Ващенко Костянтин Ілліч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Костянтин Ілліч Ващенко
Народився26 грудня 1900 (7 січня 1901)(1901-01-07)
Козелець, Чернігівська губернія, Російська імперія
Помер4 вересня 1992(1992-09-04) (91 рік)
Київ, Україна
ПохованняБайкове кладовище
Країна Російська імперія
 СРСР
 Україна
Діяльністьметалург
Alma materКиївський політехнічний інститут
Галузьливарне виробництво
ЗакладНТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського
Вчене званняпрофесор
Науковий ступіньдоктор технічних наук
ПартіяКПРС
У шлюбі зВащенко Лідія Станіславівна
Нагороди
орден Леніна орден Трудового Червоного Прапора орден Дружби народів орден Червоної Зірки орден «Знак Пошани»
заслужений діяч науки і техніки Української РСР

Костянтин Ілліч Ващенко (нар. 26 грудня 1900 (7 січня 1901)(19010107), Козелець — 4 вересня 1992, Київ) — український вчений у галузі ливарного виробництва, доктор технічних наук, професор.

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився 26 грудня 1900 (7 січня 1901) року у містечку Козельці Чернігівської губернії). У 1930 році закінчив Київський політехнічний інститут після чого викладав у ньому. У 1934 році захистив кандидатську дисертацію з проблем перероблення вагранкового чавуну на сталь для виливків у малих бесемерівських конверторах. У передвоєнні роки разом з працівниками заводу «Більшовик» вперше в країні впровадив у виробництво технологію лиття деталей хімічної апаратури з корозійностійкого в лужному і кислотному середовищах чавуну.

В роки німецько-радянської війни разом з іншими співробітниками інституту був евакуйований до Ташкента. Був включений до структури Середньоазійського індустріального інституту і став одним з перших радянських творців особливо міцного сірого модифікованого чавуну, необхідного для масового виробництва литих корпусів артилерійських мін, снарядів, авіабомб та інших типів боєприпасів. Брав участь у проектуванні і будівництві Середньоазійського металургійного заводу. За цей трудовий внесок наприкінці війни був нагороджений орденом Червоної Зірки.

У 1945 році в Середньоазійському індустріальному інституті захистив докторську дисертацію з проблем виробництва виливків з високоміцного модифікованого сірого чавуну з пластинчастим графітом. У 19441974 роках був завідувачем кафедри ливарного виробництва чорних та кольорових металів Київського політехнічного інституту. Через козацьке походження став членом КПРС аж 1953 року.

Могила Костянтина Ващенка

Помер у 1992 році. Похований в Києві на Байковому кладовищі.

Наукова діяльність

[ред. | ред. код]

Основні праці стосуються хімічно стійких сплавів, чавунного та кольорового литва, формувальних матеріалів. Остання друкована праця К. І. Ващенка в співавторстві з В. С. Шуміхіним «Плавка и внепечная обработка чугуна для отливок», видана у 1991 році, залишається основним підручником для студентів кафедр металургійного профілю вузів з дисципліни «Чавунне литво».

Засновник власної наукової школи. Під його керівництвом підготовлено біля двох тисяч спеціалістів-ливарників, 6 докторів і близько 80 кандидатів технічних наук. Серед учнів Костянтина Ващенка — доктори наук, професори Георгій Борисов, Олег Бялік, Аркадій Сьомик тощо.

Відзнаки

[ред. | ред. код]

Заслужений діяч науки і техніки УРСР (з 1964 року). Нагороджений орденом Леніна, двома орденами Трудового Червоного Прапора, орденом Дружби народів, орденом Червоної Зірки, багатьма медалями та іншими державними відзнаками[1].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Кафедра ливарного виробництва КПІ ім. Ігоря Сікорського. Архів оригіналу за 13 грудня 2021. Процитовано 13 грудня 2021.

Література

[ред. | ред. код]