Палац Воловичів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац Воловичів
Палац Воловичів
Координати: 53°47′50″ пн. ш. 23°39′39″ сх. д. / 53.7974444° пн. ш. 23.6608889° сх. д. / 53.7974444; 23.6608889
Країна Білорусь
МістоСвятськ
Типпалац і palace complexd
Тип будівліпалац
Стилькласицизм
Автор проєктуДжузеппе де Сакко
БудівельникДжузеппе де Сакко
АрхітекторДжузепе де Сакко
Засновникмагнат Антон Волович
Перша згадка1778 рік
Початок будівництва1778 р.
Побудованоперебудови в середині 19 ст.
Основні дати:
1778—1889
Будівлі:
палац, пейзажний парк, оранжерея, припалацова каплиця, ставки
Статус історико-культурна пам'ятка Білорусі.
Станзадовільний

Палац Воловичів. Карта розташування: Білорусь
Палац Воловичів
Палац Воловичів
Палац Воловичів (Білорусь)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Палац Воловичів  — один з найкращих палаців доби класицизму кінця 18 ст. на теренах сучасної Білорусі. Розташований на кордоні з Польщею в Гродненській області.

Історія створення

[ред. | ред. код]

Власник маєтку Антон Волович побудував палац за проектом італійського архітектора Джузепе де Сакко. Був обраний новомодний стиль класицизм. Будівництво закінчили 1779 року.

В архітектурі Західної Білорусі довго утримував свої позиції стиль бароко. Відгомоном стилю бароко в архітектурі палацу Воловичів стали лучкові, заокруглені фронтони, напівциркульні галереї і флігелі, що утворювали парадний двір — курдонер. Садиба мала всі ознаки садово-паркового ансамблю, бо разом з палацом вибудували каплицю та розпланували пейзажний парк зі ставками та каналами, вибудували оранжерею, створили пасіку.

Палац

[ред. | ред. код]

Архітектурною домінантою був двоповерховий палац, що мав три ризаліти на головному фасаді. Палац височив над одноповерховими галереями також завдяки даху з переломом — ще одним відгомоном стилю бароко. Перший поверх палацу наскрізно прорізаний коридором, що переходить в галереї і зручно пов'язує усі будівлі зсередини. Парадним був другий поверх, де були створені інтер'єри з ліпленими та мальованими оздобами (вазони, античні скульптури, класичні пейзажі). Є свідоцтва, що меблі теж створювали за проектами Джузеппе де Сакко, а доповнювали зразками барокової доби. Серед оздоб палацу були і каміни. В створенні інтер'єрів також брали участь художники декоратори — Т. Маньковський та А. Смуглевич.

Каплиця

[ред. | ред. код]
Каплиця

Каплиця вибудована окремо й (за висновками дослідників Білорусі) має дещо винятковий лад. Вона створена у 1889 р. в стилі неоготика. Головний фасад прорізаний трьома стрілчатими отворами, всередині — портал, два бічні — вікна. Каплиця має високий, готичний, двосхиловий дах без сигнатурки.

Історія у 19-20 ст

[ред. | ред. код]

Наприкінці 19 ст. нащадок Волович програв родинний маєток Гурському. В 20 ст. від Гурських за значні борги палац перейшов у власність — польської держави. Аби врятувати палац, тут розмістили наркологічний диспансер для польської богеми.

За часів СРСР тут мешкав туберкульозий санаторій. Після виведення санаторію — комплекс стояв пусткою і ніяк не використовувався. Але будівлі охороняли, що не заважало занепадати комплексу. Інтер'єри загинули раніше під час перепрофілювання споруд під медичні заклади.

Садово-парковий ансамбль «Святськ» був виставлений урядом Білорусі на аукціон, але покупця в країні не знайшлося. За наказом уряду, ансамбль передано до складу Національного банку Білорусі для створення готельного та представницького закладу з зобов'язанням повної реставрації.

Палацово-парковий комплекс «Святськ» внесено до Державного реєстру історико-культурних пам'яток Білорусі.

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]