Сага про Вінланд (манґа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Vinland Saga (манґа))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Vinland Saga
ヴィンランドサガ
Сага про Вінланда
Жанрпригоди[1], епопея[2][3], історичний[4]
Аудиторіясьонен, сейнен
Манґа
АвторЮкімура Макото
ВидавецьKodansha
Інші видавціСШАКанадаKodansha USA
УкраїнаНаша Ідея
ІмпринтShōnen Magazine Comics (колишній)
Afternoon KC (поточний)
Журнал
Період випуску13 квітня 2005 — дотепер
Кількість томів27
Аніме-серіал

Сага про Вінланд (яп. ヴィンランドサガ, англ. Vinland Saga) — японська історична манґа, написана та проілюстрована Макото Юкімурою. Манґа опублікована Kodansha і вперше вийшла у щотижневому журналі Weekly Shonen Magazine, орієнтованому на молодь, перш ніж перейти до щомісячного журналу Monthly Afternoon, орієнтованого на молодих дорослих чоловіків. Станом на жовтень 2023 року вийшло 27 томів манґи. Сагу про Вінланд офіційно видає в Україні — Наша Ідея.

Назва Vinland Saga викликає асоціації з Вінландом, як описано у двох скандинавських сагах. Однак події Саги про Вінланд відбуваються в контрольованій датчанами Англії на початку XI століття, в ній представлені датські загарбники Англії, широко відомі як вікінги. Історія поєднує драматизацію історичного приходу до влади короля Канута Великого з наміром помсти, зосередженим на історичному досліднику Торфінні, сині вбитого екс-воїна.

Юкімура натхненний королем Норвегії Олафом Трюґґвасоном вирішив написати «Сагу про Вінланд», як історію про рабство. Редактор Юкімури був проти, щоб Торфінн був рабом з початку, тому його зробили вікінгом. Автор погодився, оскільки хотів, щоб Торфінн в подальшому зрозумів трагедію яку він спричинив як вікінг. Переживання Юкімури під час Холодної війни та терактів 11 вересня були відображені на персонажа Торфінна, який травмований своїми діями як воїна і тому вирішує знайти Вінланд, щоб створити землю, де люди різних рас зможуть мирно співіснувати разом.

Станом на серпень 2022 року тираж «Саги про Вінланд» перевищив 7 мільйонів примірників. Манґа отримала Гран-прі 13-го Японського фестивалю медіа-мистецтв у 2009 році. Та у 2012 році виграла 36-ту премію «Коданша манґа» за найкращу загальну манґу. 24-серійна аніме адаптація від Wit Studio виходила на каналі NHK General TV з липня по грудень 2019 року. Прем'єра другого сезону, анімованого студією MAPPA, відбулася на телеканалах Tokyo MX та BS11 у січні 2023 року. Манґа отримала широке визнання, причому деякі критики відзначили поєднання жорстоких і спокійних історій, а також художню роботу Юкімури.

Місце подій[ред. | ред. код]

Дія «Саги про Вінланда» розгортається переважно в Англії 1013 року нашої ери, яку завоював данський король Свейн Вилобородий. Коли король Свейн наближається до смерті, його сини, принц Гаральд і принц Канут, сперечаються за його спадщину. В основу сюжету покладено елементи історичних оповідей того періоду, таких як «Флатейярбок», «Сага про гренландців» та «Сага про Еріка Рудого»[5][6].

Короткий опис[ред. | ред. код]

У дитинстві Торфінн сидів біля ніг великого Лейфа Еріксона і з захопленням слухав дикі казки про країну далеко на заході. Але його юнацькі фантазії розбилися об набіг найманців. Вихований вікінгами, які вбили його родину, Торфінн став жахливим воїном, який завжди прагнув вбити ватажка банди, Аскеладда, і помститися за свого батька. Підтримують Торфінна у його випробуваннях гордість за свою родину та мрії про родючу землю на заході, землю без війни та рабства… землю, яку Лейф назвав «Вінландом»[7].

