Архідам IV

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Архідам IV
Народився4 століття до н. е.
Спарта, Sparta Municipalityd, Laconia Regional Unitd, Пелопоннес, Греція
Помер3 століття до н. е.
Спарта, Sparta Municipalityd, Laconia Regional Unitd, Пелопоннес, Греція
Діяльністьправитель
ПосадаЦарі Спарти
БатькоЕвдамід I
МатиАрхідаміяd
Брати, сестриАгесілай і Agesistratad
ДітиЕвдамід II

Архідам IV (дав.-гр. Ἀρχίδαμος Δ΄; д/н — 275 до н. е.) — цар Спарти близько 305275 роках до н. е.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з династії Евріпонтидів. Старший син Евдаміда I. У 305 році до н. е. став царем. Близько 295 року до н. е. сприяв рішенню про оголошенню Спарти незалежності від Македонії. У відповідь македонський цар Деметрій I виступив проти Афін та держав Пелопоннесу. У 294 році до н. е. в результаті облоги впали спочатку Афіни, після чого Деметрій I виступив проти Спарти. В 295/294 році до н. е. Архідам IV зазнав поразки в битві при Мантінеї від македонян, а потім повторно поблизу самої Спарти. За свідченням Плутарха, в битві при Спарті спартіати втратили 200 вояків і були взяті в полон 500. Архідам IV був змушений визнати васальну залежність від царя Македонії.

Архідам IV виіршив зміцнити Спарту. Навколо міста вперше з'явилися стіни і інші міські укріплення. Після 294 року до н. е. про Архідама IV майже ніяких відомостей. Він помер в 275 році до н. е. Йому спадкував син Евдамід II.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • E. I. McQueen: The Eurypontid House in Hellenistic Sparta. In: Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte, Bd. 39 (1990), S. 163–181.
  • Thomas, Joseph (2010). The Universal Dictionary of Biography and Mythology. New York: Cosimo. p. 154. ISBN 1616400684.