Сумчаста миша піщана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Sminthopsis psammophila)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сумчаста миша піщана

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Metatheria)
Ряд: Кволоподібні (Dasyuromorphia)
Родина: Кволові (Dasyuridae)
Підродина: Sminthopsinae
Триба: Sminthopsini
Рід: Sminthopsis
Вид: Сумчаста миша піщана (Sminthopsis psammophila)
(Spencer, 1895)
Ареал виду Sminthopsis psammophila
Ареал виду Sminthopsis psammophila
Посилання
Вікісховище: Sminthopsis psammophila
Віківиди: Sminthopsis psammophila
EOL: 311023
ITIS: 552651
МСОП: 20293
NCBI: 90766

Сумчаста миша піщана[1] (лат. Sminthopsis psammophila) — вид родини сумчастих хижаків. Цей вид був описаний з тварин, зібраних у Північній території в кінці дев'ятнадцятого століття, проте, відтоді записів виду на цій території не було. У наш час[коли?] його ареал охоплює райони Південної Австралії і Західної Австралії (південно-західний кут Великої Пустелі Вікторія). E Південній Австралії вид проживає в двох ізольованих областях. Вид знайдений на піщаних дюнах вкритих купинною рослиною Triodia (з родини Тонконогові). Самиць бачили з чотирма і п'ятьма дитинчатами. Схоже, що спаровування відбувається у вересні, діти народжуються у вересні/жовтні, а відлучаються від молока в грудні/січні. Поживою для цього виду є найрізноманітніші безхребетні і деякі дрібні рептилії та ссавці.[2] Вага: 25—44 гр.[3] Етимологія: грец. ψάμμος —"пісок", грец. φίλος —"люблячий".[4]

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Існує триваючий спад обсягу та якості середовища проживання і числа дорослих особин через хижацтва з боку чужорідних видів, таких як лисиці і коти, в поєднанні зі змінами довкілля, викликаних змінами режимів пожеж і наявністю худоби. Зареєстрований принаймні в двох природоохоронних областях: англ. Queen Victoria Spring Nature Reserve і англ. Yellabinna Wilderness Protection Area.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення Підписана у Вашингтоні, округ Колумбія, 3 березня 1973 р. Виправлена в Бонні 22 червня 1979 р. Архів оригіналу за 9 серпня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  2. а б Вебсайт МСОП
  3. Stephen M. Jackson. Australian mammals: biology and captive management. — Csiro Publishing, 2003. — С. 57. — ISBN 0643066357.
  4. Ronald Strahan, Pamela Conder. Dictionary of Australian and New Guinean mammals. — Csiro Publishing, 2007. — С. 122. — ISBN 064309167X.