Джейн Дженсен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джейн Дженсен
Jane Elizabeth Smith
Народилася 28 січня 1963(1963-01-28) (61 рік)
Палмертон, Карбон, Пенсільванія, США
Громадянство США США
Місце проживання Ланкастер
Діяльність геймдизайнерка, письменниця-фантастка
Alma mater Anderson Universityd
Знання мов англійська[1]
У шлюбі з Роберт Холмс
IMDb ID 0421497
Сайт www.janejensen.com

Джейн Дженсен (англ. Jane Jensen, Jane Elizabeth Smith) (28 січня 1963, Палмертон, Пенсільванія, США) — американська геймдизайнерка, творчиня серії пригодницьких ігор Gabriel Knight, авторка науково-фантастичних романів Судний день і Рівняння Данте.

Біографія та розбока ігор[ред. | ред. код]

Була наймолодшою ​​з семи дітей у сім'ї. Здобула диплом за спеціальністю комп'ютерні науки в приватному християнському університеті вільних мистецтв у місті Андерсон (штат Індіана) і протягом шести років працювала системною програмісткою в компанії Hewlett-Packard. Любов до комп'ютерів і створення містичних історій привела її в індустрію комп'ютерних ігор і в компанію Sierra Online в 1991 році. Джейн працювала сценаристкою ігор Police Quest III: The Kindred і EcoQuest: The Search for Cetus. Потім брала участь в розробці гри King's Quest VI: Heir Today, Gone Tomorrow разом з відомою Робертою Вільямс.

Першим самостійним проєктом Дженен стала гра Gabriel Knight: Sins of the Fathers, вийшла в 1993 році. Похмура, надприродна історія була з ентузіазмом прийнята любителями жанру[2] і отримала нагороду «адвенчура року» від журналу Computer Gaming World.[3]

Потім були продовження пригод Габріеля Найта: Gabriel Knight 2: The Beast Within в 1995 і Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned в 1999 році. Трилогія примітна тим, що кожна її частина створена у своєму форматі, що не має нічого спільного з іншими двома. Так, перша гра серії являє собою традиційну 2D анімовану адвенчуру, сиквел зроблений повністю на основі технології FMV (full motion video), а третя частина постає в пререндереному 3D. Незважаючи на комерційний успіх обох частин і хорошу критику (The Beast Within названа журналом Computer Gaming World «Грою року»[3]), висока вартість розробок і загальна криза ігрової індустрії, пов'язані з падінням популярності жанру адвенчур, а також фінансові проблеми в компанії Sierra не дозволили продовжити серію, і Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned на сьогоднішній день залишається останньою грою серіалу.[4]

Після закриття проєкту Gabriel Knight діяльність Дженсен з сфері ігрової індустрії обмежилася розробкою невеликих казуальних shareware-ігор з детективним або містичним антуражем. Ці ігри випускалися компанією Oberon Media, найбільш примітні з них Inspector Parker (2003) і Be Trapped! (2004), що поєднує в собі традиційні адвенчурні елементи і логічні головоломки.

Література[ред. | ред. код]

Дженсен є авторкою низки науково-фантастичних книг. У 1996 році вона опублікувала роман за першою грою серії Gabriel Knight. Роман за другою частининою серіалу вийшов у 1998 році. У 1999 році Дженсен опублікувала свою першу книгу, сюжетно не пов'язану з комп'ютерними іграми: Millennium Rising (пізніше назва змінена на Judgment Day). Найвідомішою є її четверта книга, роман "Рівняння Данте", що вийшов у 2003 році і був номінований на премію Меморіальну премію імені Філіпа Діка.

Творчі плани[ред. | ред. код]

У 2006 році Джейн Дженсен оголосила про повернення в «велику» ігрову індустрію з містичною адвенчурою Gray Matter, вихід якої планувався на початок 2008 року. Гра була анонсована в серпні 2006 на ігровій виставці в Лейпцизі. Над проєктом працювала молода студія Tonuzaba Entertainment, хід робіт контролювався безпосередньо Дженсен. За її задумом, Gray Matter повинна була стати першою грою в новій лінійці адвенчур. Як і в серії Gabriel Knight, у грі два головних герої — нейробіолог Доктор Девід Стайлс (Dr. David Styles) і вулична артистка і фокусниця Саманта Еверетт (Samantha Everett). Їм належить зіткнуться з паранормальними явищами і зайнятися їх вивченням. Відмінною рисою гри заявлено проведення нейробіологічних досліджень за методиками, наближеним до реальних.

Джейн Дженсен живе в Сієтлі з другим чоловіком, композитором Робертом Холмсом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. # gk1 Gabriel Knight 1 reviews [Архівовано 10 березня 2008 у Wayback Machine.] from JaneJensen.com.
  3. а б 2199/Jane Jensen developer bio [Архівовано 5 липня 2009 у Wayback Machine.] at MobyGames
  4. Jane Jensen interview [Архівовано 3 вересня 2010 у Wayback Machine.] from Gamesutra.

Посилання[ред. | ред. код]