Софія Саматар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Софія Саматар
Sofia Samatar
Народилася 24 жовтня 1971(1971-10-24) (52 роки)
Індіана, США
Країна  США
Діяльність письменниця
Галузь творче та професійне письмоd[1], літературний твір у жанрі фентезі[1], арабська література[1], Африканська література[1] і англійська[1]
Alma mater Університет Вісконсин-Медісон і Goshen Colleged
Знання мов англійська[1]
Заклад James Madison Universityd
Жанр фентезі
Батько Саїд Шейх Саматар (1943 — 24 лютого 2015) — історик, письменник.
Нагороди
Сайт sofiasamatar.com

Софія Саматар (англ. Sofia Samatar) (нар. 24 жовтня 1971, Індіана, США) — американська письменниця сомалійського походження, авторка фентезійних та науково-фантастичних творів, викладач.

Біографія[ред. | ред. код]

Сомалійсько-американська письменниця Софія Саматар народилась у 1971 році в невеликому містечку на півночі штату Індіана, в Сполучених Штатах Америки в родині відомого сомалійського вченого, історика і письменника Саіда Шейха Саматара (1943 рік — 24 лютого 2015 р.) Мати Софії Саматар була нащадком менонітів швейцарсько-німецького походження з Північної Дакоти. Батьки Софії зустрілися в 1970 році в столиці Сомалі, де її мати викладала англійську мову. У Софії є брат, якого звати Дель Саматар.

У дитинстві Саматар багато подорожувала. До того, як їй виповнилося десять років, майбутня письменниця встигла пожити в таких різних місцях, як-от Танзанія, Лондон, американські штати Ілінойс, Кентуккі і Нью-Джерсі. Вона отримала ґрунтовну філологічну освіту. Софія говорить декількома мовами, серед яких арабська й англійська. Крім того, в коледжі вона вивчила суахілі і трохи освоїла за́нде, поки викладала в Судані. Після закінчення навчання Софія Саматар вийшла заміж за Кейта Міллера, американського письменника, що виріс в Кенії. У подружжя загальний інтерес до східноафриканських країн і мов. Саматар працює доцентом і редактором нехудожньої літератури і поезії.

Освіта[ред. | ред. код]

Дівчина навчалась в менонітській середній школі. Вищу освіту Саматар отримала в коледжі міста Гошен штату Індіана. Інститут вона закінчила в 1994 році із ступенем бакалавра мистецтв в області англійської філології. У 1997 році Саматар здобула ступінь магістра африканських мов і літератури в університеті Вісконсина, розташованому в місті Медісон, штат Вісконсин. Пізніше Софія Саматар стала доктором філософії в освітній установі того ж профілю, але зі спеціалізацією по сучасній арабській літературі. Темою її дисертації була творчість суданського письменника Тайіба Саліха.

Творча діяльність[ред. | ред. код]

Саматар почала свою кар'єру учителем. Разом з чоловіком вона протягом трьох років викладала англійську мову в Судані. Пізніше родина перебралася в Єгипет, де працювали учителями наступні десять років. У 2013 році Саматар стала доцентом англійської мови Каліфорнійського державного університету, який розташований на острові Чаннел. Софія Саматар викладає письменницьку майстерність і літературу, а також відкрила перший університетський курс арабської мови. Писати власні твори Саматар почала у 2012 році. Першими її творами були поезії і рецензії на книги. Пізніше вона освоїла жанр оповідання, які були опубліковані в деяких виданнях. Її оповідання 2013 року Selkie Stories Are for Losers отримало велику популярність. Це було перше оповідання, написане у жанрі фентезі. Мати головного героя належить міфічному народу селки. Чудовисько з оповідання Софії («Назир», похідне від арабського «дивитися») 2012 року нагадує героя сомалійської народної казки («Довге Вухо»). У 2013 році Саматар опублікувала свій перший роман, фентезі-(«Мандрівник в Олондрії»). Роман був добре зустріли читачі і критики. Авторка отримала кілька міжнародних нагород. Крім прозової творчості, Софія Самар експериментує в жанрі касида англійською мовою. Письменниця з братом підготувала ілюстровану збірку віршів у прозі під назвою «Портрети чудовиськ». Видавництво Rose Metal Press опублікувало його у 2017 році. Продовження «Мандрівника в Олондрії» — «Крилаті історії») — опубліковано у 2016 році видавництвом Small Beer Press.

На творчість Саматар вплинула творчість Ернеста Хемінгуея, Джеймса Джойса, Вірджинії Вульф і Вільяма Фолкнера, з якою вона познайомилась у підлітковому віці. Працюючи в Судані, Софія Саматар прочитала «У пошуках втраченого часу» Марселя Пруста, Ця книга багато в чому сформувала погляди письменниці. Саматар захоплюється також творами Дж. Р. Р. Толкіна, сестер Бронте і Урсули Ле Гуін та готичною прозою. Вона цікавиться середньовічними англійськими легендами, набиралася досвіду набиралася у сучасних письменників — Кормака Маккарті, Майкла Ондатже, Міраль Аль-Тахаві і Нури аль Номан, а особливо — в постмодерністських творах Кароль Масо. В поезії для авторки стали надихаючими вірші Райнера Марії Рільке. Завдяки сомалійському походженню, Саматар додає до своїх робіт культурні особливості Північно-Східної Африки. Вона запозичує поетичні елементи сомалійської міфології, використовує окремі сюжети, скажімо, ті, що йдуть коренями до сомалійських народних казок.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік Софії Саматар — американський письменник Кейт Міллер. У них двоє дітей: Ізабель і Домінік.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Цикл «Олондрія» — Премія імені Вільяма Кроуфорда / Crawford Award, 2014

  • Британська премія фентезі / British Fantasy Award, 2014.
  • Премія імені Роберта Голдстока (найкращий фентезійний роман).
  • Літературна премія в області фантастики Г'юго, 2014.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Czech National Authority Database