Міс Світу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міс Світу
англ. Miss World
Логотип конкурсу Міс Світу
Гасло "Краса з метою"
Тип Конкурс краси
Засновник Eric Morleyd
Засновано 29 Липня 1951
Штаб-квартира Лондон, Велика Британія Велика Британія
Місце діяльності all countriesd
Офіційні мови англійська
Ключові особи Джулія Морлі
Вебсайт: www.missworld.com

CMNS: Міс Світу у Вікісховищі

Міс Сві́ту (англ. Miss World) — міжнародний конкурс краси, один з найпрестижніших конкурсів краси у світі, поряд з конкурсами Міс Всесвіт, Міс Інтернешнл і Міс Земля. Конкурс був започаткований англійцем Ериком Морлі у 1951 році і з того часу проводиться щорічно. Після смерті Морлі, з 2000 року президентом Міс Світу стала його дружина, Джулія Морлі.

20-те століття[ред. | ред. код]

Конкурс Міс Світу з'явився у Великій Британії завдяки Еріку Морлі в 1951 році, того року шоу було організоване у вигляді конкурсу бікіні. Ця подія набула широкого розголосу в засобах масової інформації та отримала назву «Міс Світу». Захід був запланований як одноразовий, але, дізнавшись про майбутнє шоу Міс Всесвіт, Морлі вирішив зробити шоу щорічним, а назву «Miss World» було зареєстровано як торгову марку.

Спочатку конкурс бікіні був задуманий як реклама купальників, які щойно вийшли на ринок, а доволі консервативна Велика Британія сприйняла конкурс негативно, назвавши його занадто зухвалим та непристойним. В 1951 році переможницею обрали Керстін «Кікі» Хаканссон зі Швеції, яка під час нагородження була лише в бікіні, що також суттєво підлило олії у вогонь. Через суперечки, які виникли після нагородження Хаканссон, країни з суворими релігійними традиціями залякували тим, що їх учасниці перестануть брати участь в наступних конкурсах, а також конкурс купальників засуджувався Папою Римським.

Після першого ж конкурсу бікіні були замінені на більш скромні купальники, а з 1976 року для нагородження переможниці почали вдягати вишукані вечірні сукні. Таким чином Керстін Хаканссон була першою і єдиною красунею, яка була вдягнена у бікіні для нагородження. На конкурсі, який проводився у 2013 році, всі учасниці були вдягнені в суцільні купальники та парео.

У 1959 році Бі-бі-сі почав транслювати конкурс, завдяки чому популярність шоу помітно зросла. З 1960 по 1970 роки Міс Світу була однією з найпопулярніших передач на британському телебаченні.

Перший конкурс Міс Світу в 1951 р.

Проте, в 1970 році конкурс Міс Світу, що проходив у Лондоні, був перерваний жінками-демонстрантами, «озброєними» бомбами з борошна, смердючими бомбами та водяними пістолетами.

У 1980 році конкурс змінив свою місію, гаслом конкурсу стала фраза: «Краса з метою» (''Beauty with a Purpose"), для оцінки конкурсанток додали тести на інтелект та особистість.

Наразі конкурс Міс Світу є одним з найвідоміших конкурсів краси у світі, проте у своїй рідній Британії він розглядається як старомодний, а остання трансляція конкурсу на британському телебаченні була в 1998 році.

21-те століття[ред. | ред. код]

У 2000 році помер Ерік Морлі, а його дружина, Джулія Морлі, стала дикектором Організації Міс Світу.

у 2001 році Агбані Дарего з Нігерії стала першою африканською переможницею Міс Світу. Це означало, що в 2002 році фінал конкурсу мав проводитись в Абуджі, столиці Нігерії. Проте, було багато суперечок щодо місця проведення конкурсу через ситуацію з нігерійською жінкою, Аміною Лаваль, яка очікувала на смерть через побиття камінням за подружню зраду відповідно до закону шаріату. Організація Міс Світу прийняли рішення провести конкурс в Абуджі та використати громадський резонанс навколо своєї присутності для того, щоб забезпечити глобальну обізнаність щодо положення Аміни та вжити певних заходів, щоб запобігти страті.

