Дух часу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дух часу
Zeitgeist
Жанр Документальний
Режисер Пітер Джозеф
Продюсер Пітер Джозеф
Сценарист Пітер Джозеф
У головних
ролях
Anthony Shafferd[1] і Джордж Вокер Буш[1]
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 116 хв.
Мова англійська
Країна  США
IMDb ID 1166827
zeitgeistmovie.com

«Дух часу: Фільм» (англ. Zeitgeist: The Movie) — документальний фільм, американського режисера Пітера Джозефа, в якому зазнає критики християнство, офіційна версія подій 11 вересня 2001 року, Федеральна резервна система США, а також стверджується, що група банкірів маніпулює засобами масової інформації і світовою валютною системою з метою створення єдиного світового уряду.

Офіційна прем'єра фільму відбулася 18 червня 2007 року на ZeitgeistMovie.com[2]

Історія фільму[ред. | ред. код]

«Дух часу» вперше було випущено 26 червня 2007 року, практично відразу він став найпопулярнішим за переглядами відео на відео сервісах. Фільм було перекладено багатьма мовами: арабською, болгарською, іспанською, італійською, китайською, німецькою, норвезькою, польською, португальською, російською, сербською, словацькою, французькою, японською тощо. У 2008 році «Дух часу» одержав нагороду V щорічного кінофестивалю «Активіст».

У жовтні 2008 року вийшло продовження фільму «Дух часу: Додаток».

Структура[ред. | ред. код]

Частина перша: Велика історія[ред. | ред. код]

Перша частина оцінює історичний зміст Біблії. Відповідно до думки авторів Ісус — алегоричний персонаж; Біблія базується на астрологічних принципах, які існували в багатьох древніх цивілізаціях задовго до появи Ісуса Христа. Автор проводить паралель між ранніми цивілізаціями, які персоніфікували Сонце як бога, а 12 сузір'їв, по яких сонце подорожує небосхилом в різні періоди часу, з Ісусом і його 12 учнями. У першій частині фільму також приводяться деякі доводи на користь язичницького походження сучасного християнства й символу хреста. Крім того, приводиться теорія, що «всесвітнє прийняття» Християнства мало під собою бажання Рима встановити свою владу як в Європі, так і в інших частинах світу.

Частина друга: Глобальний сценарій[ред. | ред. код]

Друга частина документального фільму «Дух часу» стверджує, що події 11 вересня 2001 року були сплановані урядом США, щоб збудити масові хвилювання для виправдання початку війни в Іраку та Афганістані, щоб урізати цивільну волю американського населення, створивши законопроєкт про тероризм, і створити прецедент для оголошення війни під одним приводом — боротьби із глобальним тероризмом. Як і багато інших фільмів про приватні розслідування подій 11 вересня 2001, «Дух часу» розглядає теорію про те, що льотчики, що захопили досвідчений і підготовлений персонал літаків за допомогою одних тільки канцелярських ножів, були агентами, якимось чином пов'язаними з урядом США, а катастрофа Всесвітнього торгового центра була заздалегідь підготовлена: ще до зіткнення літаків, центральні колони ВТЦ були оснащені вибухівкою, котра після зіткнення літаків з будинком була активована й як результат перерізала їх під кутом, що привело до їх повного обвалення зі швидкістю вільного падіння.

Частина третя: Люди за завісою[ред. | ред. код]

Третя частина фільму розповідає про те, як декілька банкірів (Джон Морган, Джон Рокфеллер та інші) на початку XX століття об'єднали свої зусилля, бажаючи створити картель, завдяки якому вони могли б контролювати й володіти всіма фінансовими ресурсами США, тим самим здобувши панування над світом. Ця група використовувала свої фінансові ресурси й особисті зв'язки, щоб створити в суспільстві фінансову паніку й скористатися цим для усунення конкуренції в особі незалежних банків. У третій частині також лунають заяви про те, що ФРС США й ЦБ США було створено у шахрайський спосіб заради єдиної мети — вкрасти багатство націй та контролювати військові, політичні й культурні події для особистої фінансової вигоди, що, на думку автора фільму, у підсумку призведе до створення на планеті єдиної держави, в якій чільну роль відіграватиме олігархія.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б ČSFD — 2001.
  2. The Zeitgeist Film Series Gateway | Zeitgeist: The Movie, Zeitgeist: Addendum, Zeitgeist: Moving Forward. zeitgeistmovie.com. Архів оригіналу за 30 квітня 2008. Процитовано 2 квітня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]