Портал:Техніка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розділ Вікіпедії: Техніка
Проєкт  |  Портал (Скор.: П:ТЕХ)
Ласкаво просимо до порталу
ТЕХНІКА
Те́хніка (від грец. τέχνη — «мистецтво, майстерність, уміння») — загальна назва засобів, механізмів і пристроїв, що не існують в природі і створені людством для обслуговування своїх потреб. У вужчому сенсі під технікою маються на увазі машини, механізми, прилади, пристрої, знаряддя тієї чи іншої галузі.


Вибрана стаття Добра стаття

Ліні́́йні кре́йсери ти́пу «Інві́нсібл» — тип лінійних крейсерів Королівського військово-морського флоту Великої Британії часів Першої світової війни. Перші у світі лінійні крейсери. Побудовано три кораблі: «Інвінсібл» (англ. Invincible — Непереможний), «Інфлексібл» (англ. Inflexible — Непохитний) та «Індомітебл» (англ. Indomitable — Неприборканний). Будувалися за фінансовою програмою 19051906 років. Увійшли до складу флоту у 19081909 роках. Спочатку класифікувалися як броненосні крейсери. Стали першими у світі броненосними крейсерами з паротурбінною силовою установкою та єдиним головним калібром. В основу концепції їх застосування покладено ідею Першого морського лорда Джона Фішера: «Швидкість — найкраща броня». За цим задумом, крейсери типу «Інвінсібл» мали б виграти бій з слабшим швидкохіднішим противником і втекти від сильнішого...


канонерський човен «Кубанець»
канонерський човен «Кубанець»

«Кубанець» — канонерський човен російського та українського флотів. Протягом 1917—1918 років входив до складу ВМС УНР та ВМС Української держави. Починаючи від 17 вересня 1918 року човен іменувався «Запорожець».

Будувався за кресленнями канонерського човна «Манчжур». Зарахований в списки кораблів Чорноморського флоту 30 січня 1886 року, закладений 18 травня 1886 року на верфях заводу РОПіТ у Севастополі, спущений на воду 9 квітня 1887 року, в строю — з квітня 1888 року. Загалом було побудовано п'ять таких канонерських човнів, з яких до 1914 року в строю залишилося три.

Вибране зображення Вибраний список

Дослідна ракета Grasshopper[en] (укр. коник) компанії SpaceX для відпрацювання вертикальної посадки

Кодові імена (англ. NATO reporting names) використовуються в НАТО для позначення військової і транспортної техніки СРСР і Китаю. Використовуються для уніфікації іншомовних (для країн НАТО) іменувань і заміщення оригінального імені, яке часто доволі тривалий час залишалось невідомим для військовиків НАТО.

Умовні іменування літаків погоджені з Координаційним комітетом з авіастандартизації (Air Standardization Coordinating Committee — ASCC), до якого входять Австралія, Великобританія, Канада, Нова Зеландія та США.


Цікаві факти Чим допомогти?
Нові статті

Список нових статей технічної тематики. Оновлюється автоматично.

  • Moldcell — започаткував 6 травня 2024 користувач Visem
Братні портали