Вільям Чемберс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чемберс Вільям
Народження 23 лютого 1723 року
Смерть 8 березня 1796 року
Поховання Вестмінстерське абатство
Країна
(підданство)
 Королівство Велика Британія
 Швеція
Навчання Школа красних мистецтвd
Вчителі Жак-Франсуа Блондель
Діяльність архітектор
Архітектурний стиль неокласицизм
Найважливіші споруди George III and the River Thamesd і Dundas Housed
Членство Лондонське королівське товариство, Шведська королівська академія наук, Королівська академія мистецтв і Академія витончених мистецтвd
Учні James Gandond
Нагороди
Діти ·Selina Innesd
CMNS: Вільям Чемберс у Вікісховищі

Вільям Чемберс (італ. Sir William Chambers 23 лютого 1723 року, Гетеборг - 8 березня 1796 р Лондон) — шотландський архітектор, представник неокласицизму в архітектурі.

Біографія[ред. | ред. код]

Вільям Чемберс народився у сім'ї шведських торговців, які переселилася в Йоркшир, Північна Англія. З 1740 року Чамберс перебував на посаді службовця у Шведській Ост-Індійській компанії. Об'їздив багато країн Європи і Далекого Сходу. З поїздки в Китай (1748—1749) Чемберс привіз багато малюнків, акварелей і гравюр у китайському стилі. Після повернення в Європу Чамберс навчався архітектурі в Парижі у Школі мистецтв у Жака-Франсуа Блонделя Молодшого і Шарля де Вайї. Пізніше п'ять років він провів у Римі, де вивчав античне мистецтво і архітектуру римського класицизму. У 1755 році він повернувся в Англію. У наступні роки Вільям Чемберс під впливом творчості Роберта Адама і майстерні «Адельфи», звернувся до естетики стилю помпейського або етруського стилів. Так на той час називали неокласичний стиль в архітектурі. У 1757 р Чемберс опублікував книгу «Креслення китайських будівель». Там були зображення садових павільйонів, меблів, екзотичних костюмів і китайських садів. Книга вплинула на багатьох англійських художників, а Чемберс став особистим архітектором Августи Саксен-Готської, принцеси Уельської. Вона розширила Королівські ботанічні сади. Там Чемберс побудував низку споруд, у тому числі Велику пагоду. у 1776—1796 рр. він звів нову будівлю Сомерсет-хауса в Лондоні. У 1768 р. Чемберс став членом Королівської академії мистецтв, і отримав посаду королівського генерал-інтенданта з будівництва.

Стиль «чемберс»[ред. | ред. код]

У малюнках і спорудах Чемберс використав елементи «помпейского», «готичного» і «китайського» стилів. Про цього художника говорили, що він був першим англійцем, який не побоявся «з'єднати форми античної та китайської архітектури». У цей час набули поширення меблі з бамбука і дедалі помітнішим став вплив французького рококо. У проектах Чемберса і Чіппендейла з'єднувалися з «китайщиной» і тому «стиль короля Георга II» обґрунтовано називають англійським рококо, або «стилем Чемберса». Російський переклад книги Чемберса «Про східне садівництво» (A Dissertation on Oriental Gardening) у 1771 р був виданий в Санкт-Петербурзі і сприяв захопленню «китайщиной» і романтичної архітектурою при дворі імператриці Катерини II.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Панорама искусств.— М.: Сов. художник, 1979.
  • Власов В. Г. Новий енциклопедичний словник образотворчого мистецтва. У 10 т. — СПб.: Азбука-Классика. — Т. Х, 2010. — С. 465—466

Посилання[ред. | ред. код]