Мухаммад аль-Кагір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мухаммад аль-Кахір)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухаммад аль-Кагір
араб. القاهر بالله
Динар аль-Кагіра
Ім'я при народженні أبو منصور محمد
Народився 899
Багдад
Помер 18 жовтня 950 або 951
Багдад
Громадянство Багдадський халіфат
Національність араб
Діяльність губернатор, халіф
Знання мов арабська
Титул халіф
Посада Abbasid caliphd
Термін 932—934 роки
Попередник аль-Муктадір
Наступник ар-Раді
Конфесія іслам
Рід Аббасиди
Батько аль-Мутадід
Мати Фітна
Брати, сестри Алі аль-Муктафі і Джафар аль-Муктадір

Мухаммад аль-Кагір (*899950/951) — 19-й володар Багдадського халіфату в 932934 роках. Тронне ім'я з арабської мови перекладається як «Переможець волею Бога». Повне ім'я — Абу Мансур Мухаммад ібн Ахмад аль-Мутадід аль-Кагір біллах.

Життєпис[ред. | ред. код]

Молоді роки[ред. | ред. код]

Походив з династії Аббасидів. Син халіфа аль-Мутадіда. Народився у 899 році у Багдаді, отримавши ім'я Мухаммад. Про його освіту нічого невідомо. Втім замолоду вирізнявся жорстоким характером. У 929 році частина військовиків, невдоволених правлінням халіфа аль-Муктадіра (зведеного брата Мухаммада), посадили на трон Мухаммада. Втім доволі швидко він втратив владу, яку повернув собі аль-Муктадір.

У 932 році під час нових виступів проти халіфа останнього було вбито, а новим халіфом став Мухаммад під ім'ям аль-Кагір.

Володарювання[ред. | ред. код]

Новий володар обрав за мету відновити авторитет і силу халіфату, втрачену за його попередників. Для початку він наказав арештувати мати аль-Муктадіра — Шагабу, яка була фактичною правителькою держави протягом тривалого часу. Після катувань її та найближчих слуг аль-Муктадіра було страчено у 933 році, а майно та гроші конфісковано до скарбниці.

Водночас аль-Кагір вирішив позбавитися від занадто впливового військовика аль-Муніса аль-Музаффара, що мав титул амір аль-умара (головнокомандувача). Халіф позбавив Муніса посади, передавши її військовику Таріфу. Після цього Муніса та його прихильників було страчено. Все це підтримувалося знаттю держави і мешканцями Багдада.

Втім поступово дії аль-Кагіра перетворилися на репресії проти невдоволених. При цьому сам халіф дедалі частіше поринав у розваги, що ще більше спустошило скарбницю. Зрештою стався заколот на чолі з колишнім візиром Ібн Муклою, які захопили аль-Кагіра, а коли той відмовився зрікатися влади, засліпили та кинули до в'язниці. Владу передано його небожу Ахмаду.

Подальше життя[ред. | ред. код]

Колишній халіф до 945 року перебував у багдадській в'язниці. Після цього мешкав у місті як жебрак. Помер на одній з вулиць Багдада у 950 році.

Джерела[ред. | ред. код]