Roy Z

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рой Зерімар
Рой Рамірез
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я англ. Roy Ramirez
Дата народження Лютий 1968
Місце народження Пакоіма, Лос Анджелес, Каліфорнія, США
Громадянство США
Професії Музикант, автор пісень, продюсер
Інструменти Гітара, бас-гітара
Жанр Геві-метал, хардрок, павер-метал, латинський рок
Псевдоніми Roy Z
Гурт Tribe of Gypsies
royzmusic.com

Рой Зі Рамірез (народився в лютому 1968 року) — американський гітарист, автор пісень і продюсер, найбільш відомий своєю роботою з Брюсом Дікінсоном (вокаліст Iron Maiden), Робом Гелфордом (гурт Halford) і Джудас Пріст. Він також є засновником Tribe of Gypsies, хард-рок гурту із впливом латиноамериканської музики. Рой також допомагав писати та продюсувати гурт Life After Death у 1996 році.

Біографія[ред. | ред. код]

Рой Рамірез народився у Пакоймі, Лос-Анджелес, Каліфорнія, Сполучені Штати, але змінив своє ім’я у 1980-х роках, оскільки вважав, що «етнічні імена в той час не були модними». Рой змінив Раміреса і став «Роєм Зерімаром», хоча люди почали називати його скорочено «Рой Зі». Рой почав грати на гітарі та вивчати музику в молодому віці під впливом таких виконавців, як Пітер Грін, Улі Рот, Джиммі Пейдж, Френк Маріно, Карлос Сантана, Майкл Шенкер, Інгві Мальмстін, Джефф Бек і Робін Троуер. Його було згадано у колонці Майка Варні «Spotlight» у журналі Guitar Player .

Завсідник південнокаліфорнійської хард-рок сцени наприкінці 1980-х, Рой грав з кількома гуртами, зокрема Seventh Thunder, Gypsy Moreno, Royal Flush, Driver, Warrior і Mike Vescera. У 1991 році Рой записав демо з 5 пісень за контрактом із німецьким інді-лейблом Dream Circle Records що призвело до створення Tribe of Gypsies .

Коли Брюс Дікінсон залишив з Iron Maiden у 1993 році, він власноруч обрав учасників Роя та ще одного учасника Tribe of Gypsies Едді Касільяса (бас), Девіда Інгрехема (ударні) та Дага ван Боовена (перкусія), щоб створити свій сольний гурт. Додаючи латиноамериканський відтінок характерному голосу легенди металу, альбом «Balls to Picasso» є дещо еклектичним, починаючи від потужної балади «Tears of the Dragon» (на яку також було знято музичне відео) до дум-рокерської «Cyclops». Незважаючи на те, що однойменний дебютний альбом Tribe of Gypsies був записаний у 1993 році, він не з’явився до 1996 року, коли його нарешті було випущено на JVC/Victor у Японії. Вийшло ще три релізи, перш ніж гурт нарешті вперше здійснив тур по США, розігріваючи Сантану на кількох концертах у турі Supernatural.[1]

Після комерційного провалу альбому Skunkworks у стилі альтернативного року в 1996 році Брюс Дікінсон знову об’єднався з Роєм у 1997 році для роботи над відзначеним опісля критиками альбомом Accident of Birth, у якому також брав участь гітарист Адріан СмітIron Maiden ). У 1998 році гурт видав The Chemical Wedding, концептуальний альбом із темнішою атмосферою, який хвалили на рівні з Accident of Birth як улюблений серед слухачів, навіть жартома називаючи його «найкращим альбомом Iron Maiden з часів Seventh Son».

Рой отримав широке визнання в індустрії завдяки своїй роботі з Дікінсоном, і в 2000 році його запросили у якості продюсера сольного альбому Роба Хелфорда Resurrection, який містив дует «The One You Love to Hate» з Дікінсоном[2], а також альбом Helloween The Dark Ride . Рой продовжив продюсувати та бути співавтором усіх альбомів Хелфорда на сьогоднішній день, а також заступив на гітарі Пета Лахмана, який пішов з колективу в 2003 році[3] Рой також відновив зв’язок зі своїм колишнім колегою по групі Driver, вокалістом Робом Роком, для серії альбомів, починаючи з Rage of Creation 2000 року.

