Ділильна лійка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ділильні лійки:
А —конусоподібна,
В — циліндрична
Органічна фаза і водний розчин (знизу). Водний розчин випускається через кран.

Ділильна лійка — скляна посудина, часто конічної форми, що використовується у лабораторії для розділення рідин, що не змішуються.
Ділильна лійка має зверху макрошліф і закривається відповідним корком, а знизу - кран для випуску. Якщо таку посудину наповнити двома рідинами, що не змішуються (двома фазами), то рідина із більшою густиною опускається вниз (наприклад у випадку суміші вода/олія, вода буде знизу) і її можна випустити краном у іншу посудину. Оскільки ділильна лійка має конічну форму з трубкою, це дозволяє точне розділення рідин, тобто можна закрити кран перед тим як почне витікати вже легка фаза, що була зверху.

Використання[ред. | ред. код]

Ділильна лійка використовується у лабораторіях для виконання аналізів, органічних синтезів для екстракції речовини із одного розчину в інший. Для проведення цього процесу додають незмішуваний розчинник (екстрагент) до розчину, що містить суміш речовин і екстрагують певну речовину у цей розчинник. Після багаторазових струшувань, розділення фаз, спускання розчинника із посудини і додавання нового проходить виділення (екстракція) необхідної до виділення речовини. Така поведінка рідин, що не змішуються описана Законом розподілу Нернста. Екстракція рідини рідиною є методом розділення та очистки речовин.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Walter Wittenberger: Chemische Laboratoriumstechnik: ein Hilfsbuch f. Laboranten u. Fachschüler. 7., völlig neubearb. Auflage. Springer, Wien / New York, ISBN 3-211-81116-8. (нім.)
  2. Michael Wächter: Chemielabor. Einführung in die Laborpraxis. 1 Auflage. Wiley-VCH, Weinheim, ISBN 978-3-527-32996-0. (нім.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • A.F. Holleman, E. Wiberg, N. Wiberg: Lehrbuch der Anorganischen Chemie. 101. Auflage. Walter de Gruyter, Berlin. New York 1995, ISBN 3-11-012641-9. Ст. 6—7 (нім.)