S.N.U.F.F.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«S.N.U.F.F.»
Автор Віктор Пелевін
Країна Росія Росія
Мова російська
Тема антиутопія
Жанр роман
Видавництво Эксмо
Видано 2011
Видано українською немає
Тираж 150 000

«S.N.U.F.F.» — роман Віктора Пелевіна, виданий у 2011 році.

Анотація автора[ред. | ред. код]

Роман-утøпія Віктора Пелевіна про глибинні таємниці жіночого серця і найвищі секрети льотної майстерності!
Оригінальний текст (рос.)
Роман-утøпія Виктора Пелевина о глубочайших тайнах женского сердца и высших секретах летного мастерства!

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія роману розгортається в постапокаліптичному світі навколо взаємин двох країн — Уркаїни (Уркаїнського Уркаганата), в якій живуть «орки», і гігантської кулі Бізантіума (Big Byz), заселеної «людьми», що нависає над Уркаїною.

Уркаїна є технологічно відсталим суспільством, яке у побуті говорить «верхньоросійською» мовою (державна мова — верхньо-середньосибірська), а Бізантіум, навпаки, є технологічно просунутою державою-«демократурою», де переважає церковноанглійська мова, схожа на англійську. Тим не менш, Бізантіум страждає він браку фізичного простору і від закону про вік згоди, який забороняє сексуальні контакти людям, яким не виповнилось 46 років. Через це багато жителів Бізантіума живуть з роботами-ляльками («сурами»).

Розповідь ведеться від особи «людини» — Дем'яна-Ландульфа Дамілоли Карпова, який працює оператором новин, а паралельно з цим — штурманом безпілотного літального апарату під час війни між людьми і орками. Ці війни потрібні обом расам: з одного боку «орків» вони рятують від перенаселення і вигідні владі, з іншого, «люди» потребують шоу — фільмів зі справжніми смертями, які знімають на полі бою і які мають назву «Снафф».

Карпов живе з сурою на ім'я Кая, яку взяв у кредит. Вона втягає його і двох «орків» в інтригу, зав'язану на її особистих інтересах.

Роман містить багато натяків на сучасний соціальний і політичний стан Росії і Заходу і на їх взаємовідносини, які подаються в сатиричній манері. Текст рясніє ненормативною лексикою і «новомовою», здебільшого утвореною з англійських і російських слів, які змінили своє значення у світі описаного в романі майбутнього.

Назва[ред. | ред. код]

Слово «снафф» означає відео- або кінозапис справжнього вбивства. В романі Пелевіна S.N.U.F.F. (абревіатура від англ. special newsreel universal feature film) — це зйомка війн між Бізантіумом і Уркаїною, які нагадують суміш гладіаторських боїв і комп'ютерної гри. Половина «снаффу» є порнофільмом, а інша половина — кадри з реального бою кіногероїв і орків.

Назва роману Пелевіна повторює назву роману Чака Паланіка «Снаф», що вийшов 2008 року. У творі Паланіка йдеться про порнозірку, яка вирішила завершити свою кар'єру і хотіла відзначити цю подію особливим чином — займаючись сексом із 600 чоловіками перед об'єктивами камер[1].

Рейтинги[ред. | ред. код]

В рейтингу книжок, що найбільше продавались в Україні у 2012 році, опублікованому журналом «Фокус», роман Пелевіна «S.N.U.F.F.» посів дев'яту сходинку[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Новий Пєлєвін: S.N.U.F.F. — 2[недоступне посилання з червня 2019] // ЛітАкцент
  2. Топ-10 книг, які купують українці. Архів оригіналу за 31 січня 2013. Процитовано 2 лютого 2013.

Посилання[ред. | ред. код]