Бернадетт Шірак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бернадетт Шірак
фр. Bernadette Chirac
Ім'я при народженні фр. Bernadette Thérèse Marie Chodron de Courcel
Народилася 18 травня 1933(1933-05-18)[1][2][…] (90 років)
Париж, Франція
Країна  Франція
Місце проживання château de Port-Courceld[4]
Діяльність політична діячка
Alma mater Університет Париж I Пантеон-Сорбонна і Інститут політичних досліджень
Знання мов французька[5]
Посада перша леді Франціїd, член генеральної радиd, президент[d] і президент[d]
Партія Союз за Народний Рух, Об'єднання на підтримку республіки, Республіканці і Союз демократів за республіку
Рід Chodron de Courcel familyd
Батько Jean de Courceld
Родичі Geoffroy Chodron de Courceld
У шлюбі з Жак Ширак
Діти Claude Chiracd і Laurence Chiracd
Нагороди
медаль Пушкіна Grand Cross of the Order of Charles III Кавалер ордена Почесного легіону Кавалер Великого хреста ордена Ізабелли Католички Орден Усмішки
IMDb ID 1220466

Бернадетт Тереза Марі Шодрон де Курсель, у шлюбі Ширак (фр. Bernadette Chirac) — перша леді Франції з 17 травня 1995 по 16 травня 2007 року у шлюбі з 22-м президентом Франції Жаком Шираком. Бернадетт Ширак займалась політикою, а також зіграла кілька епізодичних ролей в серіалах. В травні 2004 року відвідала Москву, де провела зустріч з Людмилою Путіною.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 18 травня 1933 року у Парижі. В 1939 році її батька було призвано в армію, і він потрапив в полон під час бою з військами Третього рейху. В червні 1940 року Бернадетт з матір'ю покинула Париж і вирушила в департамент Ло і Гаронна на південному заході Франції. В 1943 році вони знову переїжджають в департамент Луаре, комуна Ж'єн. В 1945 році батько повернувся з німецького полону і вони повернулись в Париж. В 1946 році народилась її сестра Катрін, а в 1948 році з'явився на світ брат Жером. Після закінчення середньої школи Бернадетт вступила в Інститут політичних досліджень в Парижі, де познайомилася з Жаком Шираком.

Весілля відбулось 16 березня 1956 року. В шлюбі Бернадетт народила двох доньок: Лоранс (1958 р.), і Клод (1962 р.). В 1979 році Бернадетт і Жак удочерили дівчинку з Південного В'єтнаму Анн-Дао Траксель. Лоранс Ширак більшу частину життя мала анорексію і тому хотіла вчинити спробу самогубства, померла 15 квітня 2016 року від серцевої недостатності. Клод Ширак працювала радницею у батька, одружена з французьким дзюдоїстом Т'єррі Ре, від шлюбу має сина Мартіна Ре-Ширака.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]