Народні панцерники

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Воїн тримає книгу "Народні панцерники"
Народні панцерники
Автор Сергій Камінський
Опубліковано 2021 рік
ISBN 978-966-97210-2-0
Сайт facebook.com/folkarmour/

«Народні панцерники»[1][2] — книга військового журналіста Сергія Камінського про саморобні броньовики в гібридній війні на Донбасі, яка вийшла 2021 року.

Історія написання[ред. | ред. код]

Друк книги "Народні панцерники"

29 травня 2014 року автор вперше потрапив на війну і на блокпосту в Ізюмі побачив саморобний броньований пікап нацгвардійців на прізвисько «Крокодил», який закарбувався в пам'яті і дав початок народженню цієї ідеї. 2017 року Сергій Камінський відвідав столичний фестиваль ретромобілів Old Car Land, де сфотографувався біля КамАЗа «Пряник» добровольчого батальйону «Азов». Саме тоді виникла думка, що коли настане мир, було б добре зібрати «хенд-мейд» броньовики на фестивалі чи параді. Але доля у цих машин різна, тому більш реальним шляхом був би збір матеріалів про такі машини[3]. Вже через за тиждень військовий журналіст проводив перше інтерв'ю зі столичним волонтером і реконструктором Володимиром Пацерою, який разом з однодумцями у смт Чабани створив серію з десятка різних броньовиків. В подальшому було проведено 125 інтерв'ю з волонтерами, механіками, військовослужбовцями, які створювали так-звані «шушпанцери» та воювали на них. У книзі є свідчення про машини таких відомих українців, як генерал-майор Олег Мікац, волонтер Мирослав Гай, військовий кореспондент Роман Бочкала, автогонщик Олексій Тамразов, шоумен Сергій Притула та репер Ларсон (покійний). Завдяки спонсорській допомозі українського бренду тактичного одягу М-ТАС та компанії UaRpa усі, хто дав інтерв'ю для цієї книги отримали її в подарунок.

Спочатку робоча назва видання була «100 шушпанцерів України», але фактажу про стільки унікальних прикладів народної творчості не знайшлося, тож разом з батьком була вигадана назва «Народні панцерники». Формування розділів, де були виділені такі підрубрики, як «База», «Бронювання», «Озброєння», «Бойовий шлях», почалося, коли автор 8 місяців навчався у США. Загалом робота над книгою тривала 4 роки[4].

Про книгу[ред. | ред. код]

1 квітня 2021 р. було оголошено передпродаж книги «Народні панцерники», яка стала дебютною для військового журналіста, підполковника Збройних Сил України та автора телепроєкту «Техніка війни» (24 канал) Сергія Камінського[5][6]. Це уявна виставка-майданчик знакових саморобних броньовиків, яких створили активісти для захисників України, починаючи з 2014 року, коли був брак справної техніки, не кажучи вже про захищену.

Видання має тверду обкладинку, обсяг 224 сторінки або 50 розділів про більш ніж 75 унікальних саморобних броньовиків на базі цивільних або військових машин, які з заводу були не захищеними. Тобто жодного БТР, БРДМ, БМП, МТЛБ у книзі немає. Також у своїй роботі автор подає фотодобірку «шушпанцерів» проросійських бойовиків і українських «хенд-мейд» броньовиків, що не ввійшли в книгу через брак фактажу. В кінці «Народних панцерників» подано аналіз сплесків створення саморобних броньовиків у світі за останні 100 років: від «Остінів» УНР до «джихад-мобілів» «ІДІЛ»[7]. Окрім сотень фото читач має змогу за десятками QR-кодів переходити на відео машин-героїв книги, що на спеціально створеному однойменному Youtube-каналі[8][9].

Презентації[ред. | ред. код]

Презентація книги "Народні панцерники" під Києвом

13 травня 2021 року в ефірі військового радіо «Армія FM» підполковник ЗСУ вперше презентував свою книгу[10].

15 травня під Києвом, у смт. Чабани, відбулася презентація «Народних панцерників», де їх примірники автор вручив групі волонтерів Володимира Пацери та представнику Національного військово-історичного музею України[4][11][12][13].

19 травня автор представив це військово-історичне ілюстроване видання у інформаційному агентстві Міністерства оборони України «Армія Inform»[14].

20 травня на майданчику сучасної військової техніки на території Меморіалу — Національний музей історії України у Другій світовій війни відбулася столична презентація книги «Народні панцерники»[15].

Автор книги Сергій Камінський у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка

21 травня автор представив та подарував видання бібліотекам Київського військового ліцею імені Івана Богуна та Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка[16][17].

24 травня у Військовому інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут відбулась презентація книги Сергія Камінського[18].

26 травня військовий журналіст розповів про своє творіння у Дніпрі, на території Музею «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО»[19][20][21][22][23][24][25].

