Земля обітована (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Земля обітована
пол. Ziemia obiecana
Жанр драма
Режисер Анджей Вайда
Сценарист Анджей Вайда
На основі Обіцяна земляd
У головних
ролях
Данієль Ольбрихський
Войцех Пшоняк
Анджей Северин
Оператор Вацлав Дибовський
Едвард Клосинський
Вітольд Собоціньський
Композитор Войцех Кіляр
Монтаж Зофія Дворнік
Галина Пругар
Художник Tadeusz Kosarewiczd
Тривалість 180 хв
Мова польська, німецька
Країна Польща Польща
Рік 1975
Кошторис 31 300 000 zł
IMDb ID 0072446
CMNS: Земля обітована у Вікісховищі

Земля обітована (пол. Ziemia obiecana) — польський драматичний фільм режисера Анджея Вайди, знятий за мотивами однойменного роману Владислава Реймонта. Зйомки стрічки відбулись в Лодзі; вона розповідає історію про поляка, німця та єврея, які намагаються збудувати фабрику у сирому світі капіталізму XIX століття.

Вайда представляє шокуючу картину міста, його брудні та небезпечні фабрики та показово-розкішні будинки, позбавлені смаку та культури. Фільм йде слідами Чарльза Діккенса, Еміля Золі та Максима Горького, а також німецьких експресіоністів, таких як Кнопф, Майднер та Грош, які продемонстрували що таке соціальний протест.[1]

Відомий американський режисер Мартін Скорсезе у 2014 році назвав стрічку одним із шедеврів польського кінематографу.[2]

За результатами опитування 2015 року, проведеним Польським музеєм кінематографу, Земля обітована вважається найкращим польським фільмом всіх часів.[3][4]

Сюжет[ред. | ред. код]

Кароль Боровецький (Данієль Ольбрихський), молодий польський шляхтич, є керуючим інженером на текстильній фабриці Бухольц. Він безжальний у побудові своєї кар'єри і невдоволений давніми традиціями своєї фінансово занепалої родини. Він планує створити власну фабрику за допомогою своїх друзів Макса Баума (Анджея Северина), німця та спадкоємця старої фабрики ручної роботи, та Моріца Вельта (Войцеха Пшоняка), незалежного єврейського бізнесмена. Боровецький, завдяки своєму роману з Люсі Цукер (Калина Єдрусик), дружині іншого текстильного магната, дізнається про майбутню зміну тарифів на бавовняні вироби та здійснює вигідний контракт на ринку ф'ючерсів у Гамбурзі. Однак потрібно знайти більше грошей, тож всі три персонажі відкидають свою гордість, щоб зібрати необхідний капітал.

У день відкриття фабрики Боровецький мусить заперечувати свій роман з дружиною Цукера перед ревнивим чоловіком, який будучи євреєм, змушує присягати того на священному католицькому об’єкті. Потім Боровецький супроводжує Люсі, щоб вона виїхала до Берліна. Однак Цукер посилає підручного, щоб той стежив за дружиною; він підтверджує їхній зв'язок і повідомляє Цукера, який мститься Боровецькому, спалюючи його абсолютно нову, незастраховану фабрику. Боровецький та його друзі втрачають все, заради чого вони працювали.

Події у фільмі швидко перемотуються на кілька років вперед. Боровецький оговтався фінансово, одружившись з багатою спадкоємицею Мадою Мюллер, і він має власну фабрику. Його фабриці загрожує страйк робітників. Боровецький змушений вирішити, чи слід відкривати вогонь по страйкуючих і мітингуючих робітниках, які кидають камінь в кімнату, де зібралися Боровецький та інші. Партнер йому нагадує, що змінити свої методи ніколи не пізно. Боровецький, який ніколи не виявляв людського співчуття до своїх підлеглих, все ж уповноважує поліцію відкривати вогонь.

В ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Данієль Ольбрихський Кароль Боровецький Кароль Боровецький
Войцех Пшоняк Моріц Вельт Моріц Вельт
Анджей Северин Макс Баум Макс Баум
Калина Єндрусик Люсі Цукер Люсі Цукер
Анна Негребецька Анка Анка
Божена Дикель Мада Мюллер Мада Мюллер
Анджей Шалавський Герман Бухольц Герман Бухольц
Станіслав Ігар Грюншпан Грюншпан
Францішек Печка Пан Мюллер Пан Мюллер
Бернард Ладиш російський купець російський купець

Нагороди[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Promised Land (Ziemia Obiecana) - screening at the Polish Film Festival. Meetup (нім.). Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 4 квітня 2020.
  2. "Найкращий фільм усіх часів", або ж стрічка "Земля обітована", яку знімали у Лодзі - lodz-trend.eu (укр.). Процитовано 10 серпня 2022.
  3. kb (28 грудня 2015). POLSKA – NAJLEPSZE FILMY według wszystkich ankietowanych. Muzeum Kinematografii w Łodzi (pl-PL) . Процитовано 4 квітня 2020.[недоступне посилання]
  4. «Земля обітована» Анджея Вайди - найкращий польський фільм усіх часів. Polskie Radio dla Zagranicy. Процитовано 4 квітня 2020.
  5. Анджей Вайда. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021.
  6. 1975 :: 34th Moscow International Film Festival. web.archive.org. 16 січня 2013. Архів оригіналу за 16 січня 2013. Процитовано 4 квітня 2020.
  7. The 48th Academy Awards | 1976. Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences (англ.). Архів оригіналу за 14 травня 2021. Процитовано 4 квітня 2020.
  8. Помер польський режисер Анджей Вайда. Українська правда _Життя. Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 4 квітня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]