Сюжет[ред. | ред. код]

У 1013 році молодий Торфінн працює на Аскеладда[en], сподіваючись викликати його на поєдинок і вбити, щоб помститися за смерть свого батька Торса, який напав на них під час подорожі до Англії. Компанія Аскеладда наймається найманцями до короля Свейна під час данського вторгнення до Лондона англійців та Торкеля Довгого, дядька Торфінна, який служив з Торсом в Йомсвікінгах. Коли Торкель бере в полон сина Свейна, принца Канута, компанія Аскеладда захоплює принца з наміром продати його будь-якій стороні задля отримання прибутку. Аскеладд змінює свій план і починає діяти за власним бажанням як нащадок Арторіуса, щоб захистити батьківщину своєї матері — Уельс — від вторгнення. Зрештою, Аскеладд змушений пожертвувати собою, вбивши Свейна під час аудієнції, коли король оголошує про свій план вторгнення до Уельсу, вдаючи божевілля, оскільки Канут вбиває його, щоб принц міг безперешкодно захопити Англію, окуповану датчанами. Шокований Торфінн намагається вбити короля Канута, але був засуджений до довічного рабства, коли його зупинив Торкель.

Через рік після смерті Аскеладда, Торфінн працює на фермі Кетіля, багатого фермера, який добре ставиться до рабів. Пізніше він знайомиться з іншим рабом на ім'я Ейнар, який допомагає йому цінувати своє життя після того, як дізнається про його минуле. За допомогою Ейнара та батька Кетіля, Сверкера, Торфінн вчиться відпускати своє темне минуле. На той час Канут, отруївши свого брата Гаральда, став королем Англії та Данії і починає похід на ферму Кетіля, обманом змусивши синів Кетіля, Торгіля та Ольмара, виправдати захоплення, а люди Кетіля легко перемагають вікінгів Канута. Торфінн протистоїть Кануту, щоб переконати його пощадити селян. Побачивши, що Торфінн перетворився на пацифіста, Канут відмовляється від своїх претензій на ферму. Коли Кетіль ледь не вбиває їхню подругу Арнхейд, Торфінн згадує слова батька про мирні землі Вінланду і погоджується з Ейнаром разом дістатися туди. Згодом їх звільняють з полону, і вони разом з Лейфом Еріксоном, старим другом Торса, відпливають назад до Ісландії.

Після возз'єднання з родиною Торфінн ділиться своїми планами оселитися у Вінланді. Щоб профінансувати подорож, Торфінн, Лейф, Ейнар та прийомний син Лейфа, Торфінн «Очкарик», розробляють план подорожі до Греції та продажу рогів нарвала. Пізніше до команди Торфінна приєднуються Гудрід, ісландська дівчина, яка тікає від небажаного шлюбу, Карлі, хлопчик, якого команда знайшла сиротою на Фарерських островах разом із собакою, та Хільд, донька винахідника, що має зуб на Торфінна. Після спроби боротися з групою вікінгів, група потрапляє в полон і опиняється на службі у Торкеля. Торфінн продовжує свою подорож зі своєю командою, відволікаючи вбивць навколо островів, поки решта команди тікає до Оденсе. Вони зустрічають капітана Вагна[en], ватажка повстанського табору вікінгів, які прагнуть узурпувати владу у Флокі, перш ніж вона перейде до рук онука Флокі Бальдра. Вцілілі люди з табору Вагна присягають на вірність Торкелю, який перемагає Флокі і захоплює його та Бальдра. Торфінн тимчасово стає ватажком вікінгів і виконує наказ Канута розпустити військо вікінгів і врятувати Флокі та Бальдра від страти. Звільнившись від вікінгів, загін Торфінна продовжує свою подорож.

Через два роки команда Торфінна повертається до Ісландії з багатством, отриманим від продажу рогів нарвала. Торфінн і Гудрід одружуються і виховують Карлі як свого сина. З ресурсами, обіцяними Хальфданом, Торфінн починає збирати команду, щоб оселитися у Вінланді. Торфінн створює мирний притулок, де зброя більше не потрібна, розчистивши частину лісу і успішно вирощуючи пшеницю. Крім того, йому та його супутникам вдається домовитися про мирні стосунки з місцевими мікмаками, які приходять до них як до мирних поселенців[8].