27 травня зустріч-презентація відбулася у селі Вербки Дніпропетровської області, де з 2014 року місцевими кулібіними був ініційований так званий Народний бронетанковий завод. Його волонтерам автор подарував понад 10 примірників[26][27]. Ввечері того ж дня, «Народні панцерники» представили на Донбасі, а саме в Центрі ветеранів АТО та їх сімей «Поруч» у місті Краматорську[28][29].

28-30 травня 12-й технічний фестиваль «Old Car Land» став майданчиком для презентації книги[30].

3 червня Львів прийняв автора з презентацією своєї дебютної книги «Народні панцерники»[31].

15-18 червня автор представляв книгу на Міжнародній виставці «Зброя та безпека-2021»[32].

Загалом 2021 року Сергій Камінський подарував примірники видання до бібліотек усіх військових навчальних закладів, Головного військового клінічного госпіталю та чотирьох мобільних військових шпиталів на Донбасі, а також найбільших бібліотек Києва і областей України[33].

2023 року книгу "Народні панцерники" презентували у DINFOS (США)[34].

Критика[ред. | ред. код]

Книга має низку відгуків від публічних та дотичних до теми війни українців. Так, волонтер і актор Мирослав Гай на своїй сторінці у Facebook зазначив:

«Отримав сьогодні довгоочікувану книгу „Народні панцерники“ з автографом автора Сергія Камінського. Чудова збірка різних саморобних броньованих транспортних засобів, які українські волонтери зробили в перші роки війни для армії. Є тут і про наш фонд Фонд Мир і Ко. Організація допомоги військовим та „Вербський бронетанковий завод“. Ох… Це все вже історія…»[35].

Саморобний броньовик в АТО

Авторка проєкту #Книги_про_війну Ганна Скоріна після київської презентації написала у своєму Facebook:

«Автор досить скромно зауважує, що книга не для всіх. Можливо. Мені здається, що поціновувачів техніки як серед дорослих так і підлітків знайдеться чимало. Це цікаво. Хоча б тому, що кожна така машина унікальна. Ви можете не цікавитись чи не знати якісь технічні аспекти машин, але ви точно зможете оцінити зміни в цих машинах, які зробили майстри. Це свого роду унікальні чи неповторні витвори військово-технічного мистецтва. Так-так саме мистецтва, бо по суті кожний створений панцерник має свою особливу конструкцію і навіть ім'я. Про кожний панцерник написана історія створення, бойовий шлях і розміщено QR-коди, за допомогою яких можна подивитись відео про деякі панцерники. І це точно хороший подарунок для тих, кого цікавить техніка, в тому числі історія»[36].

Міністр оборони України (2020-21 рр.) Андрій Таран ознайомився з книгою про народні броньовики і на сайті відомства була оприлюднена таке рецензія:

«Однозначно: книга заслуговує на суспільну увагу та читацький інтерес. Ілюстроване військово-історичне видання увібрало півсотні розділів про більш ніж 70 унікальних машин від волонтерів та не байдужих українців. З ними автор провів понад 120 інтерв'ю, усе — на реальних свідченнях. Головне, що технічні подробиці про залізних монстрів поєднані з долями людей, які створювали ці проєкти, фінансували їх з останніх заощаджень, а також воювали на них.

Не залишає байдужим доля механіка із позивним „Знахар“, який долучився до створення одного з перших шушпанцерів 2014 року під назвою „Коник“ на базі УАЗ. Саме він зображений на обкладинці книги. Тоді він не доробив машину, бо пішов на війну та загинув у Донецькому аеропорту. Але перед цим „Знахар“ таки встиг передати колегам вказівки щодо проведення обряду, аби машину не брали кулі. Так і сталося! Жоден воїн не загинув у цьому імпровізованому броньовику і він досі на ходу. Це вражаюча історія, яких у книзі Сергія Камінського багато.

Книга назавжди збереже для нас той час, унікальні машини і передасть дух українців, що прагнули допомогти своїм захисникам в час віроломного наступу російського агресора, коли бракувало захищеної та надійної техніки. Із тих складних років наше завдання — робити усе, щоб наші воїни були оснащені сучасними броньовиками.

„Народні панцерники“. Рекомендую!»[37]

Коментуючи у Facebook отриману книгу «Народні панцерники», історик та журналіст Михайло Жирохов висловився так:

«Я зараз можу сказати — матеріал унікальний, зібраний з „перших рук“, класно виданий с унікальними фото. Це завжди величезний плюс. Я давно „облізувався“ на цей фоліант.»[38]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Facebook книги "Народні панцерники". www.facebook.com. Процитовано 7 жовтня 2023.
  2. YouTube книги "Народні панцерники". www.youtube.com. Процитовано 7 жовтня 2023.
  3. Презентація книги Народні панцерники. www.armyfm.com.ua. Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  4. а б Під Києвом відбулася медіапрезентація книги про «Шушпанцери» АТО. Мілітарний (рос.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  5. Оголошено передпродаж книги «Народні панцерники». Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  6. Особлива книга про війну: Камінський презентував "Народні панцерники". 24 Канал (укр.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  7. "Народні панцерники": нова книга про унікальні броньовики, створені у перші роки війни з ворогом | Defense Express. defence-ua.com (укр.). Архів оригіналу за 1 листопада 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  8. Книга Народні панцерники - YouTube. www.youtube.com. Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  9. vyacheslav. Дебютна книга про «народні панцирники» українського війська від 2014-го й донині | НСПУ (ru-RU) . Архів оригіналу за 1 листопада 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  10. Армія FM: Презентація книги "Народні панцерники" (uk-UA) , архів оригіналу за 31 жовтня 2021, процитовано 31 жовтня 2021
  11. Медіапрезентація книги Сергія Камінського "Народні панцерники" у смт Чабани (uk-UA) , архів оригіналу за 31 жовтня 2021, процитовано 31 жовтня 2021
  12. В Украине вышла книга о народных броневиках 2014-2015 годов: Авто новости от AUTO-Consulting - броневик. autoconsulting.com.ua. Архів оригіналу за 4 листопада 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  13. Військовий журналіст презентував книгу "Народні панцерники" (uk-UA) , архів оригіналу за 31 жовтня 2021, процитовано 31 жовтня 2021
  14. В АрміяInform презентували книгу «Народні панцерники» (uk-UA) , архів оригіналу за 29 жовтня 2021, процитовано 31 жовтня 2021
  15. Національний музей історії України у Другій світовій війні. www.warmuseum.kiev.ua. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  16. ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ ВИПУСКНИКА КВЛ СЕРГІЯ КАМІНСЬКОГО «НАРОДНІ ПАНЦЕРНИКИ». Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 1 листопада 2021.
  17. Автор численних медіапроєктів, військовий журналіст Сергій Камінський презентував курсантській аудиторії власне видання «Народні панцерники».
  18. У ВІТІ відбулась презентація книги "Народні панцерники". www.viti.edu.ua. Процитовано 31 жовтня 2021.
  19. «Народні панцерники». Історії 75 саморобних броньовиків-учасників війни на Донбасі. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 1 листопада 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  20. В Днепре представили книгу о самодельных броневиках из зоны АТО. Петр и Мазепа (рос.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  21. Писатель Сергей Каминский презентовал книгу о самодельных броневиках. Днепр Инфо (рос.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  22. У Дніпрі презентували книгу про саморобну військову техніку «Народні Панцерники» (uk-UA) , архів оригіналу за 31 жовтня 2021, процитовано 31 жовтня 2021
  23. Підгола, Юлія (27 травня 2021). У Дніпрі військовий журналіст презентував книгу про "народні панцерники". Фото. Суспільне | Новини (укр.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  24. В Днепре журналист презентовал книгу о самодельных броневиках украинской армии и добробатах. Gorod.dp.ua. Процитовано 31 жовтня 2021.
  25. Як Сергій Камінський презентував свою книгу "Народні панцерники" у місті Дніпро. Музей АТО (uk-UA) , архів оригіналу за 31 жовтня 2021, процитовано 31 жовтня 2021
  26. Зустріч-презентація книги Сергія Камінського "Народні панцерники" у селі Вербки (uk-UA) , архів оригіналу за 31 жовтня 2021, процитовано 31 жовтня 2021
  27. ТЕХНІКА ВІЙНИ №215. Народні бронезаводи: "Вербки" і "Чабани". Спецпроєкт (uk-UA) , архів оригіналу за 31 жовтня 2021, процитовано 31 жовтня 2021
  28. Книгу «Народні панцерники» презентували на Сході України. Мілітарний (рос.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  29. Як у Краматорську Сергій Камінський презентував свою книгу "Народні панцерники" (uk-UA) , архів оригіналу за 31 жовтня 2021, процитовано 31 жовтня 2021
  30. На фестивалі ретротехніки презентували книгу "Народні панцерники" | Автомобільний портал «Автопогляд». avtopogliad.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  31. Як наші козаки «народні панцерники» будували!. armyinform.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  32. Книга "Народні панцерники" на Міжнародній виставці "Зброя та безпека-2021". Стенд Armorum Solutions (uk-UA) , архів оригіналу за 31 жовтня 2021, процитовано 31 жовтня 2021
  33. Книга «Народні панцерники» вже в усіх військових вузах та обласних бібліотеках. Військовий Хортинг України. 24 жовтня 2021. Архів оригіналу за 27 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  34. PRESENTATION OF THE BOOK "FOLK ARMORED CARS" BY SERHII KAMINSKYI IN THE USA. DINFOS (uk-UA) , процитовано 7 жовтня 2023
  35. Facebook-сторінка. Мирослав Гай. Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 1 листопада 2021.
  36. Facebook-сторінка Ганна Скоріна.
  37. «Книга, що заслуговує на суспільну увагу та читацький інтерес». Андрій Таран про «Народні панцерники» Сергія Камінського. Міністерство оборони України. Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  38. Faebook-сторінка. Михало Жирохов. Архів оригіналу за 2 квітня 2021. Процитовано 1 листопада 2021.

Посилання[ред. | ред. код]