Ідейська печера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ідейська
грец. Ιδαίο άντρο
Вхід до печери
Дослідження
Рік відкриття 1885
Розташування
Країна  Греція
Регіон Anogeia Municipalityd
Карти розташування
Ідейська печера. Карта розташування: Греція
Ідейська печера

Мапа

CMNS: Ідейська печера у Вікісховищі

Ідейська печера (грец. Ιδαίο άντρο) — система печер, розташована на схилах гори Іди, острів Крит, Греція. Єдиний вхід до печери знаходиться на рівні 1538 м. Спуск до печери обладнаний дерев'яними сходами, вбудованими в скелю.

Історія[ред. | ред. код]

Перший наукові дослідження печери почалися в 1885 р. італійським археологом Федеріко Хальберром. У 1982 р. археологи Янніс Сакелларакіс[de] і Катя Сторн провадили розкопки, в результаті яких було виявлено археологічні знахідки мінойської культури кінця неолітичної епохи. Були знайдені бронзові предмети вотивного призначення.

Міфологія[ред. | ред. код]

У часи Стародавньої Греції Ідейська печера була місцем поклоніння. Вважалося, що саме в цій печері богиня Рея ховала немовля Зевса від його батька Кроноса. Інший варіант цього міфу описує, як корібанти влаштували шумні танці перед входом в печеру, щоб заглушити плач Зевса і відвернути увагу Кроноса.

Печеру з періодичністю раз на 9 роки відвідував Мінос, який просив поради у свого батька Зевса. Також тут постійно влаштовувалися ідейські містерії на честь покровителя пантеону.

У печері колись був посвячений математик Піфагор. Експонати і пам'ятки з печери нині виставлено в музеї археології Іракліону.

Див. також[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
Панорама на плато Ніда на шляху до Ідейскої печери

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sporn Katja. Heiligtümer und Kulte Kretas in klassischer und hellenistischer Zeit (Studien zu antiken Heiligtümern 3). // Archäologie und Geschichte, Heidelberg. — 2002. — ISBN 3-935289-01-4.
  • Lambert Schneider (Archäologe) Lambert Schneider // Kreta. — DuMont Reiseverlag, Ostfildern. — 2002. — S. 151—153.
  • Sakellarkis Giannis, Efi Sapouna-Sakellaraki. Ιδαίο Άντρο: το σπήλαιο του Δία και οι θησαυροί του. — Miletos, Athen 2010.
  • Sakellarkis Giannis, Efi Sapouna-Sakellaraki. — Το Ιδαίο Άντρο: ιερό και μαντείο. — Band 1-3, Athen, 2013.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]