Вбивці квіткової повні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вбивці місячної квітки)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вбивці квіткової повні
Помилка Lua: expandTemplate: template "lang-osa" does not exist.
Жанр фільм-трилер, драматичний фільм, детективний фільм, екранізація книгиd і вестерн[d]
Режисер Мартін Скорсезе[1]
Продюсер Мартін Скорсезе і Emma Tillinger Koskoffd
Сценарист Ерік Ротd
На основі Вбивці квіткової повні. Таємниця індіанських убивств та народження ФБР
У головних
ролях
Леонардо ДіКапріо[1], Роберт де Ніро[1], Джессі Племенс, Брендан Фрейзер, Лілі Гладстон, Tantoo Cardinald, Татанка Мінсd і Cara Jade Myersd
Оператор Родріґо Прієтоd
Композитор Роббі Робертсон
Художник Данте Ферреті
Кінокомпанія Appian Way Productionsd, Apple TV+ і Imperative Entertainmentd
Дистриб'ютор Paramount Pictures, Apple TV+ і UIP-Dunafilmd[2]
Тривалість 206 хв.[3][4][5]
Мова англійська і Osage[d]
Країна  США
Рік 2023
Кошторис 200 000 000 $
IMDb ID 5537002
killersoftheflowermoonmovie.com
CMNS: Вбивці квіткової повні у Вікісховищі

«Вбивці квітково́ї повні» (англ. Killers of the Flower Moon) — американський епічний вестерн-кримінальна драма 2023 року, режисера та продюсера Мартіна Скорсезе[6][7], який написав сценарій разом з Еріком Ротом на основі нон-фікшн книги журналіста Девіда Ґренна 2017 року. Дія відбувається в 1920-х роках в Оклахомі, а оповідь зосереджується на серії вбивств людей з корінного народу Оседжі після виявлення нафти на землях племен. Члени племені зберегли права на корисні копалини у своїй резервації, але корумпований місцевий політичний бос намагався вкрасти багатство членів племені.

Головні ролі зіграли Леонардо Ді Капріо[8], Роберт Де Ніро та Лілі Гладстон[9]. До акторського ансамблю також увійшли Джессі Племенс, Танту Кардинал, Джон Літгоу та Брендан Фрейзер. Це шостий спільний повнометражний фільм Скорсезе та Ді Капріо, десятий Скорсезе із Де Ніро[10], та одинадцятий і останній спільний фільм Скорсезе та композитора Роббі Робертсоном, який помер за два місяці до виходу фільму. Фільм присвячений Робертсону[11].

Робота над фільмом почалася у березні 2016 року, коли Imperative Entertainment отримала права на екранізацію книги. Скорсезе та Ді Капріо були залучені до фільму 2017 року, а виробництво планувалося розпочати на початку 2018-го. Після кількох відкладень та затримок через пандемію COVID-19, знімання було заплановано на лютий 2021 року, а «Apple TV+» підтвердило фінансування та дистрибуцію фільму разом із «Paramount Pictures». Зрештою, основне знімання відбулося у період з квітня по жовтень 2021 року в округах Осейдж та Вашингтон (округ Оклахома). Виробництвом фільму займалися «Sikelia Productions» Скорсезе та «Appian Way Productions» Ді Капріо, бюджет якого становить 200 мільйонів доларів, як повідомляється, найбільша сума, яка коли-небудь була витрачена на знімання фільму в Оклахомі[12].

Прем'єра фільму «Вбивці квіткового місяця» відбулася на 76-му Каннському кінофестивалі 20 травня 2023 року. У кінопрокат кінотеатрами США вийшов 20 жовтня 2023 року. Додатково його показали в IMAX[13]. У світовому прокаті фільм зібрав понад 156 мільйонів доларів та отримав визнання критиків. Фільм здобув нагороду за найкращий фільм Національної ради кінокритиків США та був названий одним із 10 найкращих фільмів 2023 року за версією Американського інституту кіномистецтва[14]. Також був номінований на сім премій «Золотий глобус», включно із найкращий фільм — драма.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм розповідає про розслідування ФБР у 20-х роках в індіанському поселенні Осейдж. Відкриті у цих місцях родовища нафти збагатили місцевих жителів, індіанців із племені осейджів, але згодом ці люди почали гинути від рук невідомих убивць. ФБР відправляє до Осейдж агентів під прикриттям, щоб розкрити злочини.

У центрі сюжету Ернест Баркхарт, який повернувся з війни до округу Осейдж, де всім заправляє його дядько Вільям Хейл, заступник шерифа. Вільям пропонує Ернесту придивитися до місцевих дівчат, які мають несусвітне багатство, а особливо Моллі Кайл, якій він незабаром робить пропозицію. Через рік, в 1918 році вмирає одна з сестер Моллі, Мінні — імовірно від анемії. У 1921 році від пострілу невідомого гине друга сестра, Ганна. Чоловік Мінні, Білл Сміт, після її смерті одружується з Рітою, ще однією з сестер Кайл. Моллі наймає приватних детективів, оточена дивними смертями й не менш дивними подіями та змовами, але всіх детективів знищують Ернест і Вільям, вони ж і вбивають першого індіанського чоловіка Моллі. Опіку над її чоловіком мав Вільям, який відразу намагається отримати гроші за його вбивство у страхової компанії.

