Скорпіон (броньовик)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Скорпіон»
«Цвіркун»
Саморобний броньовик «Скорпіон»
Саморобний броньовик «Скорпіон»
Тип гантрак
Походження Україна
Історія використання
На озброєнні 2014
Оператори Україна Україна
Історія виробництва
Розробник Україна Україна, (саморобний)
Розроблено 2014
Виробник Україна Україна, (саморобний)
Виготовлення 2014
Виготовлена
кількість
1
Характеристики

Головне
озброєння
12.7 мм ДШК

Скорпіон (Кузнечік)— саморобний броньовик зроблений на базі УАЗ-469, класу гантрак. Використаний у зоні АТО. Нині знаходиться у Військово-історичному музеї України.

Історія[ред. | ред. код]

«Скорпіон» спроектовано за кілька днів на базі УАЗ-469, в умовах гаражу. За час проведення АТО волонтери змінили в автомобілі двигун і задній міст. Один із авторів саморобного броньовика:

Все «зайве та непотрібне» зрізали болгаркою. Далі приступили до вибору схеми противокульового та протиосколочна бронювання. Для цього провели ряд тестів, за підсумками яких з доступних варіантів був обраний самий надійний. Окремо закупили бронескло.

Вже «в полі» броньовик вирішили випробувати — обстріляли бронебійними 5,45 БС (7Н24). "Куля, пробивши перший шар броні, позбулася частини енергії та оболонки. Другий шар погасив енергію та траєкторію самого осердя… Радісні вигуки військових «Та це ж четвертий клас броні!» Змусили нас пишатися твором нашої праці ще більше. Тепер ми спокійні — наш броньовик здатний врятувати життя нашим хлопцям і завдати відчутної шкоди сепаратистам!

Озброєння[ред. | ред. код]

Озброєний великокаліберним кулеметом ДШК 12.7 мм. Декілька протитанкових ракет.

Бойовий шлях[ред. | ред. код]

Початок бойового шляху відбувся 27 липня 2014 року на горі Карачун, дійшов до Дебальцеве, витримав обстріли під Фащевкою та Чорнухіне. Автомобіль справлявся з бойовими завданнями.

Сьогодні дзвонили хлопці та на емоціях, що сьогодні у «Скорпіона» був перший бойовий виїзд, де він показав себе, як грізна бойова машина! І що у нього вже є невелике доповнення до штатного 12.7, і тепер до його озброєнню додалося кілька протитанкових ракет, що не може не радувати...

 — розповідає автор. Перебував у складі 11-го батальйону Київська Русь.

Нині саморобний броньовик знаходиться у Військово-історичному музеї України поруч із трофейним танком ІС-3 відбитим у сепаратистів.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://auto.bigmir.net/autonews/autoworld/1579370-Samodel-nyj-bronevik-Skorpion-iz-zony-ATO-otpravili-v-muzej [Архівовано 2 січня 2015 у Wayback Machine.] Саморобний броньовик «Скорпіон» із зони АТО відправили в музей

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Самодельный броневик Скорпион прошел испытания в зоне АТО (фото). bigmir)net. Архів оригіналу за 27 грудня 2014. Процитовано 2 січня 2015. 
  • Самодельный броневик Скорпион из зоны АТО отправили в музей. bigmir)net. Архів оригіналу за 2 січня 2015. Процитовано 2 січня 2015.