Рой і Брюс знову об'єдналися в 2003 році, щоб написати і записати Tyranny of Souls, випущену на Sanctuary Records.[4] Пара не могла знайти час для спільного написання альбому, тому Рой надсилав рифи Брюсу, який гастролював із Iron Maiden, а Брюс писав мелодії та тексти. Альбом був записаний у студії Роя, і в ньому брали участь сесійні гравці на барабанах і басу. Сам Рой грав на бас-гітарі для двох пісень, «Believil» і «Power of the Sun». Вокал для альбому був написаний менш ніж за 2 тижні, а Брюс ночував на канапі в студії, аби максимально ефективно використати наявний час. Дікінсон також отримав травму під час падіння на концерті Iron Maiden і майже не міг встати. Альбом було відкладено на більш ніж вісім місяців (вийшов вже в 2005 році), коли в 2004 році Роя запросили продюсувати та звести реюніон-альбом Judas Priest Angel of Retribution.[5][6] Невдовзі після цього колишній фронтмен Skid Row Себастьян Бах залучив Роя для продюсування його сольного альбому 2007 року Angel Down, який включав вокальну партію фронтмена Guns N' Roses Ексла Роуза.[7]

Виступ Роя Зі в 2010 році

У 2008 році Рой і Роб Рок після тривалої перерви відновили діяльність гурту Driver і випустили повноформатний дебютний альбом Sons of Thunder, що включав перезаписи пісень з касетного міні-альбому гурту 1990 року.[8] Рой також брав участь у возз’єднанні Halford і грав на гітарі разом із «Metal» Майком Chlasciak на всіх наступних студійних і концертних релізах, починаючи з різдвяного альбому 2009 року, Halford III: Winter Songs . Рой також продовжив свою продюсерську роботу, зокрема над Ravenous шведського хеві-метал-гурту Wolf у 2009 році [9] та дванадцятим альбомом бразильських трешерів Sepultura Kairos у 2011 році.[10]

У березні 2013 року з'явилась інформація про те, що Рой знову працює з Брюсом Дікінсоном і що в проєкті також бути задіяно колишнього гітариста Scorpions Улі Джон Рота[11], з яким і Зі, і Дікінсон неодноразово виступали наживо.[12] Зрештою, жодного нового альбому з Дікінсоном не вийшло, але Дікінсон з тих пір визнав, що «If Eternity Should Fail», початок альбому Iron Maiden 2015 року, The Book of Souls, походить від написання та демонстраційних сесій з Роєм, хоча Дікінсон значиться як єдиний автор у титрах.[13]

У 2014 році групу Зі, Tribe of Gypsies, запросили зіграти на фестивалі Rock of Ages у Зебронні, Німеччина, що стало їхнім першим і єдиним шоу на європейському континенті. Вони також зіграли рідкісне шоу в Лос-Анджелесі, на підтримку латиноамериканських зірок De La Tierra на чолі з Андреасом Кіссером із Sepultura.[14] На початку 2016 року Tribe випустили відео на «Yeah!», їхню першу нову пісню після Dweller on the Threshold 2006 року.

У 2018 році Рой співпрацював з російськими зет-патріотами з гурту Арія[15]. Про позицію Зі і співпрацю з представниками країни-агресора після початку повномасштабного нападу на Україну в 2022 році нічого невідомо.

Зі продовжує працювати продюсером, інженером і режисером зведення з такими музикантами, як колишній вокаліст Nevermore Уоррел Дейн,[16] перуанський метал-гурт Flor de Loto, та зірковий проект Spirits of Fire за участю Тіма «Ріпер» Овенса (екс-Judas Priest, Iced Earth), Кріса Кеффрі (Savatage, Trans-Siberian Orchestra), Стіва Ді Джорджіо (Testament, Death) і Марка Зондера (екс-Fates Warning, Warlord).[17] Зі також був співавтором, грав на гітарі та продюсував дебютний альбом West Bound 2019 року, Volume One, проект, який очолив його колишній колега по групі Tribe of Gypsies, вокаліст Час Вест (Jason Bonham Band, Resurrection Kings). [18]

На початку березня 2024 року вийшов новий альбом Брюса Дікінсона The Mandrake Project на якому Рой виступив у якості продюсера, інженера, співавтора та музиканта (продакшн, зведення, інженерія, гітара, бас).

Дискографія[ред. | ред. код]

з Брюсом Дікінсоном[ред. | ред. код]

з Tribe of Gypsies[ред. | ред. код]

  • 1996 Tribe of Gypsies
  • 1997 Nothing Lasts Forever
  • 1998 Revolucion 13
  • 2000 Standing on the Shoulders of Giants aka Tribe of Gypsies III
  • 2006 Dweller on the Threshold

з Робом Роком[ред. | ред. код]

з Driver[ред. | ред. код]

  • 1990 Driver cassette EP
  • 2008 Sons of Thunder
  • 2012 Countdown

з Halford[ред. | ред. код]

з West Bound[ред. | ред. код]

  • 2019 Volume One

Гостьова участь[ред. | ред. код]