Між Баркхартом і Смітом починається приховане протистояння за спадщину Мінні, що за правилами має бути поділено між усіма родичами: все отримає той, чия дружина помре останньою. Моллі важко хвора на діабет, і для неї з міста привозять інсулін, який майже нікому не доступний, і в який за наказом Вільяма додають отруту. Незабаром вмирає й мати Моллі. Моллі народжує третю дитину. Вона починає підозрювати, що її родину було отруєно, симптоми її хвороби погіршуються. Хейл наймає підривника, на ім'я Аса Кірбі, і він ліквідує Риту та Сміта, заклавши вибухівку під їхній будинок.

Моллі бере позику для поїздки до Вашингтона. Вона боїться їсти у своєму будинку і приймає ліки тільки з рук Ернеста, не знаючи, що він теж хоче її смерті. У містечко прибуває Том Уайт з іншими агентами з ФБР, зацікавленими в розслідуванні, але на кожному кроці їм створюються перешкоди зі зниклих доказів і мовчазних свідків. Хейл поспішає ліквідувати всіх учасників афери, нацькувавши їх один на одного. Останнім він намагається позбутися Ернеста, змушуючи його підписати документи своєї спадщини на Хейла й обіцяючи йому найкращих адвокатів у разі негараздів.

Детективи поступово звужують коло навколо Хейла та Ернеста, знаходячи все більше постраждалих і все більше смертей у містечку, врешті-решт Ернеста заарештували. Він дає брехливі свідчення, але коли їхня молодша дочка помирає від кашлюку, вирішує діяти правильно. Моллі рятують лікарі.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Леонардо Ді Капріо Ернест Баркхарт Ернест Баркхарт
Роберт Де Ніро Вільям Хейл Вільям Хейл
Лілі Гладстон Моллі Баркхарт Моллі Баркхарт
Джессі Племенс Том Вайт Том Вайт
Танту Кардинал Ліззі Q Ліззі Q
Брендан Фрейзер Гамільтон Гамільтон
Джон Літгоу Лівард прокурор Лівард
Стерджілл Сімпсон Генрі Грамммер Генрі Грамммер
Гері Басараба Вільям Дж. Бернс Вільям Дж. Бернс
Чарлі Масселвайт Елвін Рейнольдс Елвін Рейнольдс
Джек Вайт актор радіошоу актор радіошоу

Виробництво[ред. | ред. код]

Знімання фільму розпочали 19 квітня 2021 року[15][16].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в ČSFD — 2001.
  2. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartásaNMHH.
  3. Blanc J. AlloCiné — 1993.
  4. comingsoon.it — 1999.
  5. FilmAffinity — 2002.
  6. Martin Scorsese expected to begin filming ‘Killers of the Flower Moon’ in March: report. Архів оригіналу за 5 грудня 2019. Процитовано 20 січня 2020.
  7. Scorsese, DiCaprio’s ‘Flower Moon’ Eyes March 2020 Start, Tone Still Being Worked Out. Архів оригіналу за 27 грудня 2019. Процитовано 20 січня 2020.
  8. Robert De Niro Negotiating To Re-Team With Martin Scorsese & Leonardo DiCaprio In ‘Killers Of The Flower Moon’. Архів оригіналу за 30 липня 2019. Процитовано 20 січня 2020.
  9. Robert De Niro and Martin Scorsese team up again on 'Osage murders' film. Архів оригіналу за 31 липня 2019. Процитовано 20 січня 2020.
  10. Altman, Kate (1 лютого 2022). Every Leonardo DiCaprio and Martin Scorsese Movie Collaboration, Ranked. MovieWeb. Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 27 лютого 2022.
  11. Menta, Anna (20 жовтня 2023). 'Killers of the Flower Moon' Ends With a Touching Dedication to Longtime Scorsese Collaborator Robbie Robertson. Decider. Архів оригіналу за 21 жовтня 2023. Процитовано 21 жовтня 2023.
  12. Cinematic attraction: 'Killers of the Flower Moon' filming brings tourists to Osage County. The Oklahoman. Архів оригіналу за 1 вересня 2023. Процитовано 14 лютого 2022.
  13. Chapman, Wilson (5 липня 2023). 'Killers of the Flower Moon' Full Trailer: Martin Scorsese's Latest Epic Set for IMAX Release. IndieWire. Архів оригіналу за 5 липня 2023. Процитовано 5 липня 2023.
  14. Hammond, Pete (7 грудня 2023). AFI Awards Film Top 10: 'Barbie', 'Oppenheimer', 'Maestro', 'Killers Of The Flower Moon' Among Org's Best Of 2023. Deadline Hollywood. Процитовано 9 грудня 2023.
  15. Sharf, Zack (19 квітня 2021). Martin Scorsese Starts 'Flower Moon' Filming: 'Accurate Depiction' of Osage Nation Is Critical. IndieWire (англ.). Архів оригіналу за 19 квітня 2021. Процитовано 19 квітня 2021.
  16. Evangelista, Chris (14 січня 2021). Martin Scorsese's 'Killers of the Flower Moon' Production Gears Up For Seven-Month Shoot. /Film. Архів оригіналу за 15 січня 2021. Процитовано 15 січня 2021.

Рецензії[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]