Shatur-Gudur

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Shatur-Gudur
Şatur-Gudur
Шатур-Ґудур
Основна інформація
Жанр панк-рок, альтернативна музика, етнічний панк-рок
Роки 2008 — донині
Країна Україна Україна
Місто Сімферополь, Київ
Мова кримськотатарська, українська
Склад Джеміль Мамутов — вокал, бек-вокал, бас[1]
Сулейман Мамутов — ударні, бек-вокал[1]
Фікрет Ідрісов — гітара[1]
Бекір Хайбуллаєв — вокал, бек-вокал, [1]
Колишні
учасники

Муслім Умероглу

Олена Бугаєва

«Shatur-Gudur»[2] або «Шатур-Ґудур» — кримськотатарський музичний гурт, що грає у стилі етнічний панк-рок. Є першим і на разі єдиним, що використовує кримськотатарську мову в цьому музичному жанрі.[1]

Назву «Şatur-Gudur» можна перекласти як «Шум-гам», «Переполох» або «Гармидер». Студійний концепт гурту існував з 2008 року,[3][4] а постійний склад сформувався у 2016. За словами музикантів, ідея створення кримськотатарського гурту виникла через бажання чути національні кримськотатарські мотиви[4][1]. Вперше гурт «Shatur-Gudur» прозвучав на кримському радіо «Meidan-FM», а прем'єра дебютного кліпу відбулася в ефірі кримськотатарського телеканалу ATR.

Історія[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Кримськотатарський рок-гурт «Shatur-Gudur» у Львові, 20 березня 2015
Зовнішні відеофайли
Shatur-Gudur — Qish'93

Засновники колективу брати Джеміль та Сулейман Мамутови народилися в Узбекистані в депортації. У 1989 році, коли кримські татари отримали можливість оселятися в Криму, сім'я переїхала до села П'ятихатка (Бешуйли). Через кілька років перебралися в село Білоглинка (Актачи-Кият), а в 1997 оселилися в Сімферополі, де хлопці почали відвідувати музичну школу: Джеміль вчився грати на барабанах, а Сулейман — на ксилофоні. Згодом Джеміль покинув барабани і зайнявся гітарою. Крім того батько Бекір Мамутов — засновник і головний редактор газети «Къырым» — залучав їх до роботи над газетою.

2005 року брати Мамутови з однодумцями почали репетирувати в гаражі. Сулейман писав тексти кримськотатарською, а Джеміль підбирав до них мелодії. Згодом гурт отримав назву «Şatur-Gudur» (Шум-гам) і почав виступав у клубах Сімферополя.

Гурт отримав першу популярність після конкурсу кліпів кримськотатарською на радіо Meydan FM у 2013 році. Хоча їхнє відео на пісню «Qış-93» (Зима-93)[5] не перемогло, вони здобули приз глядацьких симпатій та 10 тисяч гривень (1250 дол. США). Текст пісні було написано ще в Білоглинці, в ньому йдеться про метафоричну першу зиму в Криму після повернення з депортації.

Після анексії Криму в 2014 році Джеміль переїхав до Києва (Сулейман переїхав іще раніше на навчання). До гурту приєдналися нові музиканти: гітарист Фікрет Ідрісов і вокаліст Бекір Хайбуллаєв. У квітні 2017 «Шатур-Ґудур» видали перший альбом — «Burundan çıqtı», що з кримськотатарської означає «Щоб тобі це вийшло боком» (назва пов'язана з кумедним випадком у візовому центрі). В лютому 2019 відбувся реліз міні-альбому «КПВВ. Sıñırlar hayır» (Щасливого переходу кордонів).

У своїх текстах музиканти використовують розмовну кримськотатарську, яку порівнюють за стилем із мовою «Братів Гадюкіних».

Склад[ред. | ред. код]

  • Джеміль Мамутов — бек-вокал, бас
  • Сулейман Мамутов — ударні, бек-вокал
  • Фікрет Ідрісов — гітара
  • Бекір Хайбуллаєв — вокал

Дискографія[ред. | ред. код]

  • 2017 - Burundan çıqtı[6]
  • 2019 - КПВВ. Sıñırlar hayır EP[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Кримськотатарський панк-рок гурт зіграв концерт у Львові. Дзиґа. 24 березня 2015. Архів оригіналу за 28 серпня 2015. Процитовано 28 серпня 2015.
  2. Кримськотатрське написання Şatur-Gudur.
  3. Кримськотатарський панк-рок гурт зіграв концерт у Львові. Еспресо.TV. 24 березня 2015. Архів оригіналу за 5 липня 2015. Процитовано 28 серпня 2015.
  4. а б Кутузова, Таисия (24 березня 2015). Шум и гам во Львове: группа «Шатур-Ґудур» сыграла крымскотатарский панк-рок для львовян. Крым.Реалии. Архів оригіналу за 28 серпня 2015. Процитовано 28 серпня 2015.
  5. Shatur-Gudur - Qish'93. Архів оригіналу за 24 лютого 2019. Процитовано 21 травня 2019.
  6. Burundan çıqtı
  7. КПВВ SINIRLAR HAYIR

Посилання[ред. | ред. код]