Організація Міс Світу[ред. | ред. код]

Національні представництва Міс Світу існують в більше ніж 100 країнах світу. Представництво в Міс Світу в Україні знаходиться в м. Київ. Щорічно в Києві обирається Міс Україна, яка має змогу брати участь в конкурсі Міс Світу.

За роки свого існування організація зібрала більше ніж 250 мільйонів фунтів стерлінгів на благодійність та допомогу знедоленим дітям.

Miss World, Limited — це приватне підприємство, тому інформації про доходи, витрати та благодійні внески компанії немає в загальному доступі.

Beauty with a Purpose[ред. | ред. код]

Програма «Beauty with a Purpose» («Краса з метою») зареєстрована як неприбуткова благодійна організація за підтримки конкурсу Міс Світу. Організація займається збором коштів, наданням гуманітарної допомоги та участю у благодійних проєктах по всьому світу.

Організація «Beauty with a Purpose» була створена Джулією Морлі в 1972 році. Організація зібрала та пожертвувала сотні мільйонів фунтів стерлінгів місцевим та міжнародним організаціям з усього світу для надання допомоги дітям, які знаходяться у скрутному стані.

Переможниці національних конкурсів Міс Світу (за підтримки Національних організацій Міс Світу) реалізовують благодійні проєкти «Краса з метою» більше ніж у 100 країнах світу.

2013-го року Меган Янг спільно з Товариством Червоного Хреста доставили продукти харчування та ін. постраждалим від шторму, Філіппіни.[1]

Переможниці конкурсу благодійних проєктів[ред. | ред. код]

Рік Переможець Країна Презентація
2016 Наташа Мануела Індонезія Відео-презентація [Архівовано 15 жовтня 2020 у Wayback Machine.]
2015 Марія Харфанті Індонезія Відео-презентація [Архівовано 30 листопада 2021 у Wayback Machine.]
2014 Іда Нгума Кенія SmileTrain, відео-презентація
2014 Джулія Гама БразиліяБразилія Відео-презентація
2014 Рафіейя Хусейн Гаяна Відео-презентація
2014 Коял Рана Індія Відео-презентація
2014 Марія Рахаєнг Індонезія Відео-презентація [Архівовано 9 грудня 2014 у Wayback Machine.]

Етапи конкурсу[ред. | ред. код]

Півфінал[ред. | ред. код]

Взяти участь в конкурсі Міс Світу мають змогу переможниці національних конкурсів краси, наприклад, Міс Україна Світу.

У ході Міс Світу серед учасниць проводиться низка різних конкурсів: конкурс талантів, спортивний конкурс, краща топ-модель. Ці конкурси називаються «Fast Track», оскільки переможниця кожного із змагань автоматично обирається до півфіналу (топ-20). В 2012 році було додано конкурс Miss World Multimedia, в якому оцінюється здатність учасниць комунікувати свої благодійні проєкти за допомогою соціальних платфом, Instagram тощо.

Також учасниці презентують свій власний благодійний проєкт «Краса з метою», який кожна з конкурсанток реалізовує в своїй країні до початку конкурсу. Благодійний проєкт, який торкається найбільш актуальної та важливої теми, автоматично дає пропуск у топ-20.

Серед 20 півфіналісток обираються 10 учасниць, 11-тою стає переможиця глядацьких симпатій.

Фінал[ред. | ред. код]

До участі у фіналі конкурсу обираються 5 учасниць, які проходять інтелектуальний тест Question&Answer (дають відповіді на питання суддів).

Переможниці[ред. | ред. код]

Інші переможниці конкурсу зазначені у Списку переможниць конкурсу Міс Світу.

Рік Міс Світу Країна Місце проведення
2018 Ванесса Понсе Мексика Мексика Санья, КНР
2017 Мануші Чхіллар Індія Індія Санья, КНР
2016 Стефані Дель Валле Пуерто-Рико Пуерто-Рико Вашингтон, США
2015 Мірейя Лалагуна Іспанія Іспанія Санья, Китай
2014 Ролін Строс Південно-Африканська Республіка Південно-Африканська Республіка Лондон, Велика Британія
2013 Меган Янг Філіппіни Філіппіни Нуса-Дуа, Індонезія

Галерея переможниць[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. PHILIPPINES - Miss World Volunteers with the Red Cross (англ.). 2013. Архів оригіналу за 15 січня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]