярів Ralph.

З 1979 році випускається аромат Chaps, в 1980 році — перша колекція нижньої білизни і шкіряних виробів. В 1981 році в Лондоні відкривається перший закордонний магазин компанії — Polo Fashion.

У 1984 році в Нью-Йорку, в старовинному особняку[en] на розі Медісон-Авеню і 72-ї вулиці, відкрився фірмовий магазин марки Polo Ralph Lauren.

Магазин Polo Ralph Lauren, Медісон Авеню, Нью-Йорк.

У 1997 році акції компанії Ralph Lauren Corporation були розміщені на Нью-Йоркській фондовій біржі, дещо пізніше організація придбала марку Club Monaco і запустила власний сайт в інтернеті, представивши спочатку чоловічий одяг, а в 2002 році — і лінію товарів для дому. У 2003 році на сайті з'явився розділ Create your own, що дозволяє покупцям самостійно створювати собі дизайн сорочки-поло.

За підсумками 2006 року Ralph Lauren Corporation увійшла в список найбільших компаній США за версією журналу Fortune. Тоді ж компанія відкриває свій перший магазин в Токіо, а в 2007 році — і в Москві.

Власники і керівництво[ред. | ред. код]

За даними компанії, контрольний пакет акцій належить її засновникові Ральфу Лорену (87,4 % голосуючих акцій). Капіталізація на момент закриття Нью-Йоркської фондової біржі 14 травня 2007 року — $9,45 млрд[1].

Голова ради директорів і головний керуючий компанії — Ральф Лорен.

Торгові марки[ред. | ред. код]

Polo Ralph Lauren[ред. | ред. код]

1967 чоловічий спортивний одяг.

Ralph Lauren Women's Collection[ред. | ред. код]

Початий 1974 року ряд жіночого одягу від вечірніх плать до спортивного одягу. Висока цінова категорія.

Polo Ralph Lauren Children[ред. | ред. код]

У 1978 році запускається лінія дитячого одягу для хлопчиків, за якою послідували лінії одягу для дівчаток і для немовлят. Дитячий одяг з в'язаними сорочками й кашеміровими светрами.

Polo Golf[ред. | ред. код]

Від 1990 року.

Polo Sport[ред. | ред. код]

1992 спортивний одяг активного спорту й фітнесу. З 2014 шиється PoloTech Shirt з розумної тканини.

Double RL (RRL)[ред. | ред. код]

Від 1993 RRL джинсовий, старовинний, спортивний одяг з робочим та військовим фасоном.

Ralph Lauren Purple Label[ред. | ред. код]

Початий 1994 року ряд чоловічого одягу з костюмами, спортивним одягом, взуттям, аксесуарами й сумками. Висока цінова категорія.

Ralph by Ralph Lauren[ред. | ред. код]

Від 1994 шиються окремо жакети, штани, жилети, спортивні куртки та пальто.

Lauren by Ralph Lauren[ред. | ред. код]

Від 1996 для жінок спортивний одяг, джинси, сукні, спортивний активний одяг, аксесуари й взуття за дешевими цінами; для чоловіків костюми, спортивні куртки, костюмні сорочки, штани, смокінги, пальто та краватки за дешевшими цінами.

RLX Golf[ред. | ред. код]

Від 1998 року.

Pink Pony[ред. | ред. код]

Від 2000 переважно жіночий спортивний одяг та аксесуари прибуток з продажу котрих йде на боротьбу з раком. Малюнок рожевого ігрока у поло.

Denim & Supply Ralph Lauren[ред. | ред. код]

Від 2011 джинсовий ряд.

Women’s Polo[ред. | ред. код]

З 2014 жіночий спортивний одяг.

Chaps[ред. | ред. код]

Від 1974 року Chaps by Ralph шиє повсякденний спортивний, діловий одяг та сукні.

Вебсайт www.chaps.com [Архівовано 2 березня 2017 у Wayback Machine.]

Club Monaco[ред. | ред. код]

1999 року придбаний канадський виробник чоловічого й жіночого одягу Club Monaco з Торонто. Підприємство існувало з 1985 року. З придбанням торгова марка Club Monaco пропонує "доступну розкіш з відчуттям сучасності".

Вебсайт www.clubmonaco.com [Архівовано 15 липня 2005 у Wayback Machine.]

American Living[ред. | ред. код]

Від 2008 року жіноча торгова марка. До 2012 року ппродавалася в універмагах J.C. Penney, тепер у Macy's.

Ralph Lauren Fragrance[ред. | ред. код]

Від 1978 вироби парфумерії. Перші колекції ароматів: чоловічий Polo, жіночі Tuxedo й Lauren.

У 1991 році аромат Safari отримав парфумерну премію FiFi Awards в номінації «Новинка — жіночий аромат». У 1993 році чоловіча версія цього аромату отримала премію в номінації «новинка — чоловічий аромат», а в 1994 році — у номінації «чоловічий аромат року — люкс». У 1999 році аромат Ralph Lauren Romance був відзначений як «найкращий жіночий аромат року». Також парфумерної компанії «Ральф Лорен» були присуджені премії за найкращу національну рекламну кампанію жіночого аромату (Ralph Lauren Polo Sport Woman в 1997-м і Ralph Lauren Romance в 1999-му).

Ralph Lauren Watches and Fine Jewelry[ред. | ред. код]

2009 року разом з Compagnie Financière Richemont SA запровадила ряд годинників. 2010 Ralph Lauren Watch & Jewelry Co. впровадила ряд ювелірних виробів. Розкішні товари.

Ralph Lauren Home[ред. | ред. код]

Від 1983 року виготовляються меблі, ванні товари, білизна; фаянсовий, порцеляновий, кришталевий, срібний посуд, лампи, тканини, шпалери, підлога, штори, декорації та подарунки.

Ralph Lauren Paint[ред. | ред. код]

Від 1995 року понад 400 кольорів фарби для декорування житла.

Ralph Lauren Restaurants[ред. | ред. код]

Від 1999 ресторани у власних магазинах.

Діяльність[ред. | ред. код]

Polo Ralph Lauren випускає одяг, аксесуари, парфумерію і предмети інтер'єру під такими торговими марками, як Ralph Lauren, Polo Jeans Co., RRL, RLX, Rugby, RL Childrenswear, Chaps, Club Monaco та ін. Всього мережу продажів налічує близько 300 магазинів (в тому числі і в Києві).

У 2006 році загальна чисельність персоналу компанії становила 12,8 тис. осіб. Консолідована виручка компанії за 2006 рік — $3,8 млрд, чистий прибуток — $308,0 млн.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інтерв'ю: Ральф Лорен, дизайнер. Відомості, № 87 (1861), 16 травня 2007

Посилання[ред. | ред. код]