Інша Земля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інша Земля
Another Earth
ЖанрДрама
Наукова фантастика
РежисерМайк Кегілл
ПродюсерМайк Кегілл
Гантер Ґрей
Бріт Мерлінґ
Ніколас Шумейкер
СценаристМайк Кегілл
Бріт Мерлінґ
У головних
ролях
Бріт Мерлінґ
Вільям Мейпотер
Метью-Лі Ерлбек
ОператорМайк Кегілл
КомпозиторFall On Your Sword
МонтажМайк Кегілл
КінокомпаніяArtists Public Domain
Дистриб'юторFox Searchlight Pictures
Тривалість92 хв.
Моваанглійська
КраїнаСША США
Рік2011
Дата виходу24 січня 2011
(Кінофестиваль «Санденс»)
Кошторис0,2 млн. $ [1]
Касові збори1,316 млн. $[2]
IMDbID 1549572
РейтингMPAA: PG-13
foxsearchlight.com/anotherearth/

«Інша Земля» (англ. Another Earth) — американська науково-фантастична драма 2011 року, повнометражний режисерський дебют Майка Кегілла.

Світова прем'єра стрічки відбулася 24 січня 2011 року на кінофестивалі «Санденс»[3].

Сюжет

[ред. | ред. код]

Науково-фантастична драма про трагічний перетин життів студентки, щойно прийнятої до астрофізичної програми Массачусетського технологічного інституту, та геніального композитора, що досяг вершини своєї професії й очікує на народження другої дитини.

У ніч відкриття вченими ідентичної Землі планети в Сонячній системі Рода Вільямс, кермуючи автомобілем у нетверезому стані, врізається в автомобіль Джона Берроуза, внаслідок чого гине його дружина та син, а сам він падає в кому. Головна ж героїня фільму потрапляє до в'язниці[4].

У ролях

[ред. | ред. код]
  • Бріт Мерлінґ — Рода Вільямс
  • Вільям Мейпотер — Джон Берроуз
  • Метью-Лі Ерлбек — Алекс
  • Джордан Бейкер — Кім Вільямс
  • Робін Лорд Тейлор — Джефф Вільямс
  • Флінт Бевередж — Роберт Вільямс
  • Кумар Паллана — Пердіп
  • Річард Берендзен — оповідач

Виробництво

[ред. | ред. код]

Ідея фільму «Інша Земля» вперше виникла у роздумах режисера Майка Кегілла та акторки Бріт Марлінг про те, що було б, якби людина зустрілася з собою. Щоб дослідити цю можливість у великому масштабі, вони розробили концепцію дубліката Землі. Візуальне зображення Землі-2 було навмисно створено, щоб уявити Місяць, оскільки Кегілл був дуже натхненний висадкою «Аполлона-11» на супутник нашої планети у 1969 році[5]. Також деякі деталі «Іншої Землі» схожі на британський науково-фантастичний фільм «Двійник» 1969 року.

Фільм знятий у Нью-Гейвені, штат Коннектикут, у рідному місті Майка Кегілла. Окремі сцени знімалися вздовж берегової лінії Вест-Гейвена, у середній школі Вест-Гейвена та на станції Union Station. Тому режисер зміг скористатися послугами місцевих друзів і родини, таким чином зменшивши витрати. Будинок його дитинства використовувався як будинок Роди, його спальня — як кімната головної героїні. Місце автокатастрофи зняти вдалося завдяки допомозі місцевого офіцера поліції, з яким Кегілл був знайомий. Офіцер пізно ввечері перегородив частину шосе. Сцена ж, в якій Рода залишає в'язницю, знята, коли Марлінг відвідувала справжню в'язницю, видаючи себе за інструктора йоги[6].

За словами Бріт Марлінг, вона звернулася до Вільяма Мейпотера, щоб той зіграв Джона, після того, як її «переслідувала» його гра у фільмі У спальні (2001). Мейпотер погодився працювати над проектом всього за 100 доларів на день[7]. Коли ж його запитали, чому він погодився приєднатися до акторського складу, бо незалежні фільми «сумно відомі своїми касовими зборами та відгуками критиків», Мейпотер відповів, що його привабили тематика та імена, задіяні в проекті. За наполяганням Мейпотера, він і продюсерська команда багато працювали над сценами Джона і Роди, щоб краще розвинути персонажа у фільмі[8].

Музика

[ред. | ред. код]

Музичну партитуру створив музичний гурт Fall on Your Sword, за винятком пісні, яка звучить у сцені з музичною пилкою. Останню написав Скотт Мансон, виконала — Наталія Паруз[9]. Майк Кегілл зустрів Паруз, також відому як «Жінка-пила», коли їхав у метро Нью-Йорка. Зачарований її грою, він отримав контактну інформацію та домовився з нею про тренування Вільяма Мейпотера, як триматися та поводитися так, ніби той дійсно грає на пилці для сцени у фільмі[5][10].

Реліз

[ред. | ред. код]

Світова прем’єра «Іншої Землі» відбулася на 27-му кінофестивалі «Санденс» у січні 2011 року. Фільм показаний у драматичному конкурсі. Журнал Variety з цього приводу повідомляв: «[Цей проект] був визнаний одним із найбільш високо оцінених на фестивалі, оскільки викликав овації після перегляду та позитивні відгуки від покупців та відвідувачів». Дистриб'ютор Fox Searchlight Pictures виграв права на розповсюдження фільму в угоді на суму від 1,5 до 2 мільйонів доларів США, випередивши інших дистриб'юторів, зокрема Focus Features і The Weinstein Company[11].

Нагороди

[ред. | ред. код]

Загалом стрічка отримала 3 нагороди, зокрема:

Номінації

[ред. | ред. код]

Загалом стрічка отримала 2 номінації, зокрема:

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 4 грудня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. http://www.kinopoisk.ru/level/85/film/489752/
  3. http://www.kinopoisk.ru/level/80/film/489752/
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 листопада 2011. Процитовано 4 грудня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. а б Soistmann, Billy (25 липня 2011). Interview: Mike Cahill discusses [intertwining science fiction and drama in Another Earth]. Cinedork.com. Архів із оригіналу за 15 серпня 2011.
  6. Smith, Abbe (26 листопада 2009). Hamden filmmaker returns to his roots [Архівовано 2012-03-15 у Wayback Machine.]. Greenwich Time. New Haven.
  7. Welch, Jack (12 липня 2011). William Mapother [Архівовано 2012-03-14 у Wayback Machine.]. Louisville Magazine.
  8. Exclusive: ANOTHER EARTH's William Mapother Interview [Архівовано 2012-01-02 у Wayback Machine.]. Daemon's Movies. Daemons Media. 2011.
  9. Simotas Presents Citation Of Honor To Musical Saw Festival [Архівовано 2015-10-24 у Wayback Machine.]. The Queens Gazette. 27 липня 2011.
  10. Pais, Matt (25 липня 2011). [Q&A: Chicago native 'Another Earth' star/co-writer Brit Marling]. RedEye.
  11. Stewart, Andrew; Lodderhose, Diana (26 січня 2011). First on Variety: Searchlight nabs 'Earth'. Variety.
  12. Архівована копія. Архів оригіналу за 14 липня 2011. Процитовано 4 грудня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  13. Нагороди та номінації фільму Інша Земля на сайті IMDb (англ.)

Посилання

[ред. | ред. код]