Вулкан Головніна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
вулкан Головніна
рос. Головнина, яп. 泊山
Вулкан Головніна. Знімок з МКС. Фрагмент
Вулкан Головніна. Знімок з МКС. Фрагмент
Вулкан Головніна. Знімок з МКС. Фрагмент
43°50′35″ пн. ш. 145°30′20″ сх. д. / 43.84306° пн. ш. 145.50556° сх. д. / 43.84306; 145.50556Координати: 43°50′35″ пн. ш. 145°30′20″ сх. д. / 43.84306° пн. ш. 145.50556° сх. д. / 43.84306; 145.50556
Тип кальдера
Країна Японія Японія/Росія Росія[1]
Місце знаходження Курильські острови, о. Кунашир
Гори Велика Курильська гряда
Висота 542 м
Останнє виверження 1998 року
Ідентифікатори і зовнішні посилання
2125516
290010
вулкан Головніна. Карта розташування: Японія
вулкан Головніна
вулкан Головніна

Мапа
CMNS: Вулкан Головніна у Вікісховищі

Вулка́н Головніна́ (рос. Головнина, яп. 泊山 Томарі-яма) — діючий вулкан на острові Кунашир з Великої Курильської гряди, найпівденніший вулкан Курильських островів. Названий на честь російського дослідника острова Василя Головніна.

Характеристика[ред. | ред. код]

Вулкан типу кальдера. Розташований в південній частині острова. Кальдера діаметром 4,7 км оточена гребенем висотою до 541 м. На дні кальдери 4 невеликих вулканічних куполи та 2 вибухових кратери, водному з яких знаходиться озеро Кипляче. В південно-східній частині кальдери знаходиться озеро Гаряче.

Вид на о. Кунашир (влк. Головніна) з п-ва Ноцуке (о. Хоккайдо)
Рельєфна карта вулкану Томарі-яма

В кальдері добре проявляється сучасна поствулканічна діяльність — гарячі джерела, грязеві котли та парогазові струмені. В хімічному складі переважають вуглекислий газ, сірчистий газ, сірководень та хлористий водень. Проходячи через воду гази розчиняються, що зумовлює хлоридно-сульфатний склад вод озер та гарячих джерел. Відбувається постійне випадання сірки та її сполук з металами з води — на поверхні озера Киплячого плаває чорна сульфідно-сірчиста піна, берег вкритий жовтувато-чорним піском, а дно — сульфідно-сірчистим мулом. Відкладення сірки проходить і в результаті окиснення сірководню в приповерхневих умовах, утворюючи шари жовтих кристалів у фумарольних виходах. Останнє виверження було в 1998 році.

Історія[ред. | ред. код]

Вулкан утворився на дні моря, потім почав викидати багато пемзи, при чому виріс великий конус. Завдяки новим виверженням відбулась руйнація і на місці вулканічної гори утворилась вулканічна улоговина. Вона заповнилась водами озера, які знайшли вихід з кальдери до океану — річка Озерна.

Озера[ред. | ред. код]

Північна частина кальдери зайнята озером Гарячим з максимальною глибиною 62 м. Озеро розташоване на висоті 130 м і займає площу 3 км². В місцях виходу прісних струмків можна зустріти невеликих риб. В озері також мешкають дрібні ракоподібні та інші представники фауни, які пристосувались до кислої води.

Кальдера вулкана. Праворуч велике озеро Гаряче, ліворуч видніється невелике озеро Кипляче. Здалека видно п-ів Сіретоко острова Хоккайдо

.

Дивись також[ред. | ред. код]

Проблема Північних територій.

  1. Згідно позиції Японії вулкан є виключно японським та входить до складу округу Немуро префектури Хоккайдо. Адже вона вважає Південні Курили своїми. Росія вважає вулкан своїм, що знаходиться в Южно-Курильському районі Сахалінської області, бо всі Курильські острови вважає своїми.
  2. а б в г д е ж и к л м н п Знаходиться на території, непідконтрольній Японії (див. Проблема Північних територій).