Публікація[ред. | ред. код]

Сага про Вінланд написана та проілюстрована Макото Юкімурою. Вперше серія була опублікована у щотижневому журналі сьонен-манґа Kodansha Weekly Shonen Magazine з 13 квітня по 19 жовтня 2005[9][10][11]. Серія була перенесена до журналу сейнен-манґа Kodansha Monthly Afternoon[en], починаючи з лютневого випуску 2006, що вийшов 24 грудня 2005[12][13][14]. Kodansha зібрала свої розділи в окремі танкобони (переплетені томи). Перші два томи були спочатку випущені під маркою Shōnen Magazine Comics[15][16], а потім перевидані під маркою Afternoon після зміни серіалізації манґи[17][18]. Станом на 22 червня 2023 року було опубліковано 27 томів[19].

Серія ліцензована українською мовою видавництвом Nasha Idea і виходить у м'якій обкладинці. Перший том вийшов 1 лютого 2022 року[20]. Станом на 17 серпня 2023 року вийшло шість томів[21].

Адаптація[ред. | ред. код]

У березні 2018 року було оголошено про вихід аніме-серіалу за мотивами «Саги про Вінланд». Серіал створений Twin Engine[en], Production I.G., Wit Studio та Kodansha, анімацією займається Wit Studio, режисером — Шухей Ябута, композицією серіалу займається Хіроші Секо[en], дизайном персонажів — Такахіко Абіру[22], музикою — Ютака Ямада[en][23]. Серіал складався з 24 епізодів на телеканалі NHK General TV[24]. Прем'єра серіалу відбулася 7 липня 2019 року з першими трьома епізодами[25].

Amazon транслює серіал по всьому світу на своєму сервісі Prime Video[26][27]. Sentai Filmworks[en] випустила серіал на домашньому відео 31 серпня 2021 року з новим перекладом та англійським дубляжем[28][29][29]. Інший англійський дубляж, вироблений VSI Los Angeles, раніше вийшов на Netflix в Японії[30].MVM Entertainment[en] ліцензувала серіал у Великій Британії та Ірландії[31]. 7 липня 2022 року серіал почав транслюватися на Netflix у всьому світі[32], а також на Crunchyroll і HiDive на окремих територіях того ж дня[33].

