Зло під сонцем (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зло під сонцем
англ. Evil Under the Sun
Жанр детективний фільм
Режисер Гай Гамільтон
Продюсер Richard M. Goodwind і John Knatchbull, 7th Baron Brabourned
Сценарист Anthony Shafferd
На основі Зло під сонцем
У головних
ролях
Пітер Устінов,
Меггі Сміт,
Діана Рігг,
Джейн Біркін,
Джеймс Мейсон
Оператор Крістофер Чаллісd
Композитор Коул Портер
Кінокомпанія EMI Filmsd
Дистриб'ютор Columbia Pictures і Netflix
Тривалість 117 хв. і 116 хв.
Мова англійська
Країна  Велика Британія
 Австралія
Рік 1982
Кошторис 10 000 000 $
Касові збори 6 110 000 $[1]
IMDb ID 0083908
Попередній Дзеркало тріснуло
CMNS: Зло під сонцем у Вікісховищі

«Зло під сонцем» (англ. Evil Under the Sun) — британський детективний фільм 1982 року, знятий Гаєм Гамільтоном за однойменним романом Агати Крісті.

Другий з шести фільмів, де роль Еркюля Пуаро виконав Пітер Устінов. Перший — «Смерть на Нілі» (1978).

Сюжет[ред. | ред. код]

Приватний детектив Еркюль Пуаро отримує від страхової компанії замовлення на розслідування справи про підміну цінного діаманта, який належить мільйонеру серу Орасу Блатту. Розслідування приводить його на курортний острів в Адріатичному морі, до розкішного готелю «У Дафни», який раніше був літньою резиденцію короля вигаданої країни Тіренн (в інших перекладах Тиранії). Дафна Касл, власниця готелю, — колишня коханка короля, а сам готель — подарунок короля. До вже перебуваючих у готелі подружньої пари Майри і Оделла Гарднерів, продюсерів з Нью-Йорка, та Рекса Брюстера, театрального критика, приєднуються молодий, привабливий Патрік Редферн і його нервова і вразлива дружина Крістіна, а також давній знайомий хазяйки готелю Кеннет Маршалл. З останнім прибувають його дочка-підліток Лінда і дружина Арлена Маршалл, колишня популярна акторка, відома під прізвищем Стюарт.

Манірна і зверхня Арлена Маршалл швидко викликає до себе загальну антипатію: на очах у всіх вона фліртує зі спортивним, натренованим Патріком Редферном, якому лестять загравання зрілої жінки. В результаті цього у дружини Патріка Крістіни, вразливої артистичної натури, через слабке здоров'я позбавленої можливості брати участь в літніх розвагах, розвивається справжній комплекс неповноцінності. Кеннет Маршалл, солідний і добросердечний, не помічає очевиднрї невірності його дружини. Але й переконавшись в цьому, він продовжує дотримуватися принципу «допоки смерть не розлучить нас», не помічаючи також поганого ставлення Арлени як мачухи до його доньки Лінди. Дафна, колишня суперниця Арлени по сцені, яка все ще має до неї доволі ворожі почуття, стає на сторону Кеннета і його доньки, якій щиро симпатизує. Майра і Оделл Гарднер тим часом відчайдушно намагаються отримати згоду колишньої зірки на участь у їхній новій постановці. Арлена різко відхиляє їхню пропозицію, тим самим прирікаючи їх на банкрутство.

Рекс Брюстер також знаходиться на межі фінансової катастрофи: не в останню чергу завдяки своїм закулісним зв'язкам у світі шоу-бізнеса він щойно завершив написання скандальної біографії колишньої ікони Бродвею, опублікувавши яку він міг би поліпшити своє фінансове становище. Але йому не вдається отримати згоду Арлени на публікацію. Крім того, з'ясовується, що саме легковажна Арлена була нареченою сера Ораса і отримала від нього в подарунок діамант, а після розриву і вимоги повернути коштовність, прислала йому підробку. Коли ж одного дня Арлену знаходить задушеною на безлюдному пляжі, де вона домовилися зустрітися з коханцем, виявляється, що кожен з присутніх має мотив для скоєння злочину і залізне алібі. Але Пуаро все ж вдається вирахувати злочинців.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Пітер Устінов Еркюль Пуаро Еркюль Пуаро
Меггі Сміт Дафна Касл Дафна Касл
Колін Блейклі сер Орас Блатт сер Орас Блатт
Денніс Квіллі Кеннет Маршалл Кеннет Маршалл
Діана Рігг Арлена Стюарт-Маршалл Арлена Стюарт-Маршалл
Джеймс Мейсон Оделл Гарднер Оделл Гарднер
Сільвія Майлз Майра Гарднер Майра Гарднер
Джейн Біркін Крістіна Редферн Крістіна Редферн
Ніколас Клей Патрік Редферн Патрік Редферн
Родді Макдавелл Рекс Брюстер Рекс Брюстер
Емілі Гоун Лінда Маршалл Лінда Маршалл
Річард Вернон Флевіт Флевіт
Барбара Гікс секретарка Флевіта секретарка Флевіта
Пол Ентрім інспектор поліції інспектор поліції
Дмитрій Андреас Джино Джино

Місця зйомок[ред. | ред. код]

Зйомки фільму проходили на іспанському острові Майорка та у павільйонах Lee International Studios в лондонському районі Вемблі у травні 1981 року[2].

Відмінності від роману[ред. | ред. код]

Сюжет роману Агати Крісті викладений у фільмі достатньо вільно. Місце дії перенесено з Великої Британії на Адріатичне море, до умовної Тиранії, під якою вгадуються Югославія чи Албанія, назву готелю змінено з «Веселий Роджер» на «У Дафни» (натомість «Веселим Роджером» названо яхту сера Ораса Блатта). Товариство в готелі стало в цілому більш «вишуканим». Імена та професії героїв змінені: так, дама атлетичної статури Емілі Брюстер з роману у фільмі стала чоловіком — театральним критиком Рексом Брюстером; американські туристи Керрі і Оделл Гарднери стали американськими театральними продюсерами Майрою і Оделлом Гарднерами; давня приятелька Кеннета Маршалла Розамунд Дарнлі взагалі відсутня в фільмі, її сюжетна лінія частково була використана для образу Дафни Касл. Більш-менш відповідають своїм образам в романі головні персонажі — Еркюль Пуаро, родина Маршаллів, подружжя Редфернів. Також у книзі відсутня сюжетна лінія, де Пуаро розслідує підміну діаманта, в романі він просто знаходиться в готелі на відпочинку.

Номінації[ред. | ред. код]

Премія Едгара Алана По

  • 1983 — Номінація на найкращий фільм (Ентоні Шаффер).

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]