Айшварія Рай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Айшварія Рай
тулу ಐಶ್ವರ್ಯ ರೈ
Ім'я при народженні англ. Aishwarya Rai
гінді ऐश्वर्या राय
Народилася 1 листопада 1973 (50 років)
Мангалур, Індія
Громадянство  Індія[3]
Релігія індуїзм[4]
Діяльність кіноакторка, модель, учасниця конкурсу краси, акторка
Alma mater Мумбайський університет, Ruparel Colleged і Kishinchand Chellaram Colleged
Роки діяльності 1997 — тепер. час
У шлюбі з Абхішек Баччан
Діти Aaradhya Bachchand[3]
IMDb nm0706787
Автограф
Нагороди та премії

CMNS: Айшварія Рай у Вікісховищі

Айшварія Рай Баччан (тулу ಐಶ್ವರ್ಯ ರೈ [əjɕʋərjaː rəj], гінді ऐश्वर्या राय, англ. Aishwarya Rai Bachchan; нар. 1 листопада 1973 року, Мангалуру, Карнатака, Індія) — індійська фотомодель і актриса, знімається в основному у фільмах на хінді. Переможниця конкурсу «Міс світу» 1994 року. У 2009 році отримала четверту за величиною державну нагороду Індії Падма Шрі. Офіцер французького ордена мистецтв і літератури з 2012 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в сім'ї офіцера торгового флоту Крішнараджа Рая і письменниці Врінди Рай. У актриси є старший брат - інженер торгового флоту Адітья, який виступав продюсером фільму «Сердечна прихильність». Рідна мова Айшварії — тулу, також володіє англійською, хінді, маратхі і тамільською мовами. У дитинстві вчилася класичної музики і танців. У ранньому віці з родиною переїхала в Бомбей, де відвідувала Arya Vidya Mandir high school в передмісті Сантакруз. Після закінчення Ruparel College (до нього рік провчилася в Jai Hind College) вступила до університету, де почала вивчати архітектуру, але потім стала моделлю. У 1994 році перемогла на конкурсі «Міс Світу». Після брала участь в рекламній кампанії Pepsi, знімалася для журналу Vogue.

Кар'єра в кіно:

Першою роллю Айшварії в кіно був добре зустрінутий критиками тамільський фільм «Тандем» 1997 року, де вона виконала подвійну роль: сільську красуню і актрису. Однак її боллівудський дебют, «Закоханий самозванець», де вона зіграла разом з тоді ще популярним Боббі Деол. Незважаючи на це, Айшварію нагородили премією Star Screen Award як багатообіцяючого новачка.

У 1998 році вийшов тамільський фільм «Невинна брехня». У наступному році вийшов фільм «Навіки твоя», з партнером по якому, Салманом Ханом, вона почала зустрічатися згодом. Її героїня Нандини, гуджаратка, яка змушена вступити в шлюб, незважаючи на те, що закохана в іншого чоловіка. За цю роль актриса удостоїлася першої Filmfare Award за кращу жіночу роль. У тому ж році вийшов фільм «Ритми любові», де вона зіграла співачку. Фільм мав комерційний успіх. У 2000 році вийшли фільми «Розум і почуття» і «Азарт любові», у якому вона вперше знялася разом з Шахруха Ханом. Обидва мали комерційний успіх і заробили похвали критиків. Інший фільм того ж року, «Кілька слів про любов», де вона зіграла тоді її початківцям актором Абхишеком Баччаном, провалився в прокаті. У фільмі «Девдас» Санджая Ліли Бхансалі, що вийшов в 2002 році, вона зіграла головну героїню Парваті, з дитинства закохану в головного героя, за що вона отримала другу нагороду Filmfare.

У 2003 році Айшварія була членом журі Каннського кінофестивалю. Тоді ж Айшварія уклала рекламний контракт з L'Oreal, взяла участь в рекламних кампаніях Coca-Cola і De Beers.

Що вийшов в 2004 році фільм «Ну що, закохався?», Де вона зіграла разом Вівек Оберой, провалився в прокаті. У тому ж році відбувся її голлівудський дебют у фільмі «Наречена і забобони», який мав комерційний успіх. Через рік вийшов фільм «Принцеса спецій», другий її проект на заході, який однак провалився в прокаті. А єдиним успішним проектом 2005 року стало Item-номер [en] «Kajra Re» у фільмі «Банті і Баблі». У 2006 році Айшварія зіграла злодійку, яка допомагає поліції зловити невловимого злочинця у фільмі «Байкери 2: Справжні почуття», який став найкасовішим фільмом року [13].

У 2009 році вона знялася в голлівудській комедії «Рожева пантера 2», де вона зіграла роль експерта по кримінології. У 2010 році вийшли два фільми «Робот» і «Демон», які стали для неї довгоочікуваним поверненням в тамільський кінематограф. У фільмі «Робот» вона зіграла Сану, в яку був закоханий розумний робот Читти. Обидва фільми мали комерційний успіх, на відміну від хінді-мовної версії «Демона» під назвою «Злодій», де Айшварія повторила свою роль і яка провалилася в прокаті. Також в прокаті провалився фільм «Молитва», де вона знову зіграла разом з Ритик Рошаном, хоча критики дали йому позитивну оцінку. У 2011 році Айшварія була обрана на головну роль у фільмі «Героїня», але через її вагітність роль відійшла Карині Капур [14] [15].