7 липня 2021 року Twin Engine оголосила, що другий сезон знаходиться у виробництві[34]. Шухей Ябута повернувся як режисер, а Такахіко Абіру повернувся як дизайнер персонажів[35]. Другий сезон анімації MAPPA, прем'єра якого відбулася 10 січня 2023 року на Tokyo MX, BS11 та GBS[en][36][37], і складався з 24 епізодів[38]. Другий сезон транслювався по всьому світу на Netflix та Crunchyroll, за винятком Китаю, Південної Кореї та Японії.[39]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Creamer, Nick (6 січня 2020). Vinland Saga - Review. Anime News Network. Архів оригіналу за 20 червня 2020. Процитовано 17 серпня 2023.
  2. Vinland Saga extras!. Kodansha Comics. 5 лютого 2013. Архів оригіналу за 30 червня 2019. Процитовано 18 квітня 2020. it follows a band of Viking warriors through an epic story of vengeance, blood, tragedy, royal intrigue and more blood.
  3. Garrity, Shaenon K. (19 березня 2015). Vinland Saga - House of 1000 Manga. Anime News Network. Архів оригіналу за 13 грудня 2020. Процитовано 18 квітня 2020. Makoto Yukimura's Vinland Saga, a true manga epic, captures the contradictory aspects of ancient Norse culture
  4. Chapman, Paul (19 березня 2018). Vikings Seek New Land in "Vinland Saga" TV Anime. Crunchyroll. Архів оригіналу за 19 липня 2018. Процитовано 19 липня 2018.
  5. Dossier Vinland Saga - YUKIMURA Makoto - Partie 1. manga-news.com (фр.). Процитовано 16 серпня 2023.
  6. The Real Viking Lore That Inspired Vinland Saga. CBR (англ.). 15 березня 2020. Процитовано 16 серпня 2023.
  7. Vinland Saga Wiki. vinlandsaga.fandom.com (англ.). Процитовано 16 серпня 2023.
  8. Makoto Yukimura. Wikipedia (англ.). 16 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  9. 今週の週刊少年マガジン☆第20号☆. web.archive.org. 20 квітня 2005. Процитовано 17 серпня 2023.
  10. e-manga. web.archive.org. 4 квітня 2005. Архів оригіналу за 4 квітня 2005. Процитовано 17 серпня 2023.
  11. 週刊少年マガジン2005年45 - メディア芸術データベース. mediaarts-db.bunka.go.jp. Процитовано 17 серпня 2023.
  12. Vinland Saga by Planetes Creator. Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  13. 月刊アフタヌーン|06年2月号. web.archive.org. 27 листопада 2005. Архів оригіналу за 27 листопада 2005. Процитовано 17 серпня 2023.
  14. 月刊アフタヌーン|06年2月号. web.archive.org. 10 березня 2006. Архів оригіналу за 10 березня 2006. Процитовано 17 серпня 2023.
  15. 『ヴィンランド・サガ(1)』(幸村 誠) 製品詳細 講談社コミックプラス. 講談社コミックプラス (яп.). Процитовано 17 серпня 2023.
  16. 『ヴィンランド・サガ(2)』(幸村 誠) 製品詳細 講談社コミックプラス. 講談社コミックプラス (яп.). Процитовано 17 серпня 2023.
  17. 『ヴィンランド・サガ(1)』(幸村 誠) 製品詳細 講談社コミックプラス. 講談社コミックプラス (яп.). Процитовано 17 серпня 2023.
  18. 『ヴィンランド・サガ(2)』(幸村 誠) 製品詳細 講談社コミックプラス. 講談社コミックプラス (яп.). Процитовано 17 серпня 2023.
  19. 『ヴィンランド・サガ(27)』(幸村 誠) 製品詳細 講談社コミックプラス. 講談社コミックプラス (яп.). Процитовано 17 серпня 2023.
  20. Vinland Saga (Сага про Вінланд), Том 1 | Nasha idea (укр.). 30 січня 2022. Процитовано 17 серпня 2023.
  21. Магазин | Nasha idea (укр.). Процитовано 17 серпня 2023.
  22. Vinland Saga Anime Unveils Main Staff, Visual. Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  23. Vinland Saga Anime's 1st Animated Promo Unveils Main Cast, Additional Staff. Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  24. Vinland Saga Anime's Subtitled Promo Reveals More Cast, 24-Episode Run, July 6 Debut. Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  25. Vinland Saga Anime Reveals 3rd Promo Video, 13 More Cast Members. Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  26. Vinland Saga Manga Gets TV Anime by Wit Studio. Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  27. Vinland Saga TV Anime Premieres in 2019. Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  28. Sentai Unveils Vinland Saga Home Video Plans. Sentai Filmworks (англ.). Процитовано 17 серпня 2023.
  29. а б Sentai Filmworks Licenses Vinland Saga Anime for Home Video This Summer. Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  30. Crunchyroll - Anime News | Crunchyroll News. www.crunchyroll.com. Процитовано 17 серпня 2023.
  31. MVM Schedule for Early 2022 (Updated 2). Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  32. Hanson, Kwok-Wai (8 червня 2022). Vinland Saga Season 1 to Stream on Netflix, HiDive, and Crunchyroll (англ.). Процитовано 17 серпня 2023.
  33. Vinland Saga Anime's 1st Season Streams on Netflix, HIDIVE on July 7. Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  34. Inc, Natasha. 「ヴィンランド・サガ」SEASON2制作決定!ティザービジュアル公開(動画あり). コミックナタリー (яп.). Процитовано 17 серпня 2023.
  35. Vinland Saga Anime Gets 2nd Season. Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  36. Inc, Natasha. 「ヴィンランド・サガ」2期は2023年1月から!制作はMAPPA、新キャストに武内駿輔ら(動画あり / コメントあり). コミックナタリー (яп.). Процитовано 17 серпня 2023.
  37. Vinland Saga Anime's 2nd Season Reveals Promo Video, Cast, January 2023 Premiere, Production by MAPPA. Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.
  38. TV Anime 「VINLAND SAGA」SEASON 2 PROJECT MOVIE 特別鼎談インタビュー (укр.), процитовано 17 серпня 2023
  39. Vinland Saga 2nd Season Anime's New Trailer Reveals January 9 Premiere (Update 2). Anime News Network (англ.). 17 серпня 2023. Процитовано 17 серпня 2023.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]