Людина з планети Ікс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людина з планети Ікс
англ. The Man from Planet X
Жанр фантастика, жахи, мелодрама
Режисер Едгар Джордж Улмер
Продюсери
  • Обрі Вайсберг
  • Джек Поллексфен
Сценаристи
  • Обрі Вайсберг
  • Джек Поллексфен
У головних
ролях
Роберт Кларк
Маргарет Філд
Реймонд Бонд
Оператор Джон Л. Расселл
Композитор Чарльз Кофф
Кінокомпанія Mid Century Film Productions
Дистриб'ютор United Artists
Тривалість 70 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1951
Дата виходу 27 квітня 1951
Кошторис $51 000 (оцінка)[1][2]
Касові збори $1,2 млн[1]
IMDb ID 0043778
Рейтинг IMDb: 5.8/10 stars
Додаткові характеристики
Співвідношення 1,37:1
Колір чорно-білий
Звук моно (Western Electric Recording)

«Людина з планети Ікс» (англ. The Man from Planet X) — американський фантастичний фільм жахів 1951 року, поставлений режисером Едгаром Джорджем Улмером.

Сюжет[ред. | ред. код]

Журналіст із Лос-Анджелеса Джон Лоренс приїжджає на шотландський острів Беррі, де живе професор Елліот, який відкрив у Сонячній системі невідому раніше планету Ікс, яка через кілька десятків годин наблизиться до Землі. Обладнавши під свої потреби стародавню вежу, що багато століть тому оберігала місцевих жителів від навал вікінгів, Елліот веде спостереження за планетою разом з доктором Мірзом, людиною жадібною до влади і грошей, якого Лоренс відкрито зневажає: на його думку, Мірз дивом вислизнув від правосуддя й повинен відсидіти у в'язниці як мінімум років двадцять). Енід, донька Елліота, — подругу дитинства Лоренса. Вночі вона їде по туманній рівнині, потрапляє в аварію і знаходить дивну капсулу у формі підводного дзвону, за склом якої бачить страшне обличчя. Вона прибігає до батька й розповідає йому про дивну подію, і той негайно пов'язує його з наближенням планети Ікс. Елліот і Лоренс прямують до космічного корабля, звідки виходить низькорослий людиноподібний чужопланетянин і боязливо погрожує їм револьвером. Незабаром він слабшає, і Лоренсу доводиться підкрутити ручку його кисневої маски, щоб він знову зміг дихати. Чужопланетянин вдячний, зовні виражає готовність до співпраці і йде за чоловіками у вежу. Мірз хоче встановити з ним контакт за допомогою геометрії і просить залишити їх наодинці. Налагодивши спілкування з чужопланетянином, він накидається на нього, щоб силою видерти наукові таємниці. У подальші години Енід, Мірз, Елліот і ще два місцеві жителі зникають. Чужопланетянин викрав, приборкав і зомбував їх за допомогою яскравого променя космічного корабля. Оскільки телефонна лінія обірвана, місцевий поліцейський оптичним телеграфом просить екіпаж корабля, що пропливає повз, попередити Скотленд-Ярд. На острів приїжджають два інспектори. До цього часу інші жителі села теж стали «рабами» інопланетянина. Інспектори хочуть підключити армію. У Лоренса є інша пропозиція, але йому дають час лише до 11-ї години вечора, оскільки опівночі планета Ікс, чиїм мешканцям загрожує загибель від переохолодження, наблизиться впритул до Землі і, ймовірно, почне вторгнення. Лоренсу вдається звільнити усіх зомбованих полонених з космічного корабля, по якому військові готувалися вдарити з гранатомета. Мірз хоче повернутися на корабель, але гине. Корабель вибухає разом з пілотом. Траєкторія планети Ікс проходить дуже близько від Землі, але планети розходяться. Лоренс говорить, що краще зберегти інформацію про ці події в таємниці. Він знову зустрінеться з Енид у Каліфорнії.

У ролях[ред. | ред. код]

Роберт Кларк Джон Лоренс
Маргарет Філд Енід Елліот
Реймонд Бонд професор Елліот
Вільям Шаллерт доктор Мірз
Рой Енджел поліцейський
Чарлз Девіс Джорді
Гілберт Фоллмен інспектор Портер
Том Дейлі Донал, шукач
Франклін Фарнум сержант Ферріс, помічник Портера титрах не вказаний)

Виробництво[ред. | ред. код]

«Людина з планети Ікс» є першим науково-фантастичним фільмом Едгара Дж. Улмера, знятий ним впродовж шести днів при мізерному бюджеті на студії Гела Роуча в Калвер-Сіті в декораціях, побудованих для фільму Віктора Флемінга «Жанна д'Арк» (англ. Joan of Arc)[3][4].

Знімальна група[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Monroe Specifications Named for 'Karamazov,; Lean Offers Ford Film Schallert, Edwin. Los Angeles Times (1923-Current File) [Los Angeles, Calif] October 22, 1956: A11.
  2. Butler, Craig Review (AllMovie)
  3. TCM Overview
  4. TCM Notes

Джерела[ред. | ред. код]

  • Лурселль, Жак. The Man from Planet X / Человек с планеты Икс // Авторская энциклопедия фильмов. — СПб. : Rosebud Publishing, 2009. — Т. 2. — С. 55-57. — 3000 прим. — ISBN 978-5-904175-02-3.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Офіційний трейлер фільму «Людина з планети Ікс»