Тримурті: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
WikitanvirBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: as:ত্ৰিমূৰ্তি
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: be:Трымурці
Рядок 16: Рядок 16:
[[ar:تريمورتي]]
[[ar:تريمورتي]]
[[as:ত্ৰিমূৰ্তি]]
[[as:ত্ৰিমূৰ্তি]]
[[be:Трымурці]]
[[be-x-old:Трымутры]]
[[be-x-old:Трымутры]]
[[bg:Тримурти]]
[[bg:Тримурти]]

Версія за 20:34, 25 грудня 2011

Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал

Триму́рті (санскр. त्रिमूर्ति, «три обличчя») — тріада, яка об'єднує трьох головних богів індуїстського пантеону (Брахму-Творця, Вішну-Охоронця і Шиву-Руйнівника) у єдине ціле, так звана індуїстська трійця. Саме поняття тримурті часто трактується як божество, найбільш відомим зображенням якого є людина з трьома обличчями. Вважається також, що самі боги Брахма, Вішну і Шива — усього лише аспекти, прояву тримурті.

Створення

Зображення трійці верховних богів індуїзму в печері Еллора

Створення тримурті почалося з того, що єдиний Універсальний Дух побажав розділити себе, що було викликано Пристрастю. З ками, або бажання, вийшов у зовнішній світ первісний бог чоловічої статі Брахма, що створив три світи й усе суще. Але акт створення спричиняє також процеси збереження і розпаду, і виходячи з цього, виникає необхідність у Богові-Захиснику Вішну і Богові-Руйнівнику Шиві. Три цих боги, наділені функціями створення, збереження й руйнування, складають основну групу індуїстських божеств. Навколо них виросла велика система індуїстських богів і богинь.

Література

  • Тримурти //Атеистический словарь/Абдусалимов А. И., Алейник Р. М., Алиева Б. А. и др., Под общ. ред. М. П. Новикова. — 2-е изд., испр. и доп. — М.: Политиздат, 1985. — 512 с. (С. 450)