У 2015 році Айшварія повернулася на екрани після 5-річної перерви у фільмі «Взаємне тяжіння», який є ремейком корейського фільму «Сім днів», у якому вона вперше виступила в якості продюсера. У 2016 році з її участю вийшли два фільми: «Сарбжіт» і «Справи сердечні», у якому вона зіграла заміжню поетесу, яка закохалася в головного героя. У 2017 році актриса приступила до зйомок кінострічки Fanney Khan за участю Анила Капура і Раджкумара Рао [16].

Завдяки знанню мов Айшварія брала участь у фільмах, знятих бенгальською, тамільською, англійською мовами. Вона також була запрошена зіграти в парі з Бредом Піттом у фільмі «Троя», але відмовилася від ролі [17]. Айшварія Рай — перша індійська жінка, чия воскова фігура представлена в музеї мадам Тюссо.

Особисте життя

Айшварія з чоловіком Абхишеком на прем'єрі фільму в Лондоні (2011)

Протягом декількох років зустрічалася з Салманом Ханом. Після вони розлучилися. Через деякий час почала зустрічатися з актором Вівек Оберой. 14 січня 2007 року оголосила про заручини з актором Абхишеком Баччаном, сином відомого актора Амитабха Баччана, і 20 квітня того ж року вийшла за нього заміж. 16 листопада 2011 року Айшварія Рай в одній з клінік Мумбаї народила дочку [19]. Дівчинку назвали Аарадхія Баччан.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1997 ф Дует Iruvar Пушпа / Калпана
1997 ф І вони покохали один одного Aur Pyaar Ho Gaya Аші Капур
1998 ф Невинна брехня Jeans Мадхуміта / Вайшнаві
1999 ф Давай повернемося: Повернення додому Aa Ab Laut Chalen Пуджа
1999 ф Навіки твоя Hum Dil De Chuke Sanam Нандіні
1999 ф Ритми любові Taal Мансі
1999 ф Ravoyi Chandamama Ravoyi Chandamama Сонія
2000 ф Рокове свято Mela Чампакалі
2000 ф Розум і почуття Kandukondain Kandukondain Мінакші
2000 ф Азарт кохання Josh Шірлі
2000 ф Моє серце — для тебе! Hamara Dil Aapke Paas Hai Пріті Вайс
2000 ф Кілька слів про кохання Dhaai Akshar Prem Ke 'Сахіба гаревал
2000 ф Закохані Mohabbatein Мекха
2000 ф Голос серця Sanam Tere Hain Hum Сонія
2001 ф Острів кохання Albela Соня
2002 ф Девдас Devdas Парваті
2002 ф Єдина Dushman Соня (Найна)
2002 ф Нас не догонять Pyaar To Hona Hi Tha Санжана
2002 ф Мученики, 23 березня 1931 23rd March 1931: Shaheed запрошена зірка
2002 ф Повернути сина Shakthi: The Power дівчина-мрія
2003 ф Сердечна прихильність Dil Ka Rishta Тія Шарма
2003 ф Пісчинка Chokher Bali Бінодіні
2003 ф Лід на душі Kuch Naa Kaho Намрата Шрівастав
2004 ф Обов’язок понад усе Khakee Махалаксшмі
2004 ф Зустріч під дощем Raincoat Нірджа «Ніру»
2004 ф Ну що, закохався? Kyun!Ho Gaya Na Дійя Малотра
2004 ф Наречена і забобони Bride & Prejudice Лаліта Бакші
2005 ф Сум'яття почуттів Shabd Антара Вашіст / Таммана
2005 ф Банті і Баблі Bunty Aur Babli Запрошена зірка
2005 ф Принцеса спецій Mistress of Spices Тіло
2006 ф Спровокована Provoked: A True Story Кіранджіт Алувалія
2006 ф Красуня Лакнау Umrao Jaan Аміран, Умрао
2006 ф Байкери 2: Справжні почуття Dhoom:2 Сунехрі
2007 ф Гуру: Шлях до успіху Guru Суджата
2007 ф Останній легіон The Last Legion Міра
2007 ф Journey Across India Journey Across India Мумтаз Махал
2008 ф Джодха та Акбар Jodhaa Akbar Джодха Бай
2008 ф Саркар Радж Sarkar Raj Анита Раджан
2009 ф Рожева пантера 2 The Pink Panther 2 Соня
2010 ф Злодій Raavan Рагіні Субраманіям
2010 ф Демон Raavanan Рагіні Субраманіям
2010 ф Робот Enthiran Сана
2010 ф Благання Guzaarish Софія Де'Суза
2010 ф Переграти долю Action Replayy Мала Малотра

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]