Ультракороткі хвилі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з VHF)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ультракороткі хвилі
Смуга частот
30-300 МГц
Довжини хвиль
1000-100 см

Ультракороткі хвилі (УКХ) — радіохвилі, з діапазонів метрових, дециметрових, сантиметрових, міліметрових і дециміліметрові хвиль[1]. Таким чином діапазон частот УКХ знаходиться в межах від 30 МГц (довжина хвилі 1000 см) до 300 МГц (довжина хвилі 100 см). Термін УКХ рекомендується застосовувати для випадків, коли межі використовуваного діапазону не збігаються з межами стандартних діапазонів[1].

Характеристика[ред. | ред. код]

УКХ антени для прийому телевізійних сигналів.

УКХ-діапазон використовується для стереофонічного радіомовлення з частотною модуляцією і телебачення, радіолокації, зв'язку з космічними об'єктами (так як вони проходять крізь іоносферу Землі), а також для аматорського радіозв'язку.

Радіохвилі УКХ-діапазону поширюються практично в межах прямої видимості, а також, не відбиваючись від іоносфери, йдуть у космічний простір. Тобто іоносфера для радіохвиль УКХ діапазону є прозорою. Проте, оскільки в межах прямої видимості може бути природний супутник Землі — Місяць, то хвилі УКХ діапазону можуть відбитися від нього і повернутися на Землю, де можуть бути прийнятими на іншому кінці земної кулі (EME-радіозв'язок).

Дальність поширення[ред. | ред. код]

Для аналогового телебачення, дальність передачі УКХ залежить від потужності передавача, чутливості приймача, а також відстань до горизонту, оскільки сигнали УКХ поширюються за нормальних умов у межах прямої видимості.

Наближений розрахунок дальності прямої видимості (на Землі):

  • відстань в кілометрах = , де  — висота передавальної антени (в метрах),  — висота антени приймача (в метрах).

Всесвітнє використання[ред. | ред. код]

Деякі частоти УКХ діапазону однаково використовуються у всьому світі.

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]