Загублений світ (фільм, 1960)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загублений світ
англ. The Lost World
Жанр фентезійний фільм, пригодницький фільм і науково-фантастичний фільм
Режисер Ірвін Алленd
Продюсер Ірвін Алленd і Cliff Reidd
Сценарист Ірвін Алленd і Чарльз Беннетт (легкоатлет)
На основі Загублений світ
У головних
ролях
Michael Rennied, Jill St. Johnd, David Hedisond, Клод Рейнс, Fernando Lamasd, Richard Haydnd, Ian Wolfed, Ray Stricklynd, Vitina Marcusd, Ben Wrightd, Бесс Флаверзd, Ross Brownd, Гарольд Міллерd[1], Jay Novellod, Brian Roperd[1] і George Pellingd[1]
Оператор Winton Hochd
Композитор Paul Sawtelld і Берт Шефтер
Кінокомпанія 20th Century Fox
Дистриб'ютор 20th Century Fox
Тривалість 97 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1960
IMDb ID 0054038

«Загублений світ» (англ. The Lost World, 1960) — художній фільм режисера Ірвіна Аллена[en] за мотивами роману Артура Конана Дойла «Загублений світ».

Сюжет[ред. | ред. код]

Вчений Джордж Едвард Челленджер, відомий біолог і антрополог, стверджує, що в серці Південної Америки існує плато, населене вимерлими динозаврами. Для того, щоб це довести, він вирушає в експедицію, в яку також входять професор Саммерлі, який має намір спростувати Челленджера, молодий репортер Едвард Мелоун (Девід Гедісон[ru]), мандрівник Лорд Джон Рокстон (Майкл Ренні[ru]) і Дженніфер Голмс, дочка видавця і боса Мелоуна, який є спонсором експедиції. Експедиція прибуває на плато на вертольоті, і виявляють, що воно дійсно населене динозаврами, а також гігантськими павуками і хижими рослинами. Чудовиська знищують вертоліт, роблячи повернення на ньому неможливим. Герої виявляються ізольованими від решти світу. Вони знаходять загадковий щоденник якогось Бертона Вайта і дізнаються, що Рокстон знає про долю Вайта. З'ясовується, що Вайт — дослідник, який побував на плато задовго до них. За допомогою щоденника герої відкривають багато таємниць плато. Вони виявляють на плато велике поселення індіанців. Індіанці проводять героїв у глибокі лавові печери, де Рокстон знаходить алмазне родовище. Там герої стикаються з «вогненним монстром» — величезним м'ясоїдним ящером, що мешкає в лаві, але їм вдається знайти вихід з печер. Вони залишають плато і повертаються в Лондон. Саме плато разом з усіма його мешканцями гине внаслідок виверження вулкана, а героям вдається врятувати лише одне яйце динозавра.

В ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Майкл Ренні[ru] Лорд Джон Рокстон Лорд Джон Рокстон досвідчений мисливець
Джілл Сент-Джон[ru] Дженніфер Голмс Дженніфер Голмс дочка власника газети
Девід Гедісон[ru] Едвард Мелоун Едвард Мелоун журналіст газети Global News
Клод Рейнс професор Джордж Едвард Челленджер професор Джордж Едвард Челленджер голова експедиції
Фернандо Ламас[en] Мануель Гомес Мануель Гомес пілот вертольота
Річард Гейдн[ru] професор Саммерлі професор Саммерлі колега Челленджера
Рей Стріклін[en] Девід Голмс Девід Голмс брат Дженніфер
Джей Новелло[en] Коста Коста
Єн Волф[en] Бертон Вайт Бертон Вайт відвідував плато до експедиції Челленджера
Джон Грем Стюарт Голмс Стюарт Голмс батько Девіда і Дженніфер, бос Мелоуна
Колін Кемпбелл[en] Волдрон професор Волдрон
Вітіна Маркус[en] абориген

Виробництво[ред. | ред. код]

1959 року Аллен придбав права на роман Дойла за $100,000. Він хотів, щоб у фільмі грали Тревор Говард, Пітер Устинов і Рейнс[2], а також Віктор Метьюр[ru] і Гілберт Роланд[ru] (Роланд знявся в однойменному фільмі 1925 року). Він найняв Чарльза Беннета, щоб той допоміг йому адаптувати книгу для кіноекрану і довірив Віллісу О'Браєну, який працював на фільмі 1925 року[3], створення моделей для фільму.

Аллен отримав фінансування зйомок фільму від Бадді Адлера, голови виробництва студії 20th Century Fox[4].

У фільмі застосовано прості спецефекти: для знімання динозаврів використані варани, крокодили й ігуани, до спин і голів яких прикріплено плавники і гребені. За такою технологією створено ящера для фільму «Подорож до центру Землі» 1959 року. Критикам не сподобався цей метод, оскільки, за їх словами, моделі динозаврів, зняті за допомогою технології «стоп-кадр» виглядали б більш реалістичними. Режисер Аллен пізніше зізнався, що він не міг використовувати технологію, бюджет студії дозволив йому використовувати тільки живих істот.

Невеликий фрагмент з фільму використано 1970 року для фільму «Коли на Землі панували динозаври»[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в ČSFD — 2001.
  2. LOCAL FILM VIEWS: Return to 'The Lost World' Planned — New Indian Drama — Other Items By A. H. WEILER. New York Times (1923-Current file) [New York, N.Y] 28 June 1959: X7.
  3. Workman, Christopher; Howarth, Troy (2016). «Tome of Terror: Horror Films of the Silent Era». Midnight Marquee Press. p. 199. ISBN 978-1936168-68-2. (англ.)
  4. Entertainment Films Stage Music: Adler Signs Allen for 'Lost World' Los Angeles Times (1923-Current File) [Los Angeles, Calif] 01 Oct 1959: B12

Посилання[ред. | ред. код]