Далмацій Старший

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Далмацій Старший
Народивсяневідомо
Помер337
·вбито
КраїнаСтародавній Рим
Діяльністьполітик, військовий очільник
Титулцезар
Посадаконсул
Термін333 рік
ПопередникЛуцій Папій Пакаціан
НаступникФлавій Оптат
РідДинастія Костянтина
БатькоКонстанцій I Хлор
МатиФлавія Максиміана Теодора
Брати, сестриФлавія Юлія Констанція, Eutropiad, Костянтин Великий, Анастасія, Юлій Констанцій і Flavius Hannibalianusd[1]
Діти2 сина

Флавій Юлій Далмацій (*Flavius Iulius Dalmatius, д/н —†337) — державний та військовий діяч Римської імперії.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з династії Костянтина. Син імператора Констанція I та Максиміни Теодори. Був зведеним братом імператора Костянтина I.

Молодість провів у південній Галлії, зокрема у м. Толоса (сучасна Тулуза). Ймовірно не брав участь у військових походах Костянтина I. Лише після остаточної перемоги останнього над Ліцинієм I, у середині 320-х років перебирається до Константинополя. У 333 році призначається консулом (разом з Доміцієм Зенофілом). Того ж року отримує посаду цензора.

Незабаром після цього його відправляют до Сирії, де Далмацій повинен був опікуватися східним кордоном імперії. Розглядав справу Афанасія Олександрійського, противника аріанства. У 334 році придушив повстання Калокера на Кіпрі.

У 335 році отримує титул цезаря. У 336 році за наказом імператора відправляє Афанасія Олександрійського з Єгипту у вигнання. Після смерті у 337 році Костянтина I зцинився заколот, в результаті якого Далмація разом із синами було вбито.

Родина

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Wilhelm Enßlin: Dalmatius Censor, der Halbbruder Konstantins I. In: Rheinisches Museum für Philologie. Band 78, 1929, S. 199—212.


  1. Любкер Ф. Dalmatius // Реальный словарь классических древностей по Любкеру / под ред. Ф. Ф. Зелинский, А. И. Георгиевский, М. С. Куторга и др. — СПб: Общество классической филологии и педагогики, 1885. — С. 370.