  • 1995 Various – Rattlesnake Guitar – The Music of Peter Green (гітари на "Oh Well")
  • 1997 Last Temptation – Last Temptation (лід-гітара в «Real Love»; головна та додаткова ритм-гітара в «Voodou Man»)
  • 1998 Warrior – Ancient Future (гітара на 6 пісень)
  • 1999 MVP – Animation (лідер-гітара в "Chances" і "Animation")
  • 1999 Steel Prophet – Dark Hallucinations (лід-гітара на "We Are Not Alone")
  • 2000 Glenn Hughes – From the Archives Volume I - Incense & Peaches (гітара на "Let's Get Together")
  • 2000 Various – Randy Rhoads Tribute (лід-гітара на "Goodbye to Romance")
  • 2001 WASPUnholy Terror (лід-гітара в "Who Slayed Baby Jane?" і "Wasted White Boys")
  • 2003 Cage – Darker Than Black (лід-гітара на "Wings of Destruction" і "March of the Cage")
  • 2005 Tribuzy – Execution (лід-гітара на "Beast in the Light")
  • 2007 Mnemic – Passenger (лід-гітара на "Meaningless")
  • 2007 Tribuzy – Execution Live Reunion DVD (гітара на "Tears of the Dragon" і "Beast in the Light")
  • 2011 Рей Берк – Humanity Street (гітара в "Planet Funk", "Sands of Time" і "Outerbass")
  • 2017 Ієн Рей Логан – King of Twilight (лід-гітара на "Blaze of Glory")
  • 2021 Offensive – Awenasa (лід-гітара на "Seer of Vision")

Дискографія продакшену[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Hard Rock Tribe Of Gypsies Vies For 'Giant' Success on Victor. 22 січня 2000.
  2. ROY Z Speaks Out On Working With HALFORD, BRUCE DICKINSON. Blabbermouth.net. January 22, 200. Процитовано 31 січня 2021.
  3. HALFORD: ROY Z To Complete Tour, Band To Re-Launch Guitarist Search In The Summer. Blabbermouth.net. 17 лютого 2003. Процитовано 31 січня 2021.
  4. BRUCE DICKINSON: 'Tyranny Of Souls' Details Revealed. Blabbermouth.net. 21 березня 2005. Процитовано 31 січня 2021.
  5. JUDAS PRIEST Begin Recording New Album With Producer ROY Z. Blabbermouth.net. 23 березня 2004. Процитовано 31 січня 2021.
  6. JUDAS PRIEST Guitarist Says Producer ROY Z Deserves Lot Of Credit For Sound Of New Album. Blabbermouth.net. 18 березня 2005. Процитовано 31 січня 2021.
  7. AXL ROSE And SEBASTIAN BACH In The Studio: The Photographic Evidence. Blabbermouth.net. 26 вересня 2007. Процитовано 31 січня 2021.
  8. Reunited DRIVER To Release 'Sons Of Thunder' In September. Blabbermouth.net. 16 липня 2008. Процитовано 31 січня 2021.
  9. WOLF: Photos From Recording Studio Posted Online. Blabbermouth.net. 27 жовтня 2008. Процитовано 31 січня 2021.
  10. SEPULTURA Taps Producer ROY Z. For New Album. Blabbermouth.net. 30 листопада 2010. Процитовано 31 січня 2021.
  11. Bruce Dickinson – New Solo Album in the Works?. Архів оригіналу за 27 квітня 2013. Процитовано 13 квітня 2013.
  12. Doug Aldrich, Roy Z, Mark Boals, Carmine Appice, Rob Rock Confirmed For Uli Jon Roth's Sky Academy Concert 2009. Архів оригіналу за 30 травня 2009. Процитовано 13 квітня 2013.
  13. Bruce Dickinson Has Half of New Solo Album Written. Loudwire.com. 8 грудня 2015.
  14. Tribe Of Gypsies Added To De La Tierra Hollywood Show. BraveWords.com. 27 серпня 2014.
  15. Russian Rockers Aria Release Their 13th Album 'Curse Of The Seas'. HardRockHub.com. 19 листопада 2018.
  16. Warrel Dane – In Memory: His Final Interview With BraveWords. BraveWords.com. 30 грудня 2017.
  17. Chris Caffery Talks New Band Spirits of Fire: "Working with Roy Z was Entertaining, Creative and Very Metal". SonicPerspectives.com. 22 лютого 2019.
  18. West Bound Feat. Chas West And Roy Z: Making Of 'Volume I' Album Video. Blabbermouth.net. 7 січня 2019.
  19. {title}. Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 30 вересня 2014.
  20. {title}. Архів оригіналу за 28 жовтня 2014. Процитовано 22 жовтня 2014.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]