Побутовий робот

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роботизована газонокосарка

Побутовий робот — робот, призначений для допомоги людині в повсякденному житті. Зараз поширеність побутових роботів невелика, проте футурологи передбачають широке їх поширення в осяжному майбутньому. В 2007 році Білл Гейтс опублікував статтю «Робот в кожному будинку»[1], в якій міркує про значний потенціал роботів (включаючи домашніх, або побутових роботів) для соціуму.вони допомагають людям переносити щось важке.:)

Комерційні моделі побутових роботів[ред. | ред. код]

Роботи-іграшки[ред. | ред. код]

Одним з перших прикладів вдалої масової промислової реалізації роботів-іграшок стала собачка AIBO корпорації Sony. У серії розвиваючих іграшок LEGO є набір конструктора LEGO Mindstorms для створення програмованого робота. Так само існують такі роботи-іграшки як крокуючий робот Robosapienвід компанії WowWee і робот — динозавр Pleo.

Соціальні роботи[ред. | ред. код]

У вересні 2005 року у вільний продаж вперше надійшли перші людиноподібні роботи «Вакамару» виробництва фірми Mitsubishi. Робот вартістю $ 15 тис. Здатний взнавати особу, розуміти деякі фрази, давати довідки, виконувати деякі секретарські функції, стежити за приміщенням.

Роботи — помічники[ред. | ред. код]

Окремої згадки заслуговують роботи-пилососи, які настільки увійшли в масову культуру, що багато людей асоціюють будь-якого колісного робота з пилососом. Як правило вони здатні самостійно переміщатися в приміщенні, повертаючись в міру необхідності на зарядну станцію. Ефективність їх роботи оцінюється неоднозначно.

Робот-пилосос iRobot Roomba (2005 року випуску)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. home «Робот в кожному будинку»[недоступне посилання з липня 2019]
  2. Scooba Manual (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 19 червня 2012. Процитовано 17 лютого 2015.
  3. Robot Stock News. Архів оригіналу за 19 червня 2012. Процитовано 17 лютого 2015.
  4. Створено робота для збирання осіннього листя з водостоку. Архів оригіналу за 4 серпня 2010. Процитовано 17 лютого 2015.
  5. Роботизована газонокосарка Bosch Indego. Архів оригіналу за 17 лютого 2015. Процитовано 17 лютого 2015.