Панкреатит

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Панкреатит
Спеціальність гастроентерологія
Препарати пропантелінd[1]
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 K85 K86.0K86.1
OMIM 167800
DiseasesDB 24092
MedlinePlus 001144e
eMedicine emerg/354
MeSH D010195
CMNS: Pancreatitis у Вікісховищі

Панкреатит — запалення підшлункової залози[2]. Цей орган є залозою змішаної секреції (внутрішньої і зовнішньої) і таким чином належить до ендокринної та травної систем людини. Порушення функції підшлункової залози є причиною багатьох захворювань, серед найрозповсюдженіших: панкреатит, інсулінозалежний цукровий діабет. Статистика свідчить, що хворих із панкреатитом — більшає.

Типи панкреатиту[ред. | ред. код]

Розрізняють гострий та хронічний панкреатит.

Гострий панкреатит[ред. | ред. код]

Найчастіше захворювання розвивається внаслідок вживання великої кількості їжі, особливо жирної, на фоні прийому надмірної кількості алкоголю; нервові стреси, травма живота. У разі гострого панкреатиту в залозі виникає змертвіння тканин та гнійне запалення. Хвороба дає про себе знати оперізувальним болем у животі, здебільшого в лівому підребер'ї, нудотою, блюванням, здуттям живота. За цими проявами, характерними і для інших порушень у роботі органів травної системи, тяжко розпізнати панкреатит, проте на основі клінічних, лабораторних та інструментальних досліджень лікар має змогу встановити точний діагноз.

Хронічний панкреатит[ред. | ред. код]

Хворих на хронічний панкреатит значно більше, бо виникає він як ускладнення гострого недолікованого панкреатиту та ще може бути наслідком — жовчнокам'яної хвороби, гастриту, дуоденіту, коліту, виразкової хвороби шлунка, грипу, ангіни, серцево-судинних хвороб, негараздів з печінкою, отруєння хімічними речовинами [джерело?]. Хворі скаржаться на хронічний біль в мезогастральній зоні, порушення травлення, про що свідчать жирні випорожнення.

Лікування[ред. | ред. код]

Тактика та методи лікування залежать від багатьох факторів, одним з яких слугує клінічний перебіг захворювання: гострий та хронічний.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NDF-RT
  2. Червяк, Петро (2001). Медична енциклопедія (укр.) . Київ: Просвіта